Agenda Constructiilor
Sambata, 21 Decembrie 2024
Home - INDEX COMPANII - MASTERBUILD SRL
PAGINA PERSONALIZATA


MASTERBUILD SRL

MASTERBUILD SRL

Adresa: Str. Sofia nr. 21, Bucuresti, S1
Telefon: 031.425.3547
Fax: -
E-mail: generalcontractor@masterbuild.ro
Web site: www.masterbuild.ro
Domenii: Antreprenori si firme de constructii | Investitori & dezvoltatori de proiecte | Management de proiect | Consultanta si servicii imobiliare
Descriere activitate
Dezvoltator & antreprenor general. Constructii comerciale, civile si industriale. Servicii de proiectare, project management, consultanta de specialitate.
Prezentare companie/institutie
MASTERBUILD: Obiectiv de crestere cu 25% a cifrei de afaceri din acest an
 
 
 
 
 
 
Stefan Ferdinand Vayna
Functia/Firma: CEO, MASTERBUILD - General Contractor & Developer;
Experienta profesionala: 17 ani pe piata de constructii.
 
In ultimii 5 ani, businessul MASTERBUILD - General Contractor & Developer a evoluat semnificativ, de la o cifra de afaceri de 25 milioane de lei in 2018 la peste 73 milioane de lei in 2022. Totodata, dintr-un jucator specializat pe segmentul shell & core, antreprenorul este, astazi, una dintre primele 50 de companii de antrepriza generala la nivel national, cu activitati extinse atat la nivel national, cat si pe pietele internationale. La nivelul anului 2023, obiectivul companiei este mentinerea ponderii proiectelor de retail, productie, logistica si proiecte de infrastructura militara sau guvernamentala in totalul volumului de business si atingerea targetului de crestere cu 25% pana la finalul anului. Pentru viitor, conducerea MASTERBUILD si-a propus noi investitii in tehnologie si echipamente, dezvoltarea echipei, precum si protejarea mediului inconjurator prin utilizarea de materiale eco-friendly, pentru a construi cat mai responsabil. In fiecare an, compania investeste aproximativ 5% din cifra de afaceri pentru a testa si folosi noi tehnologii si echipamente sau pentru dezvoltarea echipei.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in continuare?
- Desi anul 2023 este marcat de incertitudine si provocari majore, precum inflatia si modificarile constante din punct de vedere legislativ, piata de constructii este stabila, desi vorbim despre o perioada post-pandemica si inca in plin conflict la granitele Romaniei. MASTERBUILD are contractate, in acest moment, proiecte de constructii de mari dimensiuni ce totalizeaza aproape 30.000 mp, atat in Bucuresti, cat si in diferite alte zone din tara. Aproximativ 15% din totalul proiectelor provin din segmentul facilitatilor industriale si de productie, 15% sunt proiecte publice si majoritatea, 70%, provin din zona de retail.
Anul acesta inregistram un volum semnificativ al cererii pentru noi constructii in special in segmentul de productie (fabrici noi, extinderi de fabrici si facilitati de productie ale operatorilor internationali si locali), in timp ce retailul se mentine, in continuare, pe un trend ascendent, in special marii operatori continuand strategia de expansiune agresiva in Romania. De asemenea, sunt incepute si anuntate diverse proiecte pe segmentul institutional, avand in vedere si noile finantari publice puse la dispozitie, dar si logisticul este foarte activ, atat in ceea ce-i priveste pe dezvoltatorii pan-europeni, cat si pe cei locali.
Pe masura ce vom vedea noi dezvoltari pe segmentul de infrastructura publica vom absorbi, de asemenea, si noi constructii, caci tara, in ansamblu, este intr-o perioada de dezvoltare. Romania continua sa atraga investitori importanti, cu 3-4% mai mult in comparatie cu anii precedenti, iar acest lucru va creste in mod semnificativ volumul de constructii.
- Cum ati caracteriza, pe scurt, piata proiectelor din domeniul industrial-logistic?
- Piata proiectelor de constructii din domeniul industrial-logistic si comercial, pe care activam noi, este una foarte dinamica, cu un potential de crestere important pentru antreprenori si constructori. Potrivit unei analize publice studiate recent, anul 2022 a reprezentat o perioada de lansare si revenire a proiectelor din acest segment, avand in vedere ca in Romania s-au inregistrat 6.000 de proiecte pe aceste segmente, in crestere cu 11% fata de anul 2021. Marii retaileri se afla in plina expansiune, motiv pentru care se indreapta catre consolidarea si lansarea unor noi spatii logistice, pentru a gestiona fluxul ridicat al centrelor comerciale si supermarketurilor. Mai mult decat atat, Romania inregistreaza o expansiune a comertului online, datorata perioadei post-pandemice, si o noua nevoie a investitorilor de a suplimenta spatiile de depozitare. Conform datelor publice, la finalul anului 2022 se inregistrau, in total, peste 2.500 de spatii de depozitare si peste 1.500 de productie, la nivel national.
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in executia proiectelor?
- Provocari exista in executia oricarui proiect, mai ales pentru ca fiecare lucrare vine cu specificatii proprii si cerinte diferite din partea clientului. Cu toate acestea, suntem de parere ca tocmai aceste provocari reprezinta un bun prilej de invatare si dezvoltare, pentru ca ne determina sa gasim noi solutii si abordari. Criza materialelor de constructii a incetinit - si chiar sistat - un numar ridicat de proiecte, motiv pentru care am incercat sa consolidam si mai mult relatia client-constructor, pentru a gasi cele mai bune solutii in raport cu viziunea acestuia si a duce la bun sfarsit lucrarile, cu pierderi minime.
Mai mult decat atat, cum spuneam si mai devreme, pe langa instabilitatea economica, piata se confrunta si cu o perioada de schimbari legislative si impredictibilitate fiscala, care ingreuneaza deciziile de investitii. Este un context in care orice tip de business plan pe termen lung nu mai sta in picioare, iar cuvintele-cheie sunt agilitatea si abilitatea de a naviga intre toate aceste elemente de incertitudine. Atragem, insa, atentia ca tot ceea ce reprezinta modificare fiscala sau legislativa "peste noapte" in industria constructiilor - un segment inca imatur in Romania - va impinge piata sa se autogestioneze, pentru ca diferitii contractori si furnizori vor cauta modalitati de a supravietui, atunci cand statul demonstreaza o lipsa de intelegere a realitatilor din teren. Astfel, credem ca, daca vor disparea si ultimele forme de sprijin pentru sectorul constructiilor, vom asista din nou la un val de trecere a veniturilor fiscale in economia subterana (munca la negru) sau nereguli constructive majore.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Printre cele mai semnificative proiecte incheiate in ultimii ani sau in curs de derulare se numara noile facilitati de productie din proximitatea Bucurestiului pentru Grupul Policolor-Orgachim - una dintre cele mai mari companii care activeaza in domeniul productiei si comercializarii lacurilor si vopselelor, rasinilor si produselor chimice de specialitate, sau Zentiva - mare producator international de medicamente, Centrul de Cercetare in Tehnologii Verzi Aerospatiale (TGA) de la Craiova - principalul centru de cercetare in domeniul stiintelor aerospatiale din Romania sau numeroase proiecte pentru operatori logistici sau de retail internationali precum VGP, Hornbach, Auchan, Lidl sau Kaufland. MASTERBUILD semneaza, pana in prezent, peste un milion de metri patrati construiti. Printre cele mai recente proiecte contractate se numara 45.000 mp de centre comerciale si magazine de retail, 12.000 mp de cladiri logistice si industriale sau lucrari institutionale construite de-a lungul activitatii, care se ridica la o valoare totala a investitiilor de aproximativ 37 milioane de euro.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2023)
 

 
MASTERBUILD: Directia de dezvoltare, centrata pe o crestere perpetua
 
 
 
 
 
 
Bogdan Costea (32 de ani)
Functia/Firma: Project Developer/Business Developer, Masterbuild;
Experienta profesionala: 11 ani in domeniul constructiilor.
 
Daca in 2020 sectorul constructiilor a contribuit la atenuarea scaderii economice, in acest an numarul proiectelor s-a micsorat inca din luna ianuarie cu 3,6% fata de anul precedent, potrivit datelor publicate de INS, observa specialistii de la Masterbuild. Acestia mai adauga ca pandemia a generat momente de reflexie asupra revolutiei digitale, impuse de noua normalitate si de restrictiile aferente. Tranzitia catre mediul online si identificarea mijloacelor optime in vederea integrarii sunt doar cateva intrebari la care fiecare companie trebuie sa raspunda in perioada urmatoare.
 
- Ce directii de actiune ati definit, in vederea cresterii companiei?
- Directia Masterbuild ramane centrata pe o crestere perpetua. Migrarea accelerata spre comertul electronic duce la sporiri ale cererii de spatii de depozitare. Totodata, retehnologizarea in vederea tranzitiei de la o economie de consum haotic la una circulara, aduce cu sine noi cerinte, pentru a tine pasul cu cererile pietei si tendintele ecologice. In plus, schimbarile climatice reconfirma nevoia unei agriculturi sanatoase si diversificate. De aceea, investitiile noastre vor viza inovatii in domeniile mediului, digitalizarii si automatizarii.
- Ce efect a generat criza sanitara asupra operatiunilor?
- In pofida contextului pandemic, am continuat sa ne desfasuram intens activitatea. Adaptarea rapida la noul context social si calibrarea corespunzatoare a structurii ne-au ajutat sa atingem o performanta buna anul trecut si sa ne imbunatatim gradual profitabilitatea, in linie cu strategia din ultimii ani. In 2020 am inregistrat o cifra de afaceri de 33,8 milioane de lei, iar in exercitiul financiar in curs vom fi receptivi la tot ce aduce nou actuala criza si vom continua planurile de dezvoltare si extindere, pentru a depasi performanta financiara respectiva.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Suntem conectati la dinamica economica actuala, avem planuri de dezvoltare si extindere, dar suntem atenti la tot ceea ce se intampla, pentru a accelera la momentul potrivit. Ne adaptam constant la nevoile pietei, grevate de contextul pandemic. Principalele noastre proiecte vizeaza in special ramura constructiilor agricole, industriale si de retail. Suntem deja prezenti in sectoarele de dezvoltare din cele mai importante regiuni din tara. Portofoliul total al lucarilor Masterbuild cumuleaza circa o jumatate de miliard de euro, pregatindu-ne pentru depasirea urmatorului prag simbolic, in anul urmator.
- Cum gestionati dificultatile pe care le intampinati in desfasurarea activitatii?
- Pe fondul cresterii preturilor la materialele de constructie, care continua si in 2021, ca urmare a deficitului de materii prime si a incertitudinii cauzate de pandemie, producatorii folosesc un coeficient artificial pentru corectii, ceea ce duce, in final, la dezechilibre intre cerere si oferta. Problema este ca, de cele mai multe ori, beneficiarul final este ultimul informat cu privire la aceste majorari. Noi, in calitate de dezvoltatori, suntem nevoiti sa ne asumam bugetul initial, riscand profitul. Ne-am confruntat deja cu aceasta situatie, am reflectat si ne-am orientat spre alte piete de productie, luand in calcul si varianta importului.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2021)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
theda mar
SSAB
leviatan
Ubitech
CDS
Acvatot 2019
DRS
strabag nivel 1
VEGO
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
AED
MAKITA
konsent
rigips
EURO BUILD
GEWISS
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
SIGM
noark
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<