Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - CONCEPT STRUCTURE: “Evolutia pietei justifica sperantele pentru anul 2024”
CONCEPT STRUCTURE: “Evolutia pietei justifica sperantele pentru anul 2024”
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 04 Iun 2024 06:20
Compania Concept Structure s-a remarcat pe piata constructiilor din Romania prin realizarea structurilor de rezistenta pentru o serie de cladiri emblematice din Capitala, dintre care pot fi amintite U Center Offices, Sector Zero Offices: Matei Millo - Tandem, Miro Offices, Stejarii Rezidential, Promenada Mall, carora li se adauga si alte proiecte ingineresti deosebite, cum ar fi cel de la Reconversia Santierului Naval Vard Tulcea, Granvia Marina - Constanta, Ansamblul mixt AFI Brasov. Cei peste 50 de specialisti in proiectare structurala si geotehnica ce activeaza in cadrul societatii asigura servicii de inalta calitate unor dezvoltatori de mare calibru din Romania, printre care se afla Forte Partners, NEPI Rockcastle, AFI Europe, Skanska Romania, Dedeman, Nhood Romania, Tiriac Imobiliare, Speedwell si Prime Kapital. Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea curenta si perspectivele de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung a fost solicitata opinia lui Cristian Nastase, fondator si partener in cadrul Concept Structure.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si in primele 4 luni din 2024 si ce estimari aveti pentru 2024 si in perspectiva anilor 2025-2027?
- Pentru sectorul de design, 2023 a fost un an provocator in ceea ce priveste predictibilitatea generala, avand in vedere blocajul urbanistic de la nivelul Capitalei. Acest aspect negativ, prin scaderea cererii la nivelul Capitalei, a fost echilibrat de efervescenta sectorului public si fortarea de a iesi, astfel, catre celelalte mari orase - Cluj, Constanta, Brasov, Timisoara si Bacau. 
Veniturile pentru anul 2023 depasesc anul precedent, 2022, evolutie datorata proiectelor publice la care am participat, in special cele doua proiecte de linii metrou - M6 Bucuresti si M1 Cluj. Incasarile efective, insa, se vor raporta la anul in curs, 2024. In prezent, biroul este implicat in peste 60 de proiecte private si publice, 4 cladiri de birouri, 4 centre comerciale, 10 cladiri rezidentiale si de arta, 4 unitati spitalicesti. Toate acestea creeaza premise favorabile pentru perioada 2025-2027.
 
- Ce proiecte de constructii de cladiri publice aveti in lucru si in ce stadiu de implementare se afla acestea?
- Printre proiectele de anvergura din domeniul public in care este implicat biroul de proiectare structurala Concept Structure se afla Magistralele M1 Cluj si M6 Bucuresti, alaturi de alte investitii majore de infrastructura portuara, in 3 proiecte diferite, cateva unitati spitalicesti, atat in Bucuresti (Spitalul MAI Gerota), cat si in afara Capitalei, respectiv constructia de cazarme militare.
La nivel national, astazi sunt extrem de multe proiecte publice in diverse stadii de pregatire, ceea ce ne arata ca ar trebui sa se mentina un echilibru pe piata de proiectare si constructii, pe termen mediu.
 
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru? Cum estimati ca vor evolua preturile de proiectare, in 2024?
- In comparatie cu restul Europei, Romania ofera servicii de proiectare la preturi mult mai mici decat cele cerute, de fapt, de piata. Cu toate acestea, observam ca preturile nu au fost ajustate pentru a reflecta inflatia sau mediul actual, desi acest lucru este, fara indoiala, necesar. In conditiile date, dificultatea principala cu care se confrunta companiile din aceasta industrie este natura imprevizibila a platilor si cresterea nivelului constant de compensare, care sunt atat necesare, cat si dorite. Mentinerea sanatatii financiare a firmei si a satisfactiei angajatilor necesita atingerea unui echilibru intre cele doua, iar aceasta se realizeaza prin adaptarea la cerintele pietei si a nevoilor fortei de munca. 
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design, pe segmentul cladirilor publice, in aceasta perioada?
- Reabilitarea si modernizarea cladirilor istorice sau de patrimoniu in efortul de a pastra identitatea culturala, utilizarea materialelor de constructie locale si traditionale in proiecte de constructie, accentul pe eficienta energetica si durabilitatea in conformitate cu reglementarile nationale si europene, inovatia in proiectarea urbana si accentul pus pe accesibilitate si incluziune sociala pentru a raspunde nevoilor si cerintelor tuturor categoriilor de utilizatori, inclusiv celor cu dizabilitati, sunt cateva dintre tendintele in constructia cladirilor publice din Romania in 2024.
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pentru a raspunde cerintelor pietei si a profita de oportunitatile de crestere, ne concentram eforturile pe termen scurt pe consolidarea conexiunilor noastre in sectorul privat, unde lucram in prezent la proiecte pentru Forte Partners, NEPI Rockcastle, Dedeman, Skanska Romania, AFI Europe, Speedwell si Hercesa Group. Obiectivele pe termen mediu ale companiei sunt cresterea si dezvoltarea, mentinerea pozitiei pe piata si imbunatatirea capacitatii noastre de a supraveghea un numar mai mare de proiecte. Pentru a ne asigura ca suntem pregatiti pentru oportunitatile si provocarile viitoare, intentionam, de asemenea, sa ne consolidam forta de munca. Prin angajarea si educarea in mod regulat a tinerilor ingineri proaspat absolventi, atragand talent direct din facultati si sustinand un standard inalt de servicii oferite clientilor nostri, dorim sa fim relevanti si competitivi pe termen lung pe piata. Drept urmare, ne asiguram ca tinem pasul cu orice schimbari apar in sector.
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Acvatot 2019
viarom
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
concelex
noark
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
siniat
CDS
Arduro
konsent
MAKITA
EDIT-Structural
theda mar
BogArt
quadratum
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander