Agenda Constructiilor
Luni, 30 Decembrie 2024
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - PROLEMN: Criza pe piata lemnului se agraveaza si vor fi organizate proteste
PROLEMN: Criza pe piata lemnului se agraveaza si vor fi organizate proteste
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 02 Feb 2024 12:04
Reprezentantii Asociatiei Industriei Lemnului (AIL) - Prolemn anunta initierea unor actiuni de protest in perioada urmatoare, "in lipsa dialogului si a neasumarii unui plan de masuri care sa sustina depasirea crizei din industria lemnului de catre Guvernul Romaniei".
"Industria lemnului din Romania traverseaza o criza profunda, reflectata in scaderea productiei, inchideri de capacitati de productie si disponibilizari de forta de munca. Conform INS, scaderea productiei a fost in 2023 de 24% in industria lemnului si de 13% in industria mobilei, iar acest trend va continua si in 2024, in lipsa unui plan de masuri adecvat, informeaza Agerpres. Industria lemnului din Romania este o industrie competitiva, cu un aport direct si indus de 3,5% in PIB-ul Romaniei, cu un aport net pozitiv de anual de 3,5 miliarde de Euro in balanta comerciala a Romaniei, care sustine in Romania 150.000 locuri de munca, cea mare parte dintre acestea in comunitatile rurale. Reducerea artificiala a volumului de lemn recoltat in Romania mentine preturi ridicate ale resursei de lemn, ceea ce a afecteaza competitivitatea industriei lemnului din Romania. Programarea de catre RNP - Romsilva a unei recolte de doar 9 milioane mc in 2024 risca sa conduca in 2024 la un minim al volumului recoltat in ultimii 6-7 ani, cu mentinerea unei piete a lemnului tensionate", precizeaza organizatia de profil, intr-un comunicat de presa transmis, joi.
Potrivit sursei citate, este nevoie de eliminarea cauzelor artificiale care au condus la scaderea volumului exploatat, respectiv: procedura greoaie de avizare de mediu a amenajamentelor silvice, dificultatea punerii pe piata, din cauza procedurilor administrative excesive, a resursei de pe micile proprietati, lipsa investitiilor in sectorul forestier, in special pe linie de accesibilizare a padurilor si tranzitia haotica la lemn fasonat.
"Tranzitia la lemn fasonat trebuie orientata catre valorificarea lemnului fasonat din depozite, nu la drum auto forestier. Exista multe practici de concurenta neloiala la RNP - Romsilva, care trebuie eliminate. Pentru organizarea pietei lemnului, este necesara vanzarea a 50-70% din resursa de lemn fasonat pe baza de contracte pe loturi previzionate, cu calificare pentru licitatie pe baza istoricului de procesare din anul anterior. Pentru responsabilizarea ofertantilor la licitatiile de lemn pe picior, este necesara reintroducerea garantiei pe fiecare partida ofertata. Noul regulament european pentru comertul cu materiale lemnoase (EUDR) aduce prevederi importante, cu rolul de a minimiza degradarea padurilor si de a reduce defrisarile la nivel global. Deosebit de important, evaluarea de risc care se va face pentru fiecare tara in parte poate afecta grav competitivitatea industriilor bazate pe lemn din Romania", sustine Catalin Tobescu, presedintele AIL - Prolemn.
Specialistul considera ca esential pentru a se evita un impact negativ major in Romania asupra industriei lemnului este ca membrii Guvernului Romaniei trebuie sa isi asume un dialog activ cu Comisia Europeana, pentru ca tara noastra sa fie incadrata la grad scazut privind riscul de defrisari si de degradare a padurilor.
"Cvasitotalitatea acestor prioritati au fost adesea prezentate de catre Prolemn in dialogul cu institutiile statului, fara a exista o deschidere la dialog pentru a se adopta un plan de masuri pentru sustinerea industriei lemnului. In acest context, la Bistrita s-a decis initierea unor manifestatii de protest - semnal, pentru a se sustine initierea unui dialog real pe baza agendei de revendicari ale industriei lemnului", se precizeaza in comunicat.
Reprezentantii Prolemn au planificate manifestatii de protest-semnal, organizate in minimum patru puncte din tara, cu cel putin 200 de participanti in fiecare punct, fiind propuse: Bistrita, Maramures, Brasov (pentru zona Brasov-Covasna), Lugoj (pentru zona Timis- Caras-Severin si Arad) si o locatie pentru zona Moldovei (fiind propuse zona Comanesti-Roznov, Bacau sau Piatra-Neamt).
Printre revendicarile industriei lemnului se afla: adaptarea SUMAL ca sistem baza pentru certificarea provenientei legale la prima punere pe piata si furnizarea informatiilor minime necesare legate de provenienta geografica, conform EUDR; eliminarea unor prevederi ambigue privind "pierderea provenientei legale"; stabilirea ca obiectiv strategic punerea pe piata a unei recolte de lemn la nivelul posibilitatii date de amenajamentele silvice; contractarea a 50%-70% din volumul de lemn fasonat prin contracte-cadru pe loturi previzionate, pe baza istoricului de procesare al firmei din anul anterior; pentru licitatiile de lemn pe picior, constituirea de garantii la nivelul fiecarui parchet la care se depune oferta; respectarea de catre RNP - Romsilva a preturilor de referinta ca preturi de pornire la licitatiile de masa lemnoasa pe picior, precum si in fundamentarea preturilor de pornire pentru licitatiile de lemn fasonat.
De asemenea, se solicita integrarea in Planul National Integrat Energie Clima - PNIESC si in strategia de dezvoltare industriala a Romaniei a unor capitole care sa sustina o viziune de dezvoltare a industriei lemnului, "avand in vedere importanta sectorului padure-industrii bazate pe lemn in bilantul carbonului" si finantarea sectorului din veniturile Administratiei Fondului de Mediu cu minim 300 milioane de euro, anual.
Asociatia Industriei Lemnului - Prolemn este o organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit care promoveaza utilizarea sustenabila a lemnului provenit din paduri gestionate durabil in diferite aplicatii industriale. Constituita in 2020, Asociatia numara in prezent 37 de membri - companii din industria de prelucrare a lemnului.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
SSAB
noark
concelex
leviatan
Ubitech
BogArt
ELECTROGRUP
MAKITA
VEGO
AED
SIGM
strabag nivel 1
konsent
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
CDS
GEWISS
DRS
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
rigips
EURO BUILD
quadratum
Arduro

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<