Agenda Constructiilor
Sambata, 22 Iunie 2024
RAWLPLUG
PAGINA PERSONALIZATA


DECO ARCHITECTS STUDIO

DECO ARCHITECTS STUDIO

Adresa: Str. Nerva Traian nr. 3, Bucuresti, Judet Sector 3
Telefon: 021-210.23.29
Fax: 021 210 2329
E-mail: office@decoarchitects.ro
Web site: www.decoarchitects.ro
Domenii: Arhitectura & design | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Servicii integrate de arhitectură si coordonare, proiectare pentru executie, consultanță de specialitate pentru cladiri de birouri, rezidentiale, comerciale si industriale.
Prezentare companie/institutie
DECO Architects: Noua generatie de cladiri de birouri, in era post-Covid
 
 
Fondat in 2006 de arh. George Cristescu si avand ca principii sustenabilitatea, designul bine-facut si utilizarea de materiale si tehnologii inovatoare, DECO Architects si-a pus semnatura atat pe proiecte de anvergura de pe piata cladirilor moderne de birouri din Bucuresti, precum U-Center, Matei Millo Offices, Tandem, cladirea C din Oregon Park, The Mark sau sediul Raiffeisen Bank din nordul Capitalei, cat si pe lucrari din zona rezidentiala, comerciala, industriala, medicala si pe proiecte de design interior. Reprezentant al tinerei generatii de arhitecti antreprenori, George Cristescu, specialist cu o experienta profesionala de 19 ani pe piata de arhitectura si proiectare, are convingerea ca ritmul interior al societatii este reglat de arhitectura.
"Ne concentram continuu pe modul in care putem transforma ideile in cladiri functionale, fiecare proiect avand specificitatile sale ce rezida in chimia dintre arhitecti, ingineri si tehnicieni", spune arhitectul.
Deco Architects se implica, in prezent, doar in proiecte mari, pe care le coordoneaza de la inceputul pana la sfarsitul executiei, din faza de autorizare pana la ultimul detaliu de executie.
 
U-Center. Proiectul de birouri U-Center, cu o valoare de piata de 200 de milioane de euro, are un regim de inaltime 2S+P+8E pentru faza I a proiectului, o suprafata totala inchiriabila de 63.000 mp si este dezvoltat in doua etape. Prima dintre acestea a fost finalizata in 2021, iar cea de-a doua va fi incheiata in 2023. Cu o pondere de 30% a spatiilor verzi in suprafata totala a ariilor comune, centrul de afaceri faciliteaza legatura dintre Parcul Carol si Parcul Tineretului, prin spatiul comun dintre cele doua faze de dezvoltare, gandit ca parte a viitoarei Centuri Verzi a Bucurestiului.
"Situat pe Calea Serban Voda, la mica distanta de statia de metrou Tineretului si cu acces facil la mijloace de transport in comun de suprafata (tramvai, autobuz), proiectul office U-Center va avea si o componenta de retail la parter si este dezvoltat conform strategiei de a construi proiecte office acolo unde exista deja rezidential si de a dezvolta proiecte rezidentiale acolo unde sunt deja hub-uri office consacrate. Aceasta strategie este bazata pe ideea de a avea la un loc toate facilitatile si caracteristicile unui trai urban modern si confortabil, in cladiri sustenabile si eficiente energetic, cu acces usor la mijloacele de transport in comun, magazine si alte facilitati sociale", explica arh. George Cristescu.
 
 
Matei Millo si Tandem fac parte din faimosul si mult-apreciatul proiect Sector 0, initiativa Forte Partners pe segmentul office premium, care consta in dezvoltarea de cladiri de birouri destinate comunitatilor creative, atat companiilor, cat si celor care lucreaza pe cont propriu. Sector 0 demarcheaza o zona de cladiri perfect integrate in stilul arhitectural inconjurator (art deco), in vecinatatea cladirii reprezentative a Palatului Telefoanelor. Parte a acestei initiative, cladirea de birouri Matei Millo, cu o arhitectura art deco reinterpretata de natura sa integreze proiectul in spatiul urban caracteristic zonei, al carui principal reper este in prezent Palatul Telefoanelor, a fost livrata in al treilea trimestru al anului 2020, iar proiectul Tandem a avut ca termen de finalizare luna decembrie 2021. Cu o suprafata totala inchiriabila (GLA) de 9.000 mp, o pondere a spatiilor verzi cu o suprafata totala a ariilor comune de peste 30%, un regim de inaltime 3S+P+9E, 130 de locuri de parcare proprii, acces facil la toate mijloacele de transport in comun (autobuze, troleibuze, metrou Piata Universitatii), Matei Millo a obtinut Certificarea BREEAM Excellent acordata in urma evaluarii in functie de zece criterii: Management, Sanatate, Energie, Transport, Consum de Apa, Materiale Folosite, Deseuri, Utilizarea Terenului & Ecologie, Poluare si Inovatie.
 
 
Oregon Park. Avand chiriasi precum Deloitte, Oracle, VIAVI, BNPP, Alten, Philips, Europa FM sau Medicover, Oregon Park este una dintre cele mai inovatoare cladiri de birouri din Bucuresti: un teren de 4 hectare situat in cartierul Floreasca (zona de nord-centru a Bucurestiului), transformat intr-un frumos parc de afaceri de mica inaltime, cu un consum redus de energie. Toate cladirile beneficiaza de un sistem de pompe de caldura geotermale, o inovatie dovedita, care reduce semnificativ volumul de electricitate si gaz necesar pentru incalzirea si racirea spatiilor de birouri. Cladirile sunt incadrate in clasa A, conform standardului pentru institutii, fiind prevazute cu o vasta parcare subterana.
 
Arh. George Cristescu, fondator Deco Architects: "Dupa doi ani de pandemie, incepem sa ne obisnuim cu noua normalitate pe care o strabatem. Si putem sa recunoastem, mai putin timorati, dar la fel de fascinati, ca vietile noastre s-au schimbat, nu doar domeniul medicinei: ne-am transformat casele in restaurant, in birou, in scoala si cafenea in acelasi timp. Daca privim cu atentie enumeratia anterioara, vom vedea ca, deci, spatiile cu care intram in contact au trecut prin modificari de necrezut in ultimii ani. Si asta poate fi si bine, si rau - industria designului interior a avut de suferit. Insa oamenilor li s-a dat contextul sa constientizeze importanta spatiului la adevarata sa valoare".
 
 
Noi tendinte: spatiul va fi valorificat cu adevarat
In 2020, la inceputul pandemiei, proiectele de birouri care erau deja in curs de executie au continuat, majoritatea avand deja precontracte de inchiriere semnate. "Am avut un singur proiect de birouri care s-a oprit in 2020. Am avut si un proiect nou de birouri care a inceput in aprilie 2020, in plina pandemie, pentru care finalizam acum ultimele detalii de executie", spune arh. George Cristescu.
Potrivit specialistului, un efect pozitiv al perioadei de lockdown si restrictii este reprezentat de intelegerea cu adevarat a conceptului de "spatiu" si valorificarea acestuia. "In pandemie, am invatat ca orice construim bun, ne construieste la randul sau. Arhitectura a devenit, mai mult ca niciodata, un actor important in societate, avand puterea sa distanteze sau sa aduca mai aprope. Si, pe de alta parte, stand departe de spatiile pe care le frecventam, le-am inteles importanta. Pana si de birou ni s-a facut dor. Astfel, pandemia ne-a dat prilejul sa nu mai privim spatiile ca pe ceva pur material, ci mai degraba ca pe o fuziune complexa", explica arhitectul.
In viziunea sa, arhitectura intruneste aceasta ecuatie: "cum arata spatiul + cum se simte spatiul = cum ma simt si ce fac eu". "Ne-am dat seama, stand izolati la domiciliu, ca «acasa» trebuie pretuit mai mult si ca trebuie sa fie mai confortabil. Ajungand din nou la birou, am realizat ca locul ne face, de fapt, productivi. Si in sfarsit, ne-am dat seama ca mersul la restaurant nu e despre mancare - ci despre stare, moment, despre deconectare si rasfat. Atat de important a devenit spatiul in ultima perioada", mai spune George Cristescu.
 
 
Pandemia si impactul asupra arhitecturii
Schimbarile pe care le-a impus pandemia in lumea designului nu sunt modificari de moment, ci mai degraba trendsettere masive in lumea designului - pandemia a trasat noi tendinte in arhitectura, un domeniu care va fi puternic impactat de Covid-19. Potrivit opiniei lui George Cristescu, cladirile nu vor mai fi niciodata doar imateriale, ci vor deveni entitati vii, care au puterea sa genereze stari, emotii, sentimente. "Vom fi legati de cladiri. Si vom fi legati intre noi, prin ele. Cladirile ne construiesc in masura in care noi le construim pe ele - chiar daca pare o abordare profund filosofica, vom crede din ce in ce mai mult in aceasta noua viziune. Pandemia a facut oamenii sa-si reconsidere stilul de viata, sa se indrepte mai mult catre experiente personale care conteaza si sa fie mai precauti. Aceasta cu siguranta va schimba arhitectura in care traim, in care locuim si lucram. Cred ca va creste interesul pentru cladirile verzi sustenabile si pentru proiectele mixed use, in care oamenii vor putea sa-si desfasoare cea mai mare parte din timp, care vor include locuinte, birouri, parcuri, centre comerciale. Timpul pe care il avem la dispozitie devine tot mai important si vrem sa il petrecem cu familia si cei apropiati", subliniaza arh. George Cristescu.
 
 
Pe fondul unei epidemii globale si al schimbarilor din toate domeniile, arhitectura nu face exceptie - si, desi poate pentru arhitecti schimbarile nu au fost mereu benefice, pentru oamenii simpli cu siguranta modificarile au fost mai mult un soi de trezire la realitate. Un apel prin care sa intelegem ca psihologia spatiului este reala si acum este cu adevarat mai importanta ca niciodata.
 
(opinie aparuta in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2022)
 

 
DECO Architects: Creste interesul pentru cladiri verzi si proiecte mixed-use
 
 
 
 
 
 
Arh. George Cristescu (42 de ani)
Functia/Firma: fondator si coordonator birou, Deco Architects;
Experienta profesionala: 19 ani pe piata de arhitectura si proiectare.
 
DECO Architects este un birou de arhitectura tanar, fondat in 2006 de arh. George Cristescu, avand ca principii sustenabilitatea, designul bine facut si utilizarea de materiale si tehnologii inovatoare. Arhitectii de la Deco si-au pus semnatura pe proiecte de anvergura de pe piata cladirilor moderne de birouri din Bucuresti, precum Libertatii Business Center, U-Offices, Matei Millo Offices, cladirea C din Oregon Park sau sediul Raiffeisen Bank din nordul Capitalei, dar compania are in portofoliu si lucrari din zona rezidentiala, comerciala, industriala, medicala si proiecte de design interior. In general, Deco Architects se implica, in prezent, doar in proiecte mari, pe care le coordoneaza de la inceputul pana la sfarsitul executiei, din faza de autorizare pana la ultimul detaliu de executie. Reprezentant al tinerei generatii de arhitecti antreprenori, George Cristescu are convingerea ca ritmul interior al societatii este reglat de arhitectura. "Ne concentram continuu pe modul in care putem transforma ideile in cladiri functionale, fiecare proiect avand specificitatile sale ce rezida in chimia dintre arhitecti, ingineri si tehnicieni", spune arhitectul.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2020 si ce estimari aveti pentru 2021 si in perspectiva?
- In 2020 am avut un moment de incertitudine, imediat dupa lockdown, dar in scurt timp s-a dovedit a nu ne afecta activitatea biroului. Totusi tot am resimtit o scadere a volumului de lucru in 2020 fata de 2019. In 2021, am continuat in mare parte proiectele deja incepute in 2020. In general, biroul nostru este implicat doar in proiecte mari, de la inceputul pana la sfarsitul executiei, din faza de autorizare pana la ultimul detaliu de executie. Suntem, practic, parte din intregul proces de executie, avand o experienta mare pe acest segment, oferind proiecte complete de executie de peste 10 ani pentru unii dintre cei mai mari si experimentati constructori din Romania. Cred ca din 2022 vom resimti o scadere semnificativa a proiectelor de birouri si, probabil, o crestere a cererii pentru cladirile de locuit si industriale.
- Ce proiecte aveti in lucru, in aceasta perioada?
- Biroul nostru a lucrat preponderent, in ultimii ani, la proiecte de mari dimensiuni (cu suprafete de peste 20.000 mp), reprezentand cladiri de birouri si rezidentiale in Bucuresti. In acest moment, suntem pe ultima suta de metri cu detaliile tehnice pentru executia cladirii Tandem, dezvoltata de Forte Partners, si construita de Heberger, care va fi receptionata in octombrie 2021. De asemenea, suntem in faza de supervizare a lucrarilor de executie la cladirea de birouri Libertatii Business Center din Ploiesti, pentru Bouygues Romania ca antreprenor general, pentru care am realizat proiectul de executie si oferim asistenta tehnica. Termenul de finalizare a lucrarilor de executie este noiembrie 2021. Lucram si la proiectul de autorizare pentru cladirea de birouri U Center / Forte Partners, de langa liceul Sincai, care a fost autorizata in 2020 si care trece printr-un proces de reconfigurare conform situatiei actuale post-pandemice.
Recent, am finalizat proiectul pentru lucrarile de executie a complexului rezidential Quartier Gramont, de la Rondul Cosbuc, proiect vandut in proportie de 85%. Tot in zona rezidentiala, lucram intens si la proiectul de autorizare a unui complex mixt de locuinte de 75.000mp, ce va deveni un reper in zona de nord a Bucurestiului, pe Sos. Fabrica de Glucoza, ce va avea 614 apartamente, spatii comerciale la parter si doua subsoluri de parcare, toate la standarde europene ridicate. Intentionam sa obtinem autorizatia de construire pana la sfarsitul anului si sa incepem proiectul de executie deja din toamna.
- Care credeti ca vor fi tendintele in arhitectura in anii urmatori, ca efect al pandemiei, dar nu numai?
- Pandemia a facut oamenii sa-si reconsidere stilul de viata, sa se indrepte mai mult catre experiente personale care conteaza si sa fie mai precauti. Asta cu siguranta va schimba arhitectura in care traim, in care locuim si lucram. Cred ca va creste interesul catre cladirile verzi sustenabile si catre proiectele mixed use, in care oamenii vor putea sa-si desfasoare cea mai mare parte din timp, care vor include locuinte, birouri, parcuri, centre comerciale. Timpul pe care il avem la dispozitie devine tot mai important si vrem sa il petrecem cu familia si cei apropiati.
- Ati implementat modul de lucru BIM? Ce versiune folositi si la ce proiecte ati folosit sistemul?
- Deco Architects lucreaza in modul BIM inca de acum 6 ani, de cand am inceput implementarea programului colaborativ Revit, platforma cea mai utilizata la nivel mondial in materie de colaborare intre specialitati. Pana in acest moment au fost doar cateva proiecte in care s-a folosit integrarea tuturor specialitatilor, din pacate. Este nevoie de timp, dar sunt optimist in acest sens; este clar ca viitorul in proiectare este doar BIM. Problema cea mai mare acum este ca birourile mari de proiectare (arhitectura, structura si instalatii) folosesc softuri diferite care, din pacate, nu sunt compatibile. Toate proiectele noastre sunt realizate in Revit, software ce ne ajuta sa eliminam marja de eroare si creste eficienta echipei. In acest moment, observ cum automatizarea devine tot mai populara in toate domeniile. Ma astept ca digitalizarea si automatizarea sa devina tot mai prezente si in proiectare. Marile birouri de proiectare din strainatate au deja departamente exclusive de BIM si de automatizare, care le ajuta sa eficientizeze procesul, sa reduca tot mai mult procesele repetitive pentru a avea mai mult timp pentru creativitatea umana care nu va putea fi niciodata automatizata si va ramane exclusiv o calitate unica a noastra, a oamenilor.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitate?
- Cea mai mare dificultate in acest moment este lipsa de predictibilitate a volumului de proiectare ce urmeaza. Sunt momente cand volumul este prea mare si suprasolicita echipa, apoi momente in care volumul scade brusc, iar asta acumuleaza nivelul de stres. Provocarea ar fi de a reusi sa avem un volum de lucru relativ constant, pentru a dimensiona corect resursele.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2021)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
MAKITA
quadratum
concelex
konsent
theda mar
Acvatot 2019
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
rigips
noark
leviatan
ness project
CDS
viarom
strabag nivel 1
BogArt
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander