Hospice Casa Sperantei vrea sa extinda capacitatea de internare paliativa din Brasov |
Info-Santiere Publicat de AG&F 06 Feb 2025 11:26 |
![]() Alaturi de primar, in intalnirea cu reprezentantii Hospice au fost prezenti presedintele Consiliului Judetean, Adrian Vestea, viceprimarul Dan Ghita, vicepresedintele CJ, Serban Todorica, administratorul municipiului, Laszlo Barabas, si angajati ai celor doua institutii.
"Sunt prezenta la Primaria Municipiului Brasov ca sa discutam despre extinderea spitalului actual al Hospice Casa Sperantei. Ne dorim sa mai facem inca un corp de cladire in care sa putem ajuta si mai multi pacienti. De ce este o presiune imensa la nivelul nevoii de paliatie? Conform calculelor facute la nivelul municipiului Brasov, ar trebui sa avem undeva la 100 de paturi de internare pe paliatie, ceea ce nu exista, pentru ca avem doar ceea ce exista in Hospice, undeva la 20 de paturi. Deci nevoia este imensa. Scopul discutiei este sa gasim o forma de parteneriat in care Municipiul Brasov si Judetul Brasov sa ne ajute cu oferirea terenului pe care noi sa putem construi un nou corp de cladire pentru servicii de paliatie", a explicat Mirela Nemtanu, director general Hospice Casa Sperantei.
![]() Zilele trecute Ministerul Sanatatii a lansat un apel de proiecte de finantare nerambursabila pentru investitii privind construirea/ extinderea/ modernizarea/ reabilitarea de cladiri in vederea asigurarii serviciilor de reabilitare, paliatie si spitalizare pentru boli cronice.
"Este ceea ce am discutat inca din perioada anului trecut cu Hospice Casa Sperantei, sa identificam solutii de finantare pentru extinderea capacitatii de internare. Ei functioneaza astazi pe un amplasament care este cedat de catre municipiul Brasov, dat in folosinta gratuita, si necesita o extindere a corpului de cladire in vecinatate, adica in incinta curtii Spitalului Marzescu. Aici suntem implicati Municipiul Brasov, Consiliul Judetean si Hospice Casa Sperantei, in asa fel incat sa gasim o solutie cadastrala si urbanistica sa extindem acest corp de cladire. In acest fel le dam posibilitatea celor care lucreaza acolo sa le ofere pacientilor conditii mai bune decat pana acum, pentru ca, din pacate, sunt foarte multi si este o nevoie stringenta de aceste servicii. In momentul de fata este posibila si accesarea unei finantari pe o axa de finantare europeana si facem pregatirile necesare", a precizat primarul George Scripcaru.
Pe langa stabilirea etapelor necesare accesarii acestor finantari, conducatorii celor doua institutii au format si o echipa de lucru, impreuna cu cei de la Hospice, care in perioada imediat urmatoare vor stabili detaliile parteneriatului astfel incat, daca este posibil, acesta sa intre spre aprobarea Consiliului Local si a celui Judetean in sedintele din aceasta luna, iar in paralel sa pregateasca demersurile cadastrale si urbanistice pentru a putea depune proiectul.
![]() "Este extrem de important ca la nivelul judetului Brasov, la nivelul municipiului Brasov, sa avem servicii integrate. Apreciem extrem de mult prezenta in zona medicala a celor de la Hospice Casa Sperantei, care in decursul timpului au rezolvat foarte multe probleme pe partea de paliatie si, in felul acesta, putem spune ca au degrevat o parte din responsabilitatile care au fost la nivelul judetului Brasov. Ne propunem ca prin acest parteneriat si prin experienta pe care au acumulat-o in toata aceasta perioada sa ducem la un progres al serviciilor de paliatie, sa aplicam pe mult mai multe oportunitati de finantare din fonduri europene si, in acelasi timp, sa cream servicii integrate la nivelul sistemului medical din judetul Brasov, in asa fel incat pacientii sa poata beneficia de cele mai bune servicii", a explicat Adrian Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov.
Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 30 aprilie. In perioada urmatoare cele trei organizatii va trebui sa lucreze intens pentru a pregati documentatia necesara, astfel incat proiectul sa fie eligibil si sa poata accesa fondurile nerambursabile.
***
Hospice este cea mai mare fundatie din tara care ofera gratuit servicii paliative specializate. Organizatia are doua centre cu servicii integrate, in Brasov si Bucuresti, si echipe mobile in Fagaras si Zarnesti, pentru ingrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. Hospice a dezvoltat servicii complete de ingrijire paliativa, care sunt oferite in centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere, si un centru socio-medical la Adunatii Copaceni, destinat exclusiv copiilor pacienti si familiilor acestora. In cei 33 de ani de existenta, Hospice a adus alinare si speranta pentru aproape 50.000 de copii si adulti cu boli incurabile.
|