S6: Program de 44 milioane euro pentru renovari complexe si constructii de scoli |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 27 Iul 2021 06:07 |
Primaria Sectorului (PS) 6 va derula un program de investitii in valoare de 44,24 milioane de euro pentru renovarea complexa a scolilor din aria de administrare, dar si pentru constructia de cladiri noi, conforme standardului nZEB. Pentru finantarea lucrarilor, institutia va accesa facilitatea ELENA (European Local ENergy Assistance - Asistenta europeana pentru energie locala), o initiativa comuna a Bancii Europene de Investitii si a Comisiei Europene (Horizon 2020). Aceasta are ca scop pregatirea de proiecte in domeniul eficientei energetice si sprijinirea investitiilor inovatoare locale si regionale in domeniul energiilor regenerabile si eficientei energetice, cu precadere pentru constructii.
Valoarea programului a fost estimata la 44,24 milioane de euro (inclusiv TVA, echivalentul a 219 milioane de lei), finantarea urmand a fi asigurata din surse proprii, fonduri nerambursabile ELENA, dar si din sume rambursabile de la Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Conform datelor PS6, in ceea ce priveste stadiul proiectelor de renovare complexa, a fost realizata receptia la terminarea lucrarilor pentru un numar de 5 cladiri, pentru restul de 7 urmand a fi lansata licitatia de proiectare tehnica si executie. La nivelul cladirilor noi nZEB, 4 unitati se afla in stadiu avansat de constructie, doua cladiri in stadiu incipient si alte doua in etapa de inchidere a proiectului tehnic.
Aspecte tehnice legate de renovarea complexa
In ceea ce priveste aspectele tehnice, masurile propuse la renovarea complexa includ reducerea consumurilor de energie (in principal prin termoizolarea corespunzatoare a anvelopei cladirii, incluzand aplicarea unui termosistem pe elementele de anvelopa, inlocuirea ferestrelor, reglare locala a sistemelor de incalzire); cresterea calitatii aerului si simultan, scaderea consumului de energie coroborata cu asigurarea debitului de aer proaspat prin sisteme de ventilare mecanica performante echipate cu recuperatoare de caldura; reducerea consumului de energie pentru instalatia de apa calda de consum (ex. inlocuirea si termo-izolarea sistemelor de distributie a apei calde, panouri solare termice, baterii pentru lavoare cu fotocelula, etc); reducerea consumului de energie electrica pentru iluminat prin implementarea corpurilor de iluminat cu LED dar si asigurarea energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare electrice); imbunatatirea confortului utilizatorului in cladiri (ex. masuri pentru imbunatatirea calitatii aerului in cladiri, confort termic, acustic si de iluminat, introducerea sistemelor pentru racire, etc); utilizarea energiei in mod inteligent prin implementarea unui sistem BMS menit a controla toate instalatiile precum HVAC, iluminat artificial etc.
Constructiile noi sunt nZEB
Pentru a asigura consumul energetic al unei cladiri cu aproape zero consum energetic, resursele regenerabile (surse regenerabile) vor acoperi cel putin 30%, ajungand pana la 51% din totalul calculat al energiei primare a cladirilor aferenta performantei energetice, in principal sub forma panourilor fotovoltaice (PV) dar si a panourilor solare termice. Consumul de energie primara va fi mai mic 115kWh/mp an, iar emisiile de CO2 sub 30kgCO2/mp an. Investitiile constau in conceperea unor cladirii cu un consum energetic scazut, de tipul nZEB si cel al stadardului de Casa Pasiva (termo-izolarea anvelopei cladirilor, cu ferestre performante si reglare locala a sistemelor de incalzire), proiectare arhitecturala inteligenta (pentru reducerea puntilor termice si a pierderilor de cadura), sisteme mecanice performante de ventilare mecanica pentru asigurarea calitatii aerului si simultan reducerea consumului de energie de incalzire si racire prin intermediulul unui echipament de recuperare a caldurii, sisteme de preparare a apei calde de consum ce functioneaza cu un consum redus de energie (ex. echilibrare hidraulica si termo-izolarea sistemelor de distributie a apei calde, panouri solare, baterii cu fotocelula, etc), sisteme caracterizate de un consum de energie electrica scazut (pentru iluminat, ventilare mecanica si aer conditionat), conceperea unui sistem de incalzire performant, al carui scop este de a creste eficienta prepararii si furnizarii energiei, incluzand utilizarea componentei de energie regenerabila (colectoare solare, pompe de caldura, panouri fotovoltaice), un sistem BMS pentru a controla si comanda toate instalatiile precum HVAC, iluminat artificial.
Solutiile tehnice sunt mult peste performanta urmarita in practica curenta
Horia Petran, Presedinte Cluster Pro-nZEB, spune ca solutiile tehnice incluse in proiectele de crestere a eficientei energetice in unitati de invatamant din Sectorul 6 sunt cu mult peste performanta urmarita in practica curenta, atat pentru constructia de cladiri noi, cat si la renovarea cladirilor existente, sprijinind tranzitia catre nZEB.
Primaria Sectorului 6 a participat la "Saptamana nZEB Caravana nZEB Bucuresti", organizata intre 12 si 17 iulie 2021, de echipa clusterului pRO-nZEB impreuna cu partenerul INCD URBAN-INCERC, in cadrul proiectului The nZEB Roadshow. Evenimentele s-au derulat atat in mediul online, dar au inclus si ateliere de lucru si activitati practice ce tin de viitorul cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB). In cadrul workshop-ului de consultare cu administratia publica centrala si locala pentru pregatirea implementarii nZEB, reprezentantii Primariei Sectorului 6 si TUD Group, consultantul financiar si tehnic in cadrul acestui proiect, au prezentat proiectul "Eficienta Energetica pentru Cladiri Publice", proiect finantat prin facilitatea de asistenta tehnica ELENA.
|