Agenda Constructiilor
Joi, 18 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - BRASOV: Peste 1,3 miliarde lei pentru investitii in retelele de apa si canalizare
BRASOV: Peste 1,3 miliarde lei pentru investitii in retelele de apa si canalizare
Infrastructura Publicat de AG&F 17 Iul 2024 13:30
Compania Apa Brasov SA va implementa peste 1,3 miliarde de lei, in cea mai mare parte provenite din fonduri europene, in retele moderne de alimentare cu apa si de canalizare din 12 localitati. 
Constantin Todorica Serban, presedintele Consiliului Judetean Brasov, a participat marti, 16 iulie, alaturi de ing. Doru Sopterean, director Programe Externe in cadrul Companiei Apa Brasov, la conferinta de presa prilejuita de semnarea contractului de finantare a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Brasov/Regiunea Centru – etapa II, Cod SMIS 2021 319762.
Dupa ce etapa I a acestui proiect de mare anvergura vizand modernizarea si extinderea alimentarii cu apa si a canalizarii la nivelul judetului Brasov a fost implementata pana la 31 decembrie 2023 cu finantare accesata prin POIM 2014-2020, etapa a II-a are ca termen final de realizare 31 decembrie 2027, finantarea fiind asigurata prin Programul Dezvoltare Durabila 2021-2027.
Valoarea totala a contractului de finantare este de 1,3 miliarde lei cu TVA, din care: 
  • valoarea eligibila nerambursabila din partea fondurilor FEDR: 872,4 milioane lei; 
  • valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national: 133,4 milioane lei; 
  • valoarea cotei de cofinantare de 2% a Consiliului Judetean Brasov: 12,9 milioane lei, reprezentand contributia UAT Judetul Brasov si a fiecarei unitati administrativ-teritoriale in care se vor face investitii; 
  • valoarea cotei de cofinantare de 2% a Consiliului Local Brasov: 9,18 milioane lei; 
  • valoarea cofinantarii Beneficiarului, Compania Apa Brasov SA, in cota de 6% din valoarea eligibila: 65,5 milioane lei. 
Localitatile in care urmeaza sa se realizeze investitiile prevazute in contractul de finantare sunt municipiile Brasov, Codlea si Sacele, orasele Ghimbav si Rupea, comunele Bod, Feldioara, Halchiu, Harman, Hoghiz, Prejmer si Sanpetru.
Principalele realizari preconizate prin implementarea proiectului:
  • 310,45 km de conducte noi si optimizate pentru sistemele de distributie din reteaua publica de alimentare cu apa;
  • reabilitarea captarii izvoarelor de la Saros; 
  • 5 statii moderne de tratare/clorinare a apei;
  • reabilitarea statiei de tratare Tarlung; 
  • 9 rezervoare de inmagazinare a apei (inclusiv castele de apa) reabilitate si extinse; 
  • 6 statii de pompare apa potabila reabilitate si extinse;
  • 213,01 km de conducte noi si optimizate pentru reteaua publica de colectare a apelor uzate; 
  • 60 de statii de pompare ape uzate extinse;
  • construirea unei instalatii de uscare termica a namolurilor generate de statiile de epurare din aria de operare a Companiei Apa Brasov;
  • realizare sistem SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition/Monitorizare, Control si Achizitii de Date) apa si apa uzata.
In urma implementarii lucrarilor, 227.335 de locuitori ai judetului Brasov vor fi conectati la retele publice de alimentare cu apa imbunatatite, iar 17.916 persoane vor fi racordate la instalatii publice secundare de tratare a apelor uzate. 
Sunt 11 contracte de executie a lucrari prevazute in proiect, si anume: extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in cartierul Stupini si zona Centrala; extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in Municipiul Brasov (Tractorul si Bartolomeu); reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa in Municipiul Brasov; reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa in Municipiul Brasov si extinderea retelelor de alimentare cu apa si canalizare in Prejmer - cartier Stejari; extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in Municipiul Sacele; extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in Harman si Prejmer, in Bod si Sanpetru, in Halchiu, in Ghimbav si Codlea, in Rupea, respectiv in Hoghiz (Cuciulata, Fantana, Dopca, Bogata).
"Compania Apa Brasov SA - in calitate de operator regional in domeniul gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si de canalizare la nivelul judetului nostru, ar trebui sa finalizeze aceste investitii pana la finalul anului 2027 si chiar daca termenele se pot decala, este necesar sa ne luam un reper de timp cat mai strans, pentru ca toate categoriile de lucrari sa poata fi incheiate cat mai rapid cu putinta si in cele mai bune conditii de calitate. Avem nu mai putin de 12 localitati impactate pozitiv de acest proiect de mare anvergura. Municipiul Brasov este pe primul loc in ceea ce priveste volumul investitiilor, avand mai multe cartiere in care trebuie extinse retelele de apa si canalizare, printre care Tractorul, Bartolomeu, Stupini. Si municipiul Sacele are alocata o suma investitionala remarcabila, a doua ca pondere dupa Brasov. Un reper pozitiv este si Codlea, care are o suma alocata mica, deoarece sta cel mai bine din toata aria de delegare a Companiei Apa, in sensul ca aici avem un grad de racordare a populatiei la retelele de distributie a apei potabile si de canalizare de 93%. Sunt convins ca investitiile prevazute in cadrul proiectului vor schimba radical conditiile de trai ale locuitorilor din municipiul resedinta de judet, din aria metropolitana si din zona Rupea”, a spus presedintele Consiliului Judetean Brasov, Constantin Todorica Serban. 
Amintim faptul ca Judetul Brasov este actionar la Compania Apa Brasov, detinand 42% din capitalul social, alaturi de Municipiul Brasov (42%), Orasul Rupea (3,4%), Orasul Ghimbav (3,1%), Comuna Apata (1,8%), Comuna Halchiu (2,7%), Comuna Harman (2,8%) si Comuna Sanpetru (2,2%).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
leviatan
ness project
CDS
konsent
SIGM
viarom
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Ubitech
noark
BogArt
quadratum
Acvatot 2019
concelex
rigips
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
siniat
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander