Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Info-Santiere - Primaria Brasov incepe expertiza vizuala pentru risc seismic a cladirilor multietajate
Primaria Brasov incepe expertiza vizuala pentru risc seismic a cladirilor multietajate
Info-Santiere Publicat de AG&F 05 Dec 2024 10:45
Aproape 10.000 de constructii din Brasov vor fi expertizate vizual, iar in cazul celor considerate cu risc proprietarii vor trebui sa faca expertiza tehnica, si, in cazul celor care se incadreaza in clasa I de risc seismic, sa le zonsolideze. Comisia pentru reducerea riscului seismic al cladirilor, condusa de viceprimarul Lucian Patrascu, a luat primele decizii legate de implementarea prevederilor Legii nr. 212/2022, privind unele masuri pentru reducerea riscului seismic al cladirilor.
Cea mai importanta dintre acestea se refera la expertizarea vizuala, incepand cu 1 ianuarie 2025, a tuturor cladirilor multietajate cu destinatia de locuinta, construite inainte de intrarea in vigoare a Normativului pentru proiectarea antiseismica a constructiilor de locuinte, aprobat in iunie 1978.
Conform datelor colectate pana in prezent, la nivelul municipiului Brasov in aceasta situatie sunt 9.880 de cladiri, care vor fi expertizate vizual pana in data de 1 iunie 2026.
"Incepand cu data de 1 ianuarie 2025, municipalitatea va demara programul de expertizare a cladirilor cu risc seismic crescut din Brasov, cladiri construite inainte de 1978. Vom incepe cu expertizarea vizuala. Totodata, vom discuta cu Universitatea Transilvania – Facultatea de Constructii Brasov posibilitatea unei colaborari. Studentii acestei facultati pot fi angrenati in acest proces de expertizare. Primaria va face expertizele tehnice la cladirile din proprietate si, acolo unde se impune, va face si lucrari de consolidare“, a declarat viceprimarul Lucian Patrascu.
Expertizele vizuale vor fi realizate de catre angajatii municipalitatii care se incadreaza in conditiile stabilite de legiuitor, respectiv cu calificare universitara de nivel 6 (licenta) in domeniul ingineriei civile, ingineriei instalatiilor, arhitecturii sau urbanismului. Totodata, primaria va propune si un parteneriat Universitatii Transilvania pentru implicarea in realizarea acestor expertize vizuale a studentilor de la Facultatea de constructii.
In cazul in care numarul persoanelor implicate in acest program trebuie majorat, luam in calcul si contractarea unor firme specializate.
De asemenea, anul viitor vor incepe expertizele tehnice si pentru cladirile proprietatea Municipiului Brasov la care, dupa etapa expertizei vizuale care a fost deja realizata, au primit din partea expertilor recomandarea de continuare a procedurilor.
Pana la sfarsitul anului, municipalitatea va publica pe site-ul propriu, lista cu cladirile expertizate si care se incadreaza in clasele I si II de risc seismic, iar pe masura ce vor fi realizate expertizele tehnice, lista va fi actualizata.
Pentru cladirile expertizate  tehnic si incadrate in clasa de risc seismic I (Rs I) proprietarii au obligatia de realizarea a lucrarilor de interventie si consolidare in maxim 2 ani de la data primirii notificarii privind incadrarea in clasa de risc seismic Rs I a cladirii expertizate.
Stabilirea riscului seismic pentru o anumita constructie se face prin incadrarea acesteia in una dintre urmatoarele patru clase de risc:
a) Clasa de risc seismic RsI, din care fac parte cladirile cu susceptibilitate de prabusire, totala sau partiala, la actiunea cutremurului;
b) Clasa de risc seismic Rs II, din care fac parte cladirile susceptibile de avariere majora la actiunea cutremurului, care pune in pericol siguranta utilizatorilor, dar la care prabusirea totala sau partiala este putin probabila;
c) Clasa de risc seismic Rs III, din care fac parte cladirile susceptibile de avariere moderata la actiunea cutremurului, care poate pune in pericol siguranta utilizatorilor;
d) Clasa de risc seismic RsIV, din care fac parte cladirile la care raspunsul seismic asteptat sub efectul cutremurului este similar celui asteptat pentru cladirile proiectate pe baza reglementarilor tehnice in vigoare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergieshiltiSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MCA
VEGO
SSAB
rigips
Acvatot 2019
SIGM
AED
leviatan
ELECTROGRUP
konsent
Ubitech
MAKITA
EDIT-Structural
quadratum
DRS
EURO BUILD
GEWISS
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
CDS
BogArt
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
concelex
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<