Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
PAGINA PERSONALIZATA


HOSPICE CASA SPERANTEI

HOSPICE CASA SPERANTEI

Adresa: Str. Tamaioarei nr. nr. 121-123, Bucuresti, S2
Telefon: 0372 577 800
E-mail: hospice@hospice.ro
Web site: www.hospice.ro
Domenii: Alte servicii
Descriere activitate
HOSPICE Casa Sperantei este cea mai mare fundatie din Romania care ofera - cu titlu gratuit -servicii complete de ingrijire paliativa pacientilor si familiilor acestora.
Prezentare companie/institutie
 
HOSPICE, ONG-ul care a construit speranta de la zero
 
Un nou obiectiv - Constructia spitalului destinat ingrijirii paliative pediatrice
 
S-au implinit 32 de ani de cand echipa HOSPICE Casa Sperantei schimba vietile celor care traiesc cu o boala incurabila, prin grija si compasiune oferite neconditionat, cu scopul de a darui demnitate si speranta. In toti acesti ani, HOSPICE a adus alinare si incredere pentru aproape 50.000 de copii si adulti cu boli incurabile, precum si pentru mai mult de 100.000 de membri ai familiilor greu incercate.
Conceptul necunoscut si schimbarea paradigmei
La inceputul anilor 1990, conceptul de ingrijire paliativa era complet necunoscut in Romania. Realitatea dura din acele vremuri, conditiile precare din spitalele de stat, singurele unitati medicale catre care romanii se puteau indrepta in momentul in care aveau o problema de sanatate, l-a determinat pe Graham Perolls, un britanic care vizitase de mai multe ori Romania, sa ia initiativa pentru a schimba aceasta realitate. Astfel a aparut HOSPICE Casa Sperantei, fundatia care avea sa schimbe viziunea asupra grijii si a felului in care pot fi tratati pacientii cu boli incurabile. Anul 1992 este unul de referinta, fiind cel in care, la Brasov, incepe activitatea fundatiei, initial cu o echipa mica. In timp, aceasta s-a marit, iar organizatia a inaugurat, tot la Brasov, in 2002, primul centru cu servicii integrate de acest tip din tara, in 2014 infiintand un centru similar, mult mai incapator, la Bucuresti.
 
Speranta la timpul prezent
HOSPICE Casa Sperantei este, in acest moment, cea mai mare fundatie din Romania care ofera - cu titlu gratuit - servicii complete de ingrijire paliativa pacientilor si familiilor lor. Fundatia isi desfasoara activitatea, prin cei peste 270 de angajati ai sai, in spitalele din Brasov, Bucuresti si in centrul socio-medical de la Adunatii-Copaceni, precum si prin intermediul echipelor mobile din Brasov, Bucuresti, Zarnesti, Fagaras si Giurgiu. Serviciile HOSPICE Casa Sperantei sunt adresate adultilor cu diagnostice oncologice si copiilor cu boli grave, progresive, cum ar fi malformatii congenitale, distrofii neuro-musculare, insuficiente de organ. Sprijinul organizatiei se adreseaza deopotriva familiilor pacientilor luati in evidenta si este adaptat fiecarei situatii in parte. In functie de nevoile lor, pacientii beneficiaza de servicii gratuite de spitalizare, ingrijire la domiciliu, servicii oferite in ambulatoriu si in centre de zi pentru adulti si copii.
Speranta se construieste!
Campania "Plusul Sperantei" reprezinta apelul pentru constructia spitalului destinat ingrijirii paliative pediatrice. In Romania, exista peste 22.000 de copii cu boli incurabile si doar 40 de paturi pentru acestia. La un calcul matematic simplu, rezulta ca 550 de copii se lupta pentru un pat de spital. Pentru a pune in context si a sensibiliza opinia publica asupra necesitatii uriase, HOSPICE are in derulare campania "Plusul Sperantei", iar pentru aceasta s-a creat o instalatie menita sa transpuna cu emotie statistica si neputinta: un pat de spital pe care se afla 550 de ursuleti de plus, fiecare simbolizeaza povestea unui copil bolnav.
"Fiecare copil are o jucarie de plus pe care o indrageste si pe care o ia pretutindeni cu el. E jucaria-alinare, e jucaria-prieten-confident, e jucaria care iti da increderea ca nu esti singur. Am remarcat ca toti copiii care ajung la HOSPICE au o relatie si mai stransa cu plusul lor, e prietenul alaturi de care trec prin greutati, e cel care ii incurajeaza - tacut, dar gata oricand sa le ofere imbratisarea pufoasa. De aici ideea ca patul sa fie plin de plusurile copiilor care acum sunt pe listele de asteptare", precizeaza Mirela Nemtanu, CEO HOSPICE Casa Sperantei.
Instalatia mobila a fost lansata in iulie la Cercul Militar, printr-un "treasure hunt" la care au participat influenceri si oameni din mass-media. "Ne-am dorit ca, inca din momentul lansarii, sa ii ajutam pe ambasadori si pe partenerii media sa se conecteze emotional cu initiativa HOSPICE. Fiecare echipa de influnceri a primit un ursulet de plus pe care trebuiau sa il ajute sa se reuneasca cu copilul de care s-a pierdut. Urmand indiciile pregatite de noi, ei au pornit pe un traseu prin centrul Bucurestiului prin care au aflat franturi din povestea adevarata a unui copil aflat in grija HOSPICE si a ursuletului sau. Aceasta calatorie i-a purtat pe influenceri spre patul de spital al instalatiei, unde ei ar fi trebuit sa il lase pe Binisor - ursuletul de plus. Ajunsi acolo, ei au descoperit ca pe patul de spital se inghesuie deja 550 de jucarii de plus si ca ursuletul lor nu mai are loc. Acest exercitiu de empatie a reusit sa-i aduca si mai aproape de cauza si sa simta cu adevarat cat de necesara este constructia Spitalului Sperantei", povesteste Tiberiu Coman, Brand & Communication Manager, HOSPICE Casa Sperantei.
De la inceputul lunii august si pana la sfarsitul lunii septembrie poate fi vazuta si fotografiata in Piata Universitatii din Bucuresti. Trecatorii pot scana codul QR prezent pe instalatie pentru a dona sau pot trimite SMS cu textul TIMP la 8864.
"Cand inchizi ochii si-ti imaginezi 550 de copii bolnavi care isi astepta randul pentru un pat de spital, obtii o imagine greu de procesat din punct de vedere emotional. O imagine de la care multi oameni si-ar intoarce privirea sau ar trece mai repede de ea intr-un newsfeed. De aceea, am cautat o cale de a traduce aceasta realitate dura in note blande si ludice. Patul de spital cu 550 de ursuleti devine simbolul luptei pe care o duc copiii, parintii si personalul medical implicat in ingrijirea paliativa. O imagine puternica, memorabila care poate schimba echilibrul in lupta pentru constructia Spitalului Sperantei. Dar si in lupta pe care o ducem noi, cei de la comunicare - caci cu siguranta, in aceasta perioada sunt mai mult de 550 de mesaje publicitare, despre alegeri, campionate sau competitii sportive care se lupta pentru un loc in mintea oamenilor", mai precizeaza Tiberiu Coman.
Constructia Spitalului Sperantei, calea prin care statistica si destinele se schimba
Pe langa obiectivul de a atrage atentia asupra cifrelor care plaseaza Romania in topul tarilor care spulbera speranta copiilor cu boli incurabile, campania Plusul Sperantei are si rolul de a atrage atentia asupra celui mai recent si maret obiectiv HOSPICE: constructia spitalului destinat ingrijirii paliative pediatrice la Adunatii-Copaceni, acolo unde in prezent functioneaza un centru socio-medical.
Oricine poate sustine constructia spitalului. Prin urmare, cei care vor sa se implice in continuare sau care vor sa inceapa sa sustina aceasta constructie, pot sponsoriza sau pot dona prin urmatoarele modalitati:
PERSOANE FIZICE
COMPANII
Redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit (trimestrial).
 

 
 
Amalia Enache, Andreea Vasile, Ada Condeescu si Doru Todorut - Ambasadorii HOSPICE Casa Sperantei
 
Tiberiu Coman, Brand & Communication Manager, HOSPICE Casa Sperantei:
"De-a lungul timpului, numeroase persoane publice au sustinut campaniile si au participat la evenimentele organizate de HOSPICE. Traim intr-o lume in care atentia oamenilor a devenit una dintre cele mai valoroase resurse. Timpul petrecut in fata unui display creste pe zi ce trece, iar micile si marile ecrane sunt mai aglomerate de mesaje publicitare ca niciodata. In calitate de ONG, ne este imposibil sa concuram cu investitia publicitara a brandurilor si deci, traim intr-o lume in care mai multa lume stie despre premiile oferite intr-o promotie de vara decat despre realitatea ingrijoratoare cu care se confrunta peste 192.000 de romani, ce au nevoie de ingrijiri paliative. De aceea, avem nevoie de vocile puternice ale ambasadorilor, influencerilor sau vedetelor, care au puterea de a ne aduce in newsfeedurile oamenilor, de a capta atentia lor si de a mobiliza. Ne bucuram mereu si suntem recunoscatori ca in comunitatea HOSPICE se afla atat de multi oameni bine intentionati care ne ajuta sa promovam campaniile, care se implica in initiativele noastre si care scriu alaturi de noi povestea fundatiei. Amalia Enache, Andreea Vasile, Ada Condeescu si, cel mai recent, Doru Todorut sunt persoanele publice care sustin HOSPICE din rolul lor de ambasador".
 

 
Rezultate inregistrate de fundatie in cele peste trei decenii de activitate
   ● In medie, peste 5.000 de pacienti beneficiaza anual de serviciile HOSPICE acordate in spitale, in ambulatoriu sau la domiciliul pacientului;
   ● Specialistii HOSPICE au contribuit decisiv la aparitia Legii nr. 39/2005, care faciliteaza accesul pacientilor la tratamentul medicamentos pentru controlul durerii;
   ● HOSPICE Casa Sperantei a primit distinctia SPITALUL ANULUI in Romania, la finalul anului 2021, din partea Juriului International al Romanian Healthcare Awards;
   ● Impactul serviciilor HOSPICE a ajuns dincolo de orasele in care exista centrele fundatiei sau echipe mobile (Bucuresti, Brasov, Fagaras, Zarnesti, Adunatii Copaceni). In 2023, HOSPICE a oferit ajutor pentru pacienti din 38 de judete;
   ● De 32 de ani, HOSPICE Casa Sperantei dezvolta ingrijirea paliativa la nivel national si international prin informare, prin programe educationale dedicate profesionistilor, pacientilor si comunitatii si prin imbunatatirea legislatiei in materie. Specialistii fundatiei au oferit peste 32.000 de sesiuni de instruire pentru profesionistii din sistemul medical si social din Romania;
   ● Din 2003, HOSPICE Casa Sperantei este Centru de Excelenta si model in ingrijirea paliativa si educatie pentru Europa Centrala, de Est si Asia;
   ● In 2023, fundatia a primit din partea Presedintelui Romaniei Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului si Angajament Social in grad de "Comandor".
 

 
"Ne propunem sa construim! Spitale si sperante!"
 
 
Mirela Nemtanu, CEO HOSPICE Casa Sperantei, are un obiectiv major, definit de ea insasi astfel: "Ne propunem sa construim! Spitale si sperante! Si sa ne asiguram ca oricine are nevoie de paliatie in tara noastra, indiferent unde locuieste, de unde provine si cine este, va beneficia de aceasta. Pentru ca paliatia este un drept uman si nimeni nu trebuie privat de acesta!".
 
 
- Care sunt principalele repere in cei peste 30 de ani de activitate in Romania si care considerati ca sunt cele mai mari realizari ale organizatiei, la nivel national?
- Este foarte greu sa rezum peste 32 de ani de activitate, pentru ca suntem o fundatie complexa, care a introdus conceptul de ingrijire paliativa, care a schimbat sistemul si paradigma. Nu stiu daca mai exista in tara noastra o organizatie care nu doar ca a initiat un nou tip de serviciu, in cazul nostru paliatia, dar a si dezvoltat intreg domeniul dincolo de propria activitate. Prin programe educationale, prin initierea si imbunatatirea legislatiei si prin sprijin concret acordat profesionistilor medicali, dar si institutiilor publice si neguvernamentale, HOSPICE a contribuit in mod foarte direct la nasterea altor servicii de ingrijiri paliative in Romania si continua sa fie alaturi de aceste servicii chiar si in prezent.
Daca vorbim despre realizari, cea mai importanta o reprezinta schimbarea destinului prin alinarea suferintei pentru peste 50.000 de pacienti, adulti si copii cu boala incurabila, dar si pentru peste 100.000 de apartinatori. Am reusit, in toti acesti ani, sa schimbam legislatia, sa devenim o voce puternica de care autoritatile sa tina cont in elaborarea legilor in domeniu. Si un astfel de moment este in 2005, atunci cand HOSPICE a contribuit decisiv la schimbarea legislatiei privind prescrierea opioidelor pentru controlul durerii, ceea ce avea sa devina Legea nr. 39/2005. Aceasta lege a generat un impact substantial in viata pacientilor cu durere necontrolata, intrucat orice medic, de orice specialitate, poate in prezent sa prescrie medicatie opioida pentru terapia durerii. Au urmat alte realizari cel putin la fel de spectaculoase, care au generat schimbare sociala in Romania: initierea programului educational de atestat in ingrijiri paliative pentru medici (program care se desfasoara neintrerupt de peste 20 de ani), initierea primului si singurului program masteral multidisciplinar in paliatie, in cadrul Facultatii de Medicina din Brasov, in urma cu 14 ani; initierea evaluarii nevoii de paliatie si servicii specializate in Romania, evaluare care a stat la baza legislatiei dedicate domeniului nostru (Ordinul nr. 253/2018).
Impactul extraordinar al organizatiei noastre la nivelul sistemului medical din Romania, paradoxal dar nesurprinzator, a fost recunoscut intai la nivel international. In 2014, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Alianta Mondiala pentru Hospice si Ingrijiri Paliative, au evidentiat HOSPICE Casa Sperantei drept model international de promovare a paliatiei in sistemul public de sanatate, de catre o organizatie neguvernamentala, intr-un mediu cu resurse limitate. Recunoasterea valorii, a eforturilor permanente, a indeplinirii misiunii, a venit si prin primirea titlului de Spitalul Anului, recunoastere oferita de Romanian Healthcare Awards.
- Cum a evoluat activitatea HOSPICE in 2023 si in prima jumatate a anului 2024?
- In anul 2023 am inregistrat un record in ceea ce priveste numarul de pacienti de care am avut grija si raspandirea lor nationala: in cele doua centre HOSPICE, din Bucuresti si din Brasov, am avut internati peste 5.500 de pacienti veniti din 38 de judete ale tarii! Este anul in care presedintele Romaniei confera Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului si Angajament Social in grad de "Comandor" Fundatiei HOSPICE Casa Sperantei - cea mai inalta recunoastere pe care o persoana juridica o poate primi in Romania. Si, foarte important, este anul in care am beneficiat de una dintre sponsorizarile record: OMV Petrom a finantat cu 7,2 milioane de euro costurile operationale aferente anului 2023, in beneficiul miilor de pacienti, ceea ce ne-a permis sa ne concentram eforturile de strangere de fonduri pentru un obiectiv maret: construirea spitalului destinat ingrijirii paliative pediatrice de langa Bucuresti. Iar in 2024 am accelerat eforturile colective pentru strangerea acestor fonduri.
- Ce planuri aveti pentru a doua jumatate a acestui an si pentru 2025?
- Eforturile noastre se concentreaza pe doua directii: in primul rand, mentinerea serviciilor derulate in toate locatiile noastre si in toate orasele pe care le acoperim, iar acesta este un efort care ne capaciteaza tot mai multe resursele de la an la an, deoarece avem tot mai multi pacienti. Cuvantul cheie in care plasmuim 2025 este CONSTRUCTIE.
- In ce programe/proiecte/campanii sunteti implicati in aceasta perioada?
- Cel mai mare dintre obiectivele curente este constructia celui de al treilea spital al nostru, de data aceasta destinat exclusiv ingrijirii paliative pediatrice, astfel ca simt nevoia sa amintesc de o campanie tare draga aflata in derulare, campanie care constat si imi doresc sa aiba rezultate semnificative. Sa functioneze ca o portavoce, pentru ca avem nevoie ca mesajele acesteia sa ajunga la cat mai multe persoane care sa rezoneze cu apelul. Este vorba de campania Plusul Sperantei, prin care ne dorim sa transmitem niste cifre absolut ingrijoratoare: peste 22.000 de copii din Romania au nevoie de ingrijire paliativa, iar pentru ei, la nivel national, sunt disponibile doar 40 de paturi. Astfel, matematic, rezulta ca 550 de copii se lupta pentru un pat! Nu doar ca ne dorim sa atragem atentia asupra acestor cifre, nu suntem doar observatori ai unui fenomen, ci venim cu o solutie capabila sa degreveze sistemul: constructia Spitalului Sperantei. Pentru perioada urmatoare, ne dorim sa ramanem o forta, un aliat al celor lipsiti de speranta, ai celor vulnerabili, care au atat de mare nevoie de noi.
- Cum pot contribui companiile pentru a sprijini aceste proiecte?
- Fondurile cu ajutorul carora noi facem bine provin de la oameni de bine, oameni care au inteles cauza noastra, rezoneaza cu ea si ne ajuta de fiecare data prin donatii sau sponsorizari. Avem sprijinul mediului de business, dar intotdeauna e loc de mai mult, de mai mult bine. Companiile se pot alatura sponsorizand 20% din impozitul pe profit al trimestrului in curs. Toate informatiile cu privire la modul in care poate fi sustinuta activitatea HOSPICE se gasesc pe website-ul hospice.ro. Sigur, sprijinul financiar este de baza, dar ne-am bucurat si ne vom bucura intotdeauna atunci cand firmele isi implica angajatii in activitati de voluntariat, de CSR, la evenimentele sportive etc.
- Ce impact are contextul actual (inflatie, incertitudine, estimari de decelerare a economiei etc.) asupra activitatii HOSPICE ?
- Sigur, am avea nevoie de predictibilitate. Cine nu are?! Dar toate contextele si instabilitatile anterioare (crize financiare, epidemii, razboi) ne-au invatat lectia adaptarii si a identificarii rapide de noi si noi solutii. Suntem optimisti si increzatori ca avem fortele necesare pentru a depasi orice context nefavorabil. Mergem mai departe cu toate panzele sus. Perioada actuala as caracteriza-o mai degraba in termeni de stabilitate.
- Care sunt cele mai mari provocari cu care va confruntati, in acest moment, la nivel de organizatie?
- As spune ca provocarile pe care le avem in fata si pe care incercam sa le depasim cu perseverenta si, nu de putine ori cu creativitate, tin de asigurarea surselor de finantare care sa ne permita, in continuare, sa asiguram servicii gratuite pentru pacienti. O alta provocare foarte serioasa tine de recrutarea profesionistilor medicali. Aceasta, sigur, este o provocare a intregului sistem medical, public, privat sau neguvernamental. Pentru noi, este la fel de important este sa recrutam persoane cu o pregatire profesionala solida, care sa aiba si ceva in plus, greu de cuantificat - puterea de a lucra intr-un domeniu greu, in care te confrunti cu fragilitate, suferinta, traume si moarte zi de zi.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2024)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMhiltiTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
MCA
CDS
SSAB
rigips
Ubitech
strabag nivel 1
AED
Acvatot 2019
EURO BUILD
SIGM
DRS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
concelex
GEWISS
theda mar
leviatan
ELECTROGRUP
BogArt
EDIT-Structural
MAKITA
quadratum
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<