Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - HS Timber Group si TU Viena cerceteaza materialul de constructie al viitorului
HS Timber Group si TU Viena cerceteaza materialul de constructie al viitorului
Produse & Tehnologii Publicat de AG&F 16 Oct 2023 11:24
Universitatea de Tehnica din Viena (TU Wien) si HS Timber Group conduc o cercetare privind utilizarea inovativa a tocaturii. Pentru aceasta, a fost infiintat un laborator Christian Doppler, cu 15 oameni de stiinta. Scopul este dezvoltarea unui material de constructie al viitorului, revolutionar, neutru din punct de vedere CO2. Obiectivul principal al acestei cercetari consta in cercetarea ligninei, o componenta a lemnului, si a conexiunilor sale cu fibrele de celuloza. Cercetatorii au in vedere crearea de materiale de constructie imprimate 3D din rumegus.
Tocatura are mai mult potential decat sa fie pur si simplu comprimata in peleti sau arsa, crede HS Timber Group. Compania activeaza cu citeva fabrici de cherestea cu facilitati de prelucrare ulterioara in Europa si America de Sud. Doar in jur de jumatate dintr-un trunchi de copac poate fi transformata in placi de lemn, in timp ce restul devine rumegus si tocatura. In primul rand, aceste produse secundare sunt utilizate pentru productia de peleti. Desi acesta este un material de incalzire local, neutru din punct de vedere al CO2, lantul valoric este limitat, iar arderea tocaturii contrazice din start principiile economiei circulare.In colaborare cu Universitatea Tehnica din Viena, HS Timber Group a initiat un a initiat un proiect de cercetare pe termen lung pentru a revolutiona posibilitatile de utilizare a tocaturii. Insa, inainte de aceasta, secretele legarii lignina-celuloza trebuie descifrate.
 
 
Aceasta va fi sarcina principala a unei echipe formata din 15 cercetatori, condusa de dr. Markus Lukacevic. Dupa cum stie si Lukacevic, structura lemnului ramane intacta chiar si in aceste bucati mici de lemn. „Cele mai mici blocuri de constructie responsabile de proprietatile lemnului sunt pastrate in timpul acestei etape de prelucrare. Ele ofera stabilitate si rezistenta in ciuda greutatii reduse a lemnului”. Prin urmare, Markus Lukacevic si echipa sa urmaresc sa reasambleze, in mod durabil, aceste blocuri de constructie in structuri portante macroscopice, „Reteaua de lignoceluloza obtinuta poate fi combinata in materiale de constructie noi folosind procese de modelare sau chiar de fabricatie aditiva,” explica ing. Markus Lukacevic. Acest proces are scopul de a atinge un nivel similar de valoare adaugata ca si produsele primare din lemn.„Pentru HS Timber Group, a fost dintotdeauna clar faptul ca trebuie sa existe modalitati mult mai bune de a utiliza tocatura, decat arderea acesteia sub forma de peleti.  Urmarim sa descoperim aceste noi optiuni prin proiectul 'WoodComp3D'. In calitate de companie industriala care lucreaza cu lemnul, aceasta resursa sustenabila, utilizarea optima a acestuia este afacerea noastra de baza.
 
 
Laboratorul Christian Doppler de la Universitatea Tehnica Viena are misiunea de a realiza noi posibilitati pentru a transforma un produs secundar intr-un material de inalta calitate," a precizat Wolfgang Moser, Director Executiv la Evergreen Private Foundation, care detine HS Timber Group.Bugetul total de cercetare se ridica la 9 milioane de Euro, din care o treime este oferita de HS Timber Group. Obiectiv: Stocarea CO2 in lemn, nu in atmosfera Avantajul cheie al noului material de constructie este reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. „Peletii sunt arsi in cateva luni, in timp ce materialele de constructie raman in structuri timp de zeci de ani, depozitand dioxidul de carbon in interiorul lor, tinandu-l departe de atmosfera. Numai HS Timber Group poate contribui la reducerea emisiilor de CO2 echivalente cu emisiile a o jumatate de milion de masini,” subliniaza Hannes Plackner, responsabil pentru cercetare si dezvoltare la HS Timber Group.Biocompozit nou, fara a fi nevoie de adeziviScopul cercetarii este un material biocompozit cu rezistenta ridicata si capacitate portanta. Ca o viziune pe termen lung, se urmareste chiar si imprimarea 3D din rumegus. Factorul critic in dezvoltarea acestui nou material este componenta lemnului - lignina, o macromolecula esentiala pentru rezistenta lemnului. Este extrasa din tocatura si reconectata. Demonstratia initiala pentru fezabilitatea conceptului a aratat ca legaturile originale lignina-celuloza pot fi reactivate prin presiune si temperaturi ridicate, ceea ce inseamna ca noul biocompozit este compus exclusiv din lemn fara adaos de adezivi.
 
 
Promovarea colaborarii intre stiinta si industrie Christian Doppler Research Society reprezinta un exemplu de bune practici de cercetare fundamentala nationala „de jos in sus”.  Incurajeaza colaborarile intre companii in domeniul cercetarii de baza orientate spre aplicatii. Punctul de plecare pentru Laboratoarele Christian Doppler este obiectivul de inovare al unei companii si intrebarile conexe. Fundamentele stiintifice sunt dezvoltate cuprinzator in aceste laboratoare CD si Centrele Josef Ressel pentru aceste aspecte.Pentru Universitatea Tehnica din Viena, Laboratoarele Christian Doppler sunt o componenta cruciala in extenderea lantului valoric in conformitate cu misiunea de cercetare "De la fundatie stiintifica la inovare”.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Ubitech
siniat
CONCEPT STRUCTURE
ness project
noark
viarom
EDIT-Structural
quadratum
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
concelex
strabag nivel 1
leviatan
Acvatot 2019
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander