MDLPA: Nou apel de proiecte pentru consolidarea seismica a cladirilor |
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 31 Iul 2023 12:02 |
Incepand cu data de 1 august, Ministerul Dezvoltarii deschide cea de-a doua sesiune de depunere a cererilor de finantare pentru Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, iar beneficiarii pot incarca documentele necesare pentru accesarea fondurilor puse la dispozitie in platforma digitala investitii.mdlpa.ro.
Platforma va fi disponibila beneficiarilor fara a avea un termen limita pentru depunere. Depunerea cererilor de finantare nu inseamna angajarea sumelor, acestea se vor aloca dupa semnarea contractelor de finantare. Criteriile de alocare a fondurilor vor fi aprobate prin ordin emis de ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei.
“Dezvoltarea unei tari nu se poate face doar reactionand la situatii de criza sau stimuli sporadici, investind doar atunci cand ceva ne surprinde sau ne sperie. In conditiile in care in ultimii 30 de ani s-au consolidat din bani publici doar 26 de cladiri, dintre care 19 in Capitala, era clar nevoie de o schimbare de paradigma in abordarea situatiei cladirilor cu risc seismic.
Aceasta schimbare s-a produs, avem o viziune, avem bani, avem legislatie, incurajez toti edilii si responsabilii din administratia locala si centrala sa aplice pentru finantare, pentru ca avem scoli, spitale, cladiri publice, blocuri de locuinte inventariate care asteapta de ani de zile sa intre in procesul de consolidare si reabilitare antiseismica.
Siguranta oamenilor care traiesc, lucreaza sau trec zilnic pe langa aceste cladiri este primordiala, iar Ministerul Dezvoltarii este pregatit sa sustina efortul de consolidare, efectele pozitive nefiind strict estetice sau structurale, ci si economice si sociale pe termen lung”, a declarat ministrul Adrian-Ioan Vestea.
Bugetul alocat este de 500 milioane de lei credite de angajament si au fost solicitate inca 3 miliarde de lei la rectificarea bugetara pentru semnarea contractelor de finantare.
In cazul in care fondurile de la bugetul de stat sunt insuficiente pentru incheierea contractelor de finantare, autoritatile publice locale pot decide finantarea investitiilor din bugetele locale sau alte surse legal constituite.
Ministerul Dezvoltarii deruleaza Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat incepand cu anul 2023, iar finantarea este de 100%. In perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis primul apel de proiecte pentru Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, in urma caruia au fost depuse cereri de finantare pentru consolidarea seismica a 366 de cladiri. Pana in prezent au fost semnate 4 contracte de finantare in valoare de 60 de milioane de lei. Programul este unul multianual, de interes si utilitate publica, derulat in conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, si, in cadrul programului, vor fi incluse atat cladirile de locuinte multietajate, cat si cladirile publice, incadrate in clasa de risc seismic RsI sau RsII.
|