Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - REHAU: Piata de incalzire in pardoseala a ajuns la 90 milioane euro in 2023
REHAU: Piata de incalzire in pardoseala a ajuns la 90 milioane euro in 2023
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de AG&F 12 Mar 2024 11:57
In cursul anului precedent, piata locala a sistemelor de incalzire in pardoseala a atins o valoare de aproximativ 90 de milioane de euro, conform datelor furnizate de Rehau Building Solutions, unul dintre liderii de piata in domeniul instalatiilor termice, sanitare si de ventilatie. Astfel, Romania isi consolideaza treptat pozitia de jucator semnificativ pe piata europeana dedicata acestui segment, evaluata in anul precedent la aproximativ 1,1 miliarde de euro conform analizelor Global Market Insights (GMI)*.
"In 2023, piata specifica a inregistrat o contractie de 10-15%, influentata de diminuarea cu 20% a volumului de constructii rezidentiale noi la nivel national. Cu toate acestea, pentru anul in curs, ne asteptam la o stabilizare a pietei, in special in contextul deblocarii investitiilor publice", a declarat Laurentiu Chiriac, Head of Building Solutions Rehau Romania.
Conform afirmatiilor sale, piata de incalzire in pardoseala este dominata covarsitor de sistemele prin agent termic, urmate de cele electrice in mica masura. Distributia intre cele doua tipuri de incalzire in pardoseala a ramas constanta in ultimii 3-5 ani, totodata, s-a putut observa o tendinta de migratie dinspre incalzirea prin radiatoare catre cea in pardoseala. De asemenea, estimarile Rehau indica faptul ca peste 80% din piata este absorbita de segmentul rezidential, in timp ce sectoarele industriale si de retail manifesta un interes tot mai crescut.
Astfel, Romania adopta treptat trendul european, unde in 2022, conform studiului GMI, 65,8% din piata era destinata proiectelor rezidentiale, iar restul se orienta, in principal, catre proiecte comerciale. 
 
 
"Similar altor domenii, romanii au adoptat rapid inovatia si implementarea sistemelor eficiente. Tranzitia catre surse de energie alternative, necesitatea cladirilor durabile si a economisirii energetice raman prioritare. In plus, alinierea cu politicile guvernelor europene si programele de ajutor financiar, de exemplu cele din cadrul PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei) privind constructiile noi, dar si renovarile, vor reprezenta un pas esential pentru mentinerea unui nivel inalt al investitiilor pe acest segment, implicit in domeniul incalzirii in pardoseala", a subliniat Laurentiu Chiriac. 
De asemenea, este tot mai evidenta recunoasterea, in randul romanilor, a importantei unei calitati imbunatatite a aerului interior, a eficientei si sustenabilitatii. Integrarea tot mai extinsa a tehnologiilor inteligente pentru cladiri va contribui semnificativ la progresul industriei de profil. 
De fapt, noile tehnologii au un impact tot mai mare, sistemele de incalzire in pardoseala fiind adesea insotite de solutii smart home. Acestea nu numai ca ofera usurinta in utilizare, ci contribuie si la o mai buna gestionare a consumului si la cresterea eficientei energetice.
"Impactul tehnologiei digitale se resimte in toate sectoarele, iar domeniul incalzirii in pardoseala nu face exceptie. Inteligenta artificiala si accentuarea digitalizarii devin parte integranta a activitatii noastre. Rehau are o experienta de peste 40 de ani in dezvoltarea suprafetelor radiante, iar tot ceea ce stie despre controlul temperaturii este acum incorporat in automatizarile oferite de sisteme precum Rehau Nea Smart 2.0. Controlul oferit de Nea Smart 2.0 aduce in peisaj design, gestionare la distanta, confort termic si economii semnificative la factura de energie", a subliniat reprezentantul companiei.
 
 
Perspective de crestere constanta
Referitor la viitorul pietei de sisteme de incalzire in pardoseala, Laurentiu Chiriac exprima convingerea ca in urmatorii 5 ani, Romania ar putea atinge un ritm de crestere similar altor piete europene. Aceasta evolutie va fi stimulata, in special, de orientarea catre sistemele inovative, cu o tendinta crescatoare catre locuintele tip smart home. Atat in Europa, cat si in in Romania, se observa o accelerare rapida catre economia circulara, cu un accent deosebit pe politici eficiente energetic, unde incalzirea in pardoseala devine optiunea principala. Aceasta nu doar datorita beneficiilor aduse de inovatia tehnologica, ci si prin reducerile semnificative regasite in facturile de energie.
De asemenea, la nivel european, studiile indica faptul ca ritmul de crestere anuala ar urma sa fie de 4,9% pana in 2032, ajungand la 1,65 miliarde de euro in 2031.
 
RAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
quadratum
MAKITA
Acvatot 2019
EURO BUILD
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
BogArt
theda mar
AED
GEWISS
Arduro
CDS
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
SSAB
Ubitech
EDIT-Structural
SIGM
strabag nivel 1
rigips
concelex
konsent
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<