Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Sustenabilitate - Mirela Nemtanu, CEO HOSPICE: "Ne propunem sa construim! Spitale si sperante!"
Mirela Nemtanu, CEO HOSPICE: "Ne propunem sa construim! Spitale si sperante!"
Sustenabilitate & CSR Publicat de Ovidiu Stefanescu 23 Aug 2024 06:25
Mirela Nemtanu, CEO HOSPICE Casa Sperantei, are un obiectiv major, definit de ea insasi astfel: "Ne propunem sa construim! Spitale si sperante! Si sa ne asiguram ca oricine are nevoie de paliatie in tara noastra, indiferent unde locuieste, de unde provine si cine este, va beneficia de aceasta. Pentru ca paliatia este un drept uman si nimeni nu trebuie privat de acesta!".
HOSPICE Casa Sperantei este, in acest moment, cea mai mare fundatie din Romania care ofera - cu titlu gratuit - servicii complete de ingrijire paliativa pacientilor si familiilor lor. Fundatia isi desfasoara activitatea, prin cei peste 270 de angajati ai sai, in spitalele din Brasov, Bucuresti si in centrul socio-medical de la Adunatii-Copaceni, precum si prin intermediul echipelor mobile din Brasov, Bucuresti, Zarnesti, Fagaras si Giurgiu. Serviciile HOSPICE Casa Sperantei sunt adresate adultilor cu diagnostice oncologice si copiilor cu boli grave, progresive, cum ar fi malformatii congenitale, distrofii neuro-musculare, insuficiente de organ. Sprijinul organizatiei se adreseaza deopotriva familiilor pacientilor luati in evidenta si este adaptat fiecarei situatii in parte. In functie de nevoile lor, pacientii beneficiaza de servicii gratuite de spitalizare, ingrijire la domiciliu, servicii oferite in ambulatoriu si in centre de zi pentru adulti si copii.

- Care sunt principalele repere in cei peste 30 de ani de activitate in Romania si care considerati ca sunt cele mai mari realizari ale organizatiei, la nivel national?
- Este foarte greu sa rezum peste 32 de ani de activitate, pentru ca suntem o fundatie complexa, care a introdus conceptul de ingrijire paliativa, care a schimbat sistemul si paradigma. Nu stiu daca mai exista in tara noastra o organizatie care nu doar ca a initiat un nou tip de serviciu, in cazul nostru paliatia, dar a si dezvoltat intreg domeniul dincolo de propria activitate. Prin programe educationale, prin initierea si imbunatatirea legislatiei si prin sprijin concret acordat profesionistilor medicali, dar si institutiilor publice si neguvernamentale, HOSPICE a contribuit in mod foarte direct la nasterea altor servicii de ingrijiri paliative in Romania si continua sa fie alaturi de aceste servicii chiar si in prezent.
 
 
Daca vorbim despre realizari, cea mai importanta o reprezinta schimbarea destinului prin alinarea suferintei pentru peste 50.000 de pacienti, adulti si copii cu boala incurabila, dar si pentru peste 100.000 de apartinatori. Am reusit, in toti acesti ani, sa schimbam legislatia, sa devenim o voce puternica de care autoritatile sa tina cont in elaborarea legilor in domeniu. Si un astfel de moment este in 2005, atunci cand HOSPICE a contribuit decisiv la schimbarea legislatiei privind prescrierea opioidelor pentru controlul durerii, ceea ce avea sa devina Legea nr. 39/2005. Aceasta lege a generat un impact substantial in viata pacientilor cu durere necontrolata, intrucat orice medic, de orice specialitate, poate in prezent sa prescrie medicatie opioida pentru terapia durerii. Au urmat alte realizari cel putin la fel de spectaculoase, care au generat schimbare sociala in Romania: initierea programului educational de atestat in ingrijiri paliative pentru medici (program care se desfasoara neintrerupt de peste 20 de ani), initierea primului si singurului program masteral multidisciplinar in paliatie, in cadrul Facultatii de Medicina din Brasov, in urma cu 14 ani; initierea evaluarii nevoii de paliatie si servicii specializate in Romania, evaluare care a stat la baza legislatiei dedicate domeniului nostru (Ordinul nr. 253/2018).
Impactul extraordinar al organizatiei noastre la nivelul sistemului medical din Romania, paradoxal dar nesurprinzator, a fost recunoscut intai la nivel international. In 2014, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Alianta Mondiala pentru Hospice si Ingrijiri Paliative, au evidentiat HOSPICE Casa Sperantei drept model international de promovare a paliatiei in sistemul public de sanatate, de catre o organizatie neguvernamentala, intr-un mediu cu resurse limitate. Recunoasterea valorii, a eforturilor permanente, a indeplinirii misiunii, a venit si prin primirea titlului de Spitalul Anului, recunoastere oferita de Romanian Healthcare Awards.

- Cum a evoluat activitatea HOSPICE in 2023 si in prima jumatate a anului 2024?
- In anul 2023 am inregistrat un record in ceea ce priveste numarul de pacienti de care am avut grija si raspandirea lor nationala: in cele doua centre HOSPICE, din Bucuresti si din Brasov, am avut internati peste 5.500 de pacienti veniti din 38 de judete ale tarii! Este anul in care presedintele Romaniei confera Ordinul Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului si Angajament Social in grad de "Comandor" Fundatiei HOSPICE Casa Sperantei - cea mai inalta recunoastere pe care o persoana juridica o poate primi in Romania. Si, foarte important, este anul in care am beneficiat de una dintre sponsorizarile record: OMV Petrom a finantat cu 7,2 milioane de euro costurile operationale aferente anului 2023, in beneficiul miilor de pacienti, ceea ce ne-a permis sa ne concentram eforturile de strangere de fonduri pentru un obiectiv maret: construirea spitalului destinat ingrijirii paliative pediatrice de langa Bucuresti. Iar in 2024 am accelerat eforturile colective pentru strangerea acestor fonduri.

 
- Ce planuri aveti pentru a doua jumatate a acestui an si pentru 2025?
- Eforturile noastre se concentreaza pe doua directii: in primul rand, mentinerea serviciilor derulate in toate locatiile noastre si in toate orasele pe care le acoperim, iar acesta este un efort care ne capaciteaza tot mai multe resursele de la an la an, deoarece avem tot mai multi pacienti. Cuvantul cheie in care plasmuim 2025 este CONSTRUCTIE.

- In ce programe/ proiecte/ campanii sunteti implicati in aceasta perioada?
- Cel mai mare dintre obiectivele curente este constructia celui de al treilea spital al nostru, de data aceasta destinat exclusiv ingrijirii paliative pediatrice, astfel ca simt nevoia sa amintesc de o campanie tare draga aflata in derulare, campanie care constat si imi doresc sa aiba rezultate semnificative. Sa functioneze ca o portavoce, pentru ca avem nevoie ca mesajele acesteia sa ajunga la cat mai multe persoane care sa rezoneze cu apelul. Este vorba de campania Plusul Sperantei, prin care ne dorim sa transmitem niste cifre absolut ingrijoratoare: peste 22.000 de copii din Romania au nevoie de ingrijire paliativa, iar pentru ei, la nivel national, sunt disponibile doar 40 de paturi. Astfel, matematic, rezulta ca 550 de copii se lupta pentru un pat! Nu doar ca ne dorim sa atragem atentia asupra acestor cifre, nu suntem doar observatori ai unui fenomen, ci venim cu o solutie capabila sa degreveze sistemul: constructia Spitalului Sperantei. Pentru perioada urmatoare, ne dorim sa ramanem o forta, un aliat al celor lipsiti de speranta, ai celor vulnerabili, care au atat de mare nevoie de noi. 

 
- Cum pot contribui companiile pentru a sprijini aceste proiecte?
- Fondurile cu ajutorul carora noi facem bine provin de la oameni de bine, oameni care au inteles cauza noastra, rezoneaza cu ea si ne ajuta de fiecare data prin donatii sau sponsorizari. Avem sprijinul mediului de business, dar intotdeauna e loc de mai mult, de mai mult bine. Companiile se pot alatura sponsorizand 20% din impozitul pe profit al trimestrului in curs. Toate informatiile cu privire la modul in care poate fi sustinuta activitatea HOSPICE se gasesc pe website-ul hospice.ro. Sigur, sprijinul financiar este de baza, dar ne-am bucurat si ne vom bucura intotdeauna atunci cand firmele isi implica angajatii in activitati de voluntariat, de CSR, la evenimentele sportive etc.

- Ce impact are contextul actual (inflatie, incertitudine, estimari de decelerare a economiei etc.) asupra activitatii HOSPICE ?
- Sigur, am avea nevoie de predictibilitate. Cine nu are?! Dar toate contextele si instabilitatile anterioare (crize financiare, epidemii, razboi) ne-au invatat lectia adaptarii si a identificarii rapide de noi si noi solutii. Suntem optimisti si increzatori ca avem fortele necesare pentru a depasi orice context nefavorabil. Mergem mai departe cu toate panzele sus. Perioada actuala as caracteriza-o mai degraba in termeni de stabilitate.

 
- Care sunt cele mai mari provocari cu care va confruntati, in acest moment, la nivel de organizatie?
- As spune ca provocarile pe care le avem in fata si pe care incercam sa le depasim cu perseverenta si, nu de putine ori cu creativitate, tin de asigurarea surselor de finantare care sa ne permita, in continuare, sa asiguram servicii gratuite pentru pacienti. O alta provocare foarte serioasa tine de recrutarea profesionistilor medicali. Aceasta, sigur, este o provocare a intregului sistem medical, public, privat sau neguvernamental. Pentru noi, este la fel de important este sa recrutam persoane cu o pregatire profesionala solida, care sa aiba si ceva in plus, greu de cuantificat - puterea de a lucra intr-un domeniu greu, in care te confrunti cu fragilitate, suferinta, traume si moarte zi de zi.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGTotalEnergieshiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
AED
rigips
Ubitech
EURO BUILD
quadratum
CDS
Arduro
DRS
leviatan
konsent
EDIT-Structural
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
concelex
theda mar
MAKITA
GEWISS
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
MCA
SSAB
Acvatot 2019
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<