Agenda Constructiilor
Joi, 23 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - REHAU: Cererea se orienteaza preponderent catre solutii eficiente energetic
REHAU: Cererea se orienteaza preponderent catre solutii eficiente energetic
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Ovidiu Stefanescu 29 Mar 2024 06:25
Grupul Rehau raporteaza anual o cifra de afaceri anuala de peste 4,7 miliarde euro, obtinuta prin promovarea unei game extinse de solutii pe baza de polimeri. Conectand in mod sinergic companiile Rehau Industries cu Meraxis, New Ventures, Raumedic si Rehau Automotive, sub un singur brand, concernul german reuseste sa detina pozitii competitive de top pe toate segmentele in care activeaza. Rehau Industries este o corporatie independenta si combina diviziile Building Solutions, Window Solutions, Interior Solutions si Industrial Solutions. Peste 12.000 de angajati activi in mai mult 150 de locatii din intreaga lume lucreaza impreuna pentru a imbunatati continuu viata utilizatorilor, prin promovarea tehnologiilor inovatoare si durabile pentru constructii, ferestre, mobilier etc.
In Romania, Rehau are o istorie de 27 de ani si a raportat in 2022 o cifra de afaceri de 56,5 milioane de euro. Divizia Rehau Building Technology comercializeaza solutii de incalzire, ventilatie si racire, precum si sisteme complete pentru instalatii sanitare sau termice prin intermediul unei retele complexe de parteneriate cu companii de profil, de instalatii sau de proiectare din intreaga tara. Despre activitatea specifica, ofera in continuare detalii Laurentiu Chiriac, Head of Building Technology, RehauRomania.
 
- Cum a evoluat sectorul de instalatii de incalzire, climatizare si ventilare in anul 2023 si care sunt previziunile pentru 2024-2025?
- In 2023, piata locala de instalatii de incalzire, in ansamblul sau, a inregistrat o scadere, conform estimarilor noastre. Daca ne raportam la segmentul pe care activeaza Rehau - respectiv cel al incalzirii prin pardoseala - piata specifica a inregistrat o contractie de 10%-15%. Valorile au fluctuat in functie de mai multi factori, inclusiv schimbarile din sectorul constructiilor si reglementarile din domeniul eficientei energetice. Estimarile pentru 2024-2025 sunt optimiste, cu previziuni care variaza in functie de mai multi factori. Odata cu cresterea constientizarii privind schimbarile climatice si necesitatea de a reduce emisiile de carbon, se asteapta o majorare a cererii pentru echipamente care utilizeaza surse regenerabile de energie si solutii de incalzire si climatizare mai eficiente din punct de vedere energetic. De altfel, observam o migrare de la sistemele de incalzire si racire conventionale, cu radiatoare si aer conditionat, la cele mult mai eficiente, precum incalzirea in pardoseala si racirea in tavan. Astfel, cererea tot mai mare si apetenta ridicata a romanilor pentru locuinte inteligente vor avea un impact benefic in evolutia pozitiva a segmentului incalzirii in pardoseala. Reglementarile din domeniul eficientei energetice si protectiei mediului vor continua sa influenteze piata, promovand eficienta energetica in cladiri. Evolutiile din sectorul constructiilor, inclusiv cresterea interesului pentru cladirile verzi si a proiectelor de renovare energetica, vor influenta, de asemenea, cererea.
In concluzie, previziunile pe termen scurt indica o piata dinamica si, ca o continuare a tendintelor recente, cu accent pe solutii eficiente din punct de vedere energetic imbinate cu tehnologiile inteligente.
 
- Cum vedeti directia de dezvoltare a ofertei, in contextul cresterii tarifelor la energie? Ce produse ar fi recomandate in noul context?
- In contextul cresterii exigentelor privind reducerea emisiilor de CO2, piata se orienteaza tot mai mult catre solutii mai eficiente din punct de vedere energetic si mai sustenabile. Produsele care sunt proiectate pentru a reduce consumul de energie vor fi in centrul atentiei. Acestea includ desigur solutiile de incalzire in pardoseala - care sunt recunoscute pentru eficienta lor energetica si distributia uniforma a caldurii - si sisteme de control inteligent al temperaturii.
 
- Care sunt premisele dezvoltarii pietei locale de HVAC? 
- Acestea sunt influentate de mai multi factori. Initiativele guvernamentale care ofera subventii sau facilitati pentru instalarea sistemelor de energie regenerabila creeaza contextul ideal pentru implementarea de sisteme de incalzire in pardoseala in constructiile noi, ele avand un impact important in reducerea consumului total de energie. De altfel, observam ca peste 90% din ceea ce inseamna constructiile rezidentiale noi dezvolta propria infrastructura de incalzire, pentru a avea un control mai mare asupra costurilor si confortului termic. Mai mult, inclusiv la nivelul sistemelor centralizate se cauta solutii noi pentru generarea agentului termic si/sau a apei calde menajere, putand aminti in acest sens de Oradea, unde energia geotermala isi demonstreaza deja eficienta, precum si Bucuresti, unde este in studiu gasirea unor astfel de alternative. O parte semnificativa a pietei de HVAC este generata de renovarile si inlocuirile de sisteme vechi atat pe zona privata, cat si in cea a proiectelor publice. In acest caz, fondurile PNRR au un impact important, iar Rehau se distinge prin solutiile pe care le ofera institutiilor publice din educatie, sanatate etc. - solutii care vin in intampinarea cerintelor de eficienta energetica. Astfel, sistemul cu sonda geotermala Raugeo este un exemplu perfect de produs care utilizeaza energia geotermala pentru a asigura un confort termic optim, reducand considerabil amprenta de carbon a cladirilor si costurile la facturile de energie. Sonda geotermala Raugeo PE-Xa este una dintre cele mai inovatoare solutii dezvoltate de Rehau pentru extragerea energiei geotermale in scopul incalzirii si racirii cladirilor. Este singura instalatie care nu prezinta imbinare la baza ei, rezultand o sonda unitara in sol. Acest lucru ofera un avantaj incontestabil, furnizand mai multa siguranta si anduranta sistemului. O alta inovatie care sustine noile tendinte in constructii este reprezentata de sistemele noastre de temperare a miezului de beton (BKT), ce duce la incalzirea/ racirea placii de beton. 
 
- Care sunt cele mai mari proiecte la care participati, in aceasta perioada?
- Printre cele mai importante proiecte catre care am livrat sisteme de incalzire in pardoseala in ultimul an se numara Amber Forest Tunari, iResidence Pipera, Maurer Cluj si Brasov, Elite City Cluj, XCity Towers, Adora Forest, Urban Village in Timisoara.
 
- Ce produse s-au aflat in topul vanzarilor in 2023?
- Inovatiile tehnologice si dorinta de adoptare a sistemelor eficiente energetice au fost principalele tendinte ale anului. Acest lucru s-a putut vedea si in ceea ce priveste produsele care s-au bucurat de succes in vanzari. Astfel, sisteme radiante pentru incalzire, Rautherm si racire in tavan, Railfix - alternativa radiatoarelor sau aerului conditionat conventional - au fost printre cele mai solicitate, alaturi de sistemele pentru apa potabila - Rautitan - si de cele destinate canalizarilor fonoabsorbante - Rausilento. 
 
- Ce obiective principale v-ati propus pentru acest an?
- Ne dorim sa modelam businessul tot mai mult pe baza noilor nevoi ale clientilor, imbinandu-le, in acelasi timp, cu interesele partenerilor si ale instalatorilor, orientati catre sisteme eficiente, inovatoare si ingloband un inalt grad de tehnologie. In acest sens, sistemele Railfix, Raugeo si BKT reprezinta directia in care ne focalizam preponderent atentia in acest an atat pe zona rezidentiala, cat si pe cea institutionala - gradinite, scoli, unitati sanitare etc. De asemenea, ne concentram pe promovarea intensa a sistemului Rautitan care, dincolo de eficienta, ofera posibilitatea valorificarii surselor de apa potabila, fara plumb, direct la robinet. In plus, reducerea risipei de apa este importanta pentru noi, de aceea putem oferi solutii prin intermediul sistemului inteligent de control al apei Re.Guard, care intervine in mod fiabil in momentul in care apar probleme ale instalatiei de alimentare cu apa.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
EDIT-Structural
Acvatot 2019
konsent
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
SSAB
Arduro
theda mar
BogArt
concelex
leviatan
rigips
SIGM
Ubitech
DRS
MCA
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
quadratum
noark
AED
EURO BUILD
GEWISS
CDS
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<