BAROMETRU: Managerii nu stiu precis unde se indreapta lucrurile in viitor |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 25 Mai 2018 15:21 |
In industrie, cresterea a ramas pozitiva, dar a fost mai slaba in aprilie decat in martie. Cresterea puternica din martie n-a putut fi sustinuta in aprilie. Activitatea a incetinit vizibil. Aproape toti indicatorii masurati de Barometru s-au depreciat, iar volatilitatea mare din primele patru luni ale anului ridica intrebarea daca pierderile de viteza semnaleaza vremuri tulburi sau reculuri temporare. Datele par sa indice o slabire a cererii curente interne si externe. Dar increderea managerilor in cererea viitoare ramane stabila
In fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Un index bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.
Productia
Volumul productiei a coborat de la 65 de puncte in martie la 60 in aprilie. Totusi, volumul activitatii din primele patru luni ale anului ramane ceva mai ridicat decat volumul din perioada similara a anului trecut.
- Stocurile au urcat de la 46 la 50, probabil pe seama activitatii mai ridicate din luna martie. Va fi interesant de vazut in ce directie vor evolua stocurile in luna mai - scad, cresc sau raman la fel. Ideal ar fi ca stocurile sa nu creasca atunci cand comenzile scad.
Cererea
- Comenzile noi au scazut de la 63 la 59. E vorba de toate comenzile noi, indiferent daca sunt interne sau externe. Pentru cresterea activitatii, scaderea comenzilor are exact efectul „vantului care sufla din fata”.
- Comenzile pentru export au scazut si ele de la 58 la 55. O valoare medie pe primele 4 luni ale anului 2018 si 2017 arata ca la inceputul acestui an, exportul industrial (scor 56) a fost mai slab decat in lunile ianuarie-aprilie 2017 (scor 60). Scaderea ar putea proveni de la incetinirea ratei de crestere din zona Euro in primele patru luni ale anului curent.
- Importurile de materii prime au scazut si ele de la 65 la 57, probabil in contextul reducerii comenzilor interne si externe.
Forta de munca
- Numarul angajatilor a aratat o usoara tendinta de crestere de la 48 in decembrie 2017 la 56 in martie, dar a scazut la 52 de puncte in aprilie. Totusi, in ansamblu, numarul angajatilor ramane relativ inelastic in raport cu fluctuatiile comenzilor si ale volumului de productie din industrie. In consecinta, sunt putine sperante de marire a veniturilor bugetare pe seama cresterii numarului de salariati.
Costuri si venituri
- Costurile de productie par sa se fi oprit din tendinta usoara de scadere de la 74 in ianuarie la 69 in martie. In aprilie au urcat din nou cu un punct (70). Pe primele patru luni ale anului, costurile au fost mai mari decat in ianuarie-aprilie 2017.
- Preturile incasate de firme au ramas pe loc, la 60 de puncte fata de martie, usor mai reduse decat in ianuarie si februarie. Dar, in ansamblu, puterea firmelor de a stabili un pret convenabil pentru produsele lor a fost ceva mai mare decat in 2017.
- Cheltuielile de capital raman in continuare „subtiri” si relativ imobile: 57 in martie si 56 in aprilie, adica exact valoarea medie a indicatorului pe 42 de luni. Se poate vedea inclinatia destul de redusa a firmelor de a investi in capital productiv. Pentru multi manageri, perspectiva rentabilitatii investitiei este probabil mai mica decat costurile de atragere a finantarii.
Asteptarile
- Indexul de optimism al managerilor a ramas la aceeasi valoare ca si in martie - 66 de puncte, cu 5 puncte mai putin decat in ianuarie. Valoarea indexului rezulta din agregarea asteptarilor distincte ale managerilor privind cererea, productia si incasarile viitoare.
Dar, daca asteptarile nu cresc si nu scad, ci raman pe loc, inseamna ca managerii nu reusesc sa estimeze foarte exact in ce directie se indreapta lucrurile in viitor.
|