Agenda Constructiilor
Marti, 21 Ianuarie 2025
PAGINA PERSONALIZATA


DECO ARCHITECTS STUDIO

DECO ARCHITECTS STUDIO

Adresa: Str. Nerva Traian nr. 3, Bucuresti, Judet Sector 3
Telefon: 021-210.23.29
Fax: 021 210 2329
E-mail: office@decoarchitects.ro
Web site: www.decoarchitects.ro
Domenii: Arhitectura & design | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Servicii integrate de arhitectură si coordonare, proiectare pentru executie, consultanță de specialitate pentru cladiri de birouri, rezidentiale, comerciale si industriale.
Prezentare companie/institutie
DECO Architects isi propune dublarea volumului de activitate pana in 2027
 
 
 
 
 
 
Arh. George Cristescu (45 de ani)
Functia/Firma: fondator si coordonator, Deco Architects;
Experienta profesionala: 22 de ani pe piata de arhitectura si proiectare.
 
Activitatea Deco Architects isi mentine trendul de crestere din ultimii ani si in 2024, arh. George Cristescu, fondatorul si coordonatorul biroului estimand o dublare a volumului de lucru pana la sfarsitul anului in curs. In continuare, in perspectiva perioadei 2025-2027, conducerea Deco Architects si-a propus o crestere cuprinsa intre 50% si 100% a businessului, datorita notorietatii pe care si-a creat-o in domeniu in cei 18 ani de activitate, prin proiectele de succes realizate. Compania a reusit sa coaguleze o echipa de profesionisti care sa ofere servicii de proiectare BIM la nivelul standardelor europene actuale, consolidandu-si portofoliul de clienti profesionisti din domeniul real estate. "Ma astept la un ritm constant de crestere pentru noi in urmatoarea perioada", spune arh. George Cristescu.
Printre proiectele de referinta care poarta semnatura arhitectilor de la Deco se afla noile cladiri moderne de birouri ale Bucurestiului, precum Libertatii Business Center, U-Center, Matei Millo Offices, cladirea C din Oregon Park, Arghezi 4 Office, Calea Victoriei Offices sau sediul Raiffeisen Bank din nordul Capitalei. Portofoliul companiei include, insa, si proiecte rezidentiale, comerciale, industriale, medicale si de amenajari interioare.
 
- La ce proiecte lucrati, in aceasta perioada, si ce ne puteti spune despre acestea?
- Majoritatea proiectelor in lucru la Deco sunt ansambluri mari rezidentiale, in Bucuresti si in alte centre mari urbane din Romania. Realizam toate proiectele inclusiv cu faza de proiect de executie si asiguram asistenta necesara pe toata durata santierelor. Lucrarile de executie la proiectele noastre dureaza intre 18 si 24 de luni. Daca adaugam si partea de proiectare dinaintea inceperii lucrarilor, ajungem pana la 2,5-3 ani, timp in care ramanem activ implicati in proiectele noastre.
Ca exemple, printre proiectele majore la care lucram in aceasta perioada se afla ansamblurile rezidentiale Quartier Azuga, Quartier du Nord, The Ivy, The Meadows, dar si cladirea de birouri Paltim Office.
Echipa noastra de profesionisti dedicati si talentati duce la bun sfarsit fiecare proiect, pentru ca viziunea noastra sa prinda viata. Pentru noi, arhitectura depaseste simpla constructie iar aceasta inseamna crearea de spatii care definesc experiente si intruchipeaza personalitatile si visele clientilor nostri. Deco Architects aduce principiile traditionale ale arhitecturii in uniune cu progresul digital.
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- Contrar unor previziuni mai putin optimiste de la inceputul anului 2024 si sfarsitul lui 2023, incepand din primavara acestui an am fost solicitati si am incheiat contracte pentru mai multe proiecte noi decat anticipasem. Trendul in acest moment este clar, de crestere accelerata, fara a fi afectat in vreun fel de anul electoral ce ar putea aduce schimbari de context politic si economic. Vad doar crestere in domeniul nostru, in acest moment, pe termen scurt si mediu.
De asemenea, tendinta actuala este de aliniere cu standardele de proiectare si metodologia din tarile europene avansate. Modul de lucru BIM din ce in ce mai avansat incepe sa fie solicitat tot mai des de catre dezvoltatorii mari care vin cu know-how din vest. Piata incepe sa se specializeze si sa se niseze tot mai mult si in Romania.
Pentru constructia unei cladiri, diferenta poate fi de la pamant la cer, deoarece arhitectura digitala inglobeaza 5 dimensiuni in procesele sale.
- Care sunt celelalte doua dimensiuni fata de abordarea traditionala 3D?
- Acestea se reflecta in performanta rezultatelor, durabilitatea lor, precum si in eficienta. Daca asociem si principii avansate din era digitala, precum abordarea permanenta prin concept pluridisciplinar, predictie si control, rapiditate si acces instant la date, si nu numai, avem o invitatie clara de a pasi in domeniul arhitecturii digitale si rezultate superioare, in domeniul arhitecturii 5D. Dar care sunt celelalte doua dimensiuni fata de cele traditionale 3D? Este vorba despre timp si cost. Astfel, cand un arhitect lucreaza la cele mai inalte standarde ale momentului, acest lucru se traduce prin faptul ca se concentreaza pe utilizarea tehnologiei si a instrumentelor digitale in proiectarea, constructia si vizualizarea structurilor arhitecturale. In momentul in care lucrezi conform standardelor digitale, echipa de arhitecti poate evalua si vizualiza modul in care proiectul se va dezvolta progresiv si care sunt predictiile cu privire la rezultat. Se pot identifica posibile suprapuneri sau conflicte intre diferite activitati. Putem avea un grad de control superior fata de tot ceea ce a existat in trecut, in perioada in care se lucra exclusiv fara software si infrastructura digitala.
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru?
- Preturile in proiectare par sa fi ramas in urma in raport cu realitatea pietei. Costurile s-au majorat extrem de mult in ultimii 3 ani si este greu de anticipat cat vor mai creste. De aceea, este mai dificil sa estimam costurile pentru urmatorii 3-4 ani, cat dureaza proiectele noastre. In continuare, exista presiune pe mentinerea preturilor de proiectare din partea investitorilor, fapt care ne aduce in situatia de a nu putea gasi un pret rezonabil pentru contractare si, astfel, sa fim nevoiti sa refuzam anumite proiecte. Cu alte cuvinte, vrem calitatea ridicata cu care ne-am obisnuit si inca ceva cerinte suplimentare, dar sa pastram preturile de acum doi ani, ceea ce nu este fezabil.
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- In acest moment dorim sa consolidam tot mai mult echipa si sa ne extindem, pentru a face fata volumului de lucru in crestere. Vrem sa ne specializam tot mai mult pe ceea ce facem, la ce am devenit buni in materie de proiectare si coordonare. Scopul este sa pastram calitatea serviciilor cu care ne-am obisnuit clientii si care este motivul pentru care vin la noi. Vrem sa ne extindem organic, astfel incat sa nu pierdem din calitatea actului de proiectare.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2024)
 

 
DECO Architects: Noua generatie de cladiri de birouri, in era post-Covid
 
 
Fondat in 2006 de arh. George Cristescu si avand ca principii sustenabilitatea, designul bine-facut si utilizarea de materiale si tehnologii inovatoare, DECO Architects si-a pus semnatura atat pe proiecte de anvergura de pe piata cladirilor moderne de birouri din Bucuresti, precum U-Center, Matei Millo Offices, Tandem, cladirea C din Oregon Park, The Mark sau sediul Raiffeisen Bank din nordul Capitalei, cat si pe lucrari din zona rezidentiala, comerciala, industriala, medicala si pe proiecte de design interior. Reprezentant al tinerei generatii de arhitecti antreprenori, George Cristescu, specialist cu o experienta profesionala de 19 ani pe piata de arhitectura si proiectare, are convingerea ca ritmul interior al societatii este reglat de arhitectura.
"Ne concentram continuu pe modul in care putem transforma ideile in cladiri functionale, fiecare proiect avand specificitatile sale ce rezida in chimia dintre arhitecti, ingineri si tehnicieni", spune arhitectul.
Deco Architects se implica, in prezent, doar in proiecte mari, pe care le coordoneaza de la inceputul pana la sfarsitul executiei, din faza de autorizare pana la ultimul detaliu de executie.
 
U-Center. Proiectul de birouri U-Center, cu o valoare de piata de 200 de milioane de euro, are un regim de inaltime 2S+P+8E pentru faza I a proiectului, o suprafata totala inchiriabila de 63.000 mp si este dezvoltat in doua etape. Prima dintre acestea a fost finalizata in 2021, iar cea de-a doua va fi incheiata in 2023. Cu o pondere de 30% a spatiilor verzi in suprafata totala a ariilor comune, centrul de afaceri faciliteaza legatura dintre Parcul Carol si Parcul Tineretului, prin spatiul comun dintre cele doua faze de dezvoltare, gandit ca parte a viitoarei Centuri Verzi a Bucurestiului.
"Situat pe Calea Serban Voda, la mica distanta de statia de metrou Tineretului si cu acces facil la mijloace de transport in comun de suprafata (tramvai, autobuz), proiectul office U-Center va avea si o componenta de retail la parter si este dezvoltat conform strategiei de a construi proiecte office acolo unde exista deja rezidential si de a dezvolta proiecte rezidentiale acolo unde sunt deja hub-uri office consacrate. Aceasta strategie este bazata pe ideea de a avea la un loc toate facilitatile si caracteristicile unui trai urban modern si confortabil, in cladiri sustenabile si eficiente energetic, cu acces usor la mijloacele de transport in comun, magazine si alte facilitati sociale", explica arh. George Cristescu.
 
 
Matei Millo si Tandem fac parte din faimosul si mult-apreciatul proiect Sector 0, initiativa Forte Partners pe segmentul office premium, care consta in dezvoltarea de cladiri de birouri destinate comunitatilor creative, atat companiilor, cat si celor care lucreaza pe cont propriu. Sector 0 demarcheaza o zona de cladiri perfect integrate in stilul arhitectural inconjurator (art deco), in vecinatatea cladirii reprezentative a Palatului Telefoanelor. Parte a acestei initiative, cladirea de birouri Matei Millo, cu o arhitectura art deco reinterpretata de natura sa integreze proiectul in spatiul urban caracteristic zonei, al carui principal reper este in prezent Palatul Telefoanelor, a fost livrata in al treilea trimestru al anului 2020, iar proiectul Tandem a avut ca termen de finalizare luna decembrie 2021. Cu o suprafata totala inchiriabila (GLA) de 9.000 mp, o pondere a spatiilor verzi cu o suprafata totala a ariilor comune de peste 30%, un regim de inaltime 3S+P+9E, 130 de locuri de parcare proprii, acces facil la toate mijloacele de transport in comun (autobuze, troleibuze, metrou Piata Universitatii), Matei Millo a obtinut Certificarea BREEAM Excellent acordata in urma evaluarii in functie de zece criterii: Management, Sanatate, Energie, Transport, Consum de Apa, Materiale Folosite, Deseuri, Utilizarea Terenului & Ecologie, Poluare si Inovatie.
 
 
Oregon Park. Avand chiriasi precum Deloitte, Oracle, VIAVI, BNPP, Alten, Philips, Europa FM sau Medicover, Oregon Park este una dintre cele mai inovatoare cladiri de birouri din Bucuresti: un teren de 4 hectare situat in cartierul Floreasca (zona de nord-centru a Bucurestiului), transformat intr-un frumos parc de afaceri de mica inaltime, cu un consum redus de energie. Toate cladirile beneficiaza de un sistem de pompe de caldura geotermale, o inovatie dovedita, care reduce semnificativ volumul de electricitate si gaz necesar pentru incalzirea si racirea spatiilor de birouri. Cladirile sunt incadrate in clasa A, conform standardului pentru institutii, fiind prevazute cu o vasta parcare subterana.
 
Arh. George Cristescu, fondator Deco Architects: "Dupa doi ani de pandemie, incepem sa ne obisnuim cu noua normalitate pe care o strabatem. Si putem sa recunoastem, mai putin timorati, dar la fel de fascinati, ca vietile noastre s-au schimbat, nu doar domeniul medicinei: ne-am transformat casele in restaurant, in birou, in scoala si cafenea in acelasi timp. Daca privim cu atentie enumeratia anterioara, vom vedea ca, deci, spatiile cu care intram in contact au trecut prin modificari de necrezut in ultimii ani. Si asta poate fi si bine, si rau - industria designului interior a avut de suferit. Insa oamenilor li s-a dat contextul sa constientizeze importanta spatiului la adevarata sa valoare".
 
 
Noi tendinte: spatiul va fi valorificat cu adevarat
In 2020, la inceputul pandemiei, proiectele de birouri care erau deja in curs de executie au continuat, majoritatea avand deja precontracte de inchiriere semnate. "Am avut un singur proiect de birouri care s-a oprit in 2020. Am avut si un proiect nou de birouri care a inceput in aprilie 2020, in plina pandemie, pentru care finalizam acum ultimele detalii de executie", spune arh. George Cristescu.
Potrivit specialistului, un efect pozitiv al perioadei de lockdown si restrictii este reprezentat de intelegerea cu adevarat a conceptului de "spatiu" si valorificarea acestuia. "In pandemie, am invatat ca orice construim bun, ne construieste la randul sau. Arhitectura a devenit, mai mult ca niciodata, un actor important in societate, avand puterea sa distanteze sau sa aduca mai aprope. Si, pe de alta parte, stand departe de spatiile pe care le frecventam, le-am inteles importanta. Pana si de birou ni s-a facut dor. Astfel, pandemia ne-a dat prilejul sa nu mai privim spatiile ca pe ceva pur material, ci mai degraba ca pe o fuziune complexa", explica arhitectul.
In viziunea sa, arhitectura intruneste aceasta ecuatie: "cum arata spatiul + cum se simte spatiul = cum ma simt si ce fac eu". "Ne-am dat seama, stand izolati la domiciliu, ca «acasa» trebuie pretuit mai mult si ca trebuie sa fie mai confortabil. Ajungand din nou la birou, am realizat ca locul ne face, de fapt, productivi. Si in sfarsit, ne-am dat seama ca mersul la restaurant nu e despre mancare - ci despre stare, moment, despre deconectare si rasfat. Atat de important a devenit spatiul in ultima perioada", mai spune George Cristescu.
 
 
Pandemia si impactul asupra arhitecturii
Schimbarile pe care le-a impus pandemia in lumea designului nu sunt modificari de moment, ci mai degraba trendsettere masive in lumea designului - pandemia a trasat noi tendinte in arhitectura, un domeniu care va fi puternic impactat de Covid-19. Potrivit opiniei lui George Cristescu, cladirile nu vor mai fi niciodata doar imateriale, ci vor deveni entitati vii, care au puterea sa genereze stari, emotii, sentimente. "Vom fi legati de cladiri. Si vom fi legati intre noi, prin ele. Cladirile ne construiesc in masura in care noi le construim pe ele - chiar daca pare o abordare profund filosofica, vom crede din ce in ce mai mult in aceasta noua viziune. Pandemia a facut oamenii sa-si reconsidere stilul de viata, sa se indrepte mai mult catre experiente personale care conteaza si sa fie mai precauti. Aceasta cu siguranta va schimba arhitectura in care traim, in care locuim si lucram. Cred ca va creste interesul pentru cladirile verzi sustenabile si pentru proiectele mixed use, in care oamenii vor putea sa-si desfasoare cea mai mare parte din timp, care vor include locuinte, birouri, parcuri, centre comerciale. Timpul pe care il avem la dispozitie devine tot mai important si vrem sa il petrecem cu familia si cei apropiati", subliniaza arh. George Cristescu.
 
 
Pe fondul unei epidemii globale si al schimbarilor din toate domeniile, arhitectura nu face exceptie - si, desi poate pentru arhitecti schimbarile nu au fost mereu benefice, pentru oamenii simpli cu siguranta modificarile au fost mai mult un soi de trezire la realitate. Un apel prin care sa intelegem ca psihologia spatiului este reala si acum este cu adevarat mai importanta ca niciodata.
 
(opinie aparuta in revista Agenda Constructiilor, editia Martie/Aprilie 2022)
 
 

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
SIGM
Ubitech
Arduro
MCA
EDIT-Structural
DRS
rigips
BogArt
quadratum
konsent
EURO BUILD
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
VEGO
strabag nivel 1
theda mar
AED
noark
Acvatot 2019
concelex
CDS
ELECTROGRUP
GEWISS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<