INDUSTRIE: Cererea interna scade, iar comenzile de export devin volatile |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 24 Aug 2018 10:15 |
Continua cresterea slaba in industrie. In luna iulie activitatea a fost la fel de scazuta ca in iunie. Cresterea s-a mentinut la foc mic, iar cativa indicatori importanti au cazut mai jos. Asteptarile managerilor pentru urmatoarele sase luni au ramas pe loc, dar se afla sub media istorica din ultimii 3 ani. Practic, datele din iulie nu contin nici un semnal de revenire. Tiparul indicatorilor sugereaza mai degraba o slabire interna a activitatii industriale, agravata de sezonalitate. Ne asteptam ca probabil in august sau mai plauzibil in septembrie sa vedem un inceput de redresare. Deocamdata este insa aproape sigur ca scaderea constanta a cresterii in ultimele trei luni va fi resimtita la nivelul intregii economii.
Incepand din 2014, in fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Un index bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.
Productia
Volumul productiei ramane pozitiv si s-a miscat cu un punct de la 55 in iunie la 56 in iulie. Avansul minimal nu are sustinerea indicatorilor corelati si pare a fi mai degraba un mic puseu conjunctural.
Stocurile au dat inapoi de la 49 la 47, semn ca firmele au mai desfacut o parte din produsele finite, evita stocari ne-necesare si produc prea putin pentru a ridica nivelul stocurilor.
Cererea
Comenzile noi au scazut de la 53 la 52. Scaderea oricat de mica a comenzilor proaspete are un efect demoralizant si explica probabil in mare masura de ce optimismul firmelor se erodeaza treptat.
Comenzile pentru export au coborat mai drastic de la 57 in iunie la 54 in iulie. In ultimele cinci luni cererea interna a scazut constant, in timp ce comenzile pentru export au fluctuat in sus si in jos fara o directie clara. De fapt, comenzile pentru export au devenit mult mai volatile decat cererea interna si deci mai impredictibile. Una din explicatii este probabil si slabirea activitatii din zona Euro, in urma tensiunilor aparute in comertul global.
Importurile de materii prime au scazut puternic de la 60 la 54. Firmele incep sa reduca cheltuielile pe fondul lipsei de comenzi si a cresterii preturilor la energie si materii prime.
Forta de munca
Numarul de angajati a ramas la nivelul negativ de 47 de puncte in iulie, la fel ca in iunie. Nivelul de angajare este acum cu 3 puncte mai jos de media istorica de 50 de puncte.
Costuri si venituri
Costurile de productie au scazut insa in iulie la 66 fata de 70 in iunie, pe fondul slabirii activitatii curente si a reticentelor fata de investitii. Totusi, nivelul costurilor se afla deasupra mediei istorice de 63 de puncte. Indicatorul costurilor trebuie urmarit cu atentie in lunile viitoare. Preturile platite de firme reprezinta un indiciu important pentru anticiparea preturilor finale la nivelul consumatorilor. Daca firmele platesc mai putin, preturile finale ar trebui sa scada cu efecte pozitive asupra inflatiei.
Preturile incasate de firme pentru produsele proprii au regresat puternic de la 60 la 57. In contextul cererii scazute si a incertitudinilor viitoare firmele au o capacitate scazuta de a mentine vanzarile la preturi avantajoase.
Asteptarile
Indexul de optimism al managerilor a ramas la 59 de puncte ca in iunie, cu 2 puncte sub media istorica. Practic scorul reflecta prelungirea trendului descendent. Valoarea indexului rezulta din agregarea asteptarilor distincte ale managerilor privind cererea, productia si incasarile viitoare.
Subindicatorii arata insa semnale demne de subliniat. Comparativ cu luna iunie, in iulie firmele arata asteptari mai reduse despre cum vor arata volumul productiei, stocurile, comenzile pentru export si costurile de productie peste 6 luni. Asteptarile privind cererea interna au ramas neschimbate. In schimb, au crescut asteptarile legate de preturile pe care managerii spera sa le obtina din vanzarea produselor proprii.
In acest moment, marea intrebare pe care si-o pun firmele este daca actuala crestere slaba este o problema temporara, determinata de sezonalitate, sau un semnal ca apele se tulbura mai tare in partea a doua a anului curent. Desi, managerii par a fi destul de nelinistiti, cresterile salariale si somajul scazut ar putea impulsiona cererea interna. Dar un raspuns mai clar la nesiguranta firmelor va veni in urmatoarele luni, cand efectele sezoniere se vor risipi.
|