Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BUILDGREEN: Tendinte pe piata certificarii cladirilor verzi in anul 2019
BUILDGREEN: Tendinte pe piata certificarii cladirilor verzi in anul 2019
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 05 Dec 2018 15:05
Anul urmator va aduce o serie de schimbari importante pe piata imobiliara locala, 2019 putand fi considerat astfel ca un an de transformare, tinand cont de cele mai importante tendinte din segmentul certificarilor verzi.
”La inceputul dezvoltarii segmentului de profil, in urma cu 10 ani, obtinerea unei certificari sustenabile reprezenta de multe ori o decizie de marketing pentru dezvoltatorii proiectelor de birouri. In ultimii ani, cat si in prezent, a devenit o metoda de eficientizare a costurilor - fie ca vorbim de mall-uri sau fabrici, un criteriu obligatoriu de selectie a unei cladiri de birouri si o modalitate de cresterii a valorii unui bun imobiliar. Iar in viitorul foarte apropiat normele de dezvoltare sustenabila vor fi obligatorii pentru noi toti”, explica Razvan Nica, managing director BuildGreen, liderul pietei locale de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania.
Astfel, 2019 va fi caracterizat in principal de schimbarile care vor trebui sa fie implementate de catre dezvoltatorii de imobile, indiferent de destinatia acestora, pentru ca proiectele sa aiba un impact cat mai redus asupra mediului inconjurator si a ocupantilor. Tintele strategiei Europa 2020 presupun reducerea cu 20% a emisiilor de gaze de sera comparativ cu 1990, un nivel de 20% energie obtinuta din surse regenerabile si o crestere cu 20% a eficientei energetice. Obiectivul pe termen lung este reprezentat de reducerea, pana in 2050, a emisiilor de gaze de sera cu 100% si de decarbonizarea parcului imobiliar, in contextul in care acesta este responsabil pentru aproximativ 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Uniunea Europeana.
Respectarea acestor reglemetari care vor deveni obligatorii pentru toate cladirile finalizate incepand cu 2020 poate fi facuta prin eficientizarea echipamentelor folosite in imobile, prin implementarea unor solutii performante de climatizare si ventilatie dar si prin utilizarea unor solutii si principii precum orientarea in functie de lumina naturala, izolatia utilizata sau ventilatia naturala.
Implementarea la scara larga a principiilor de dezvoltare durabila in cazul noilor cladiri construite va fi dublata in 2019 si de majorarea semnificativa a certificarilor sustenabile de tip „In Use”/ „Operational&Maintenance”, adica pentru proiectele deja finalizate. Acest fapt se va produce in contextul in care proprietarii acestor proiecte, predate cu peste cinci ani in urma, doresc sa se pastreze competitivi in comparatie cu noile proiecte, mult mai eficiente si mai atractive pentru potentialii chiriasi. Astfel, s-ar putea ajunge chiar la o triplare a pietei de certificari verzi, pe masura ce tot mai multe centre comerciale sau cladiri de birouri vor intra in ample procese de renovare, potrivit datelor BuildGreen.
Majorarea accentului pus pe bunastarea si confortul angajatilor la locul de munca, prin implementarea certificarilor de tip WELL, va fi completata in 2019 si de raspandirea certificarilor de tip fit-out, adica o certificare a spatiului inchiriat de o companie si a modului in care aceasta il amenajeaza. ”Poti sa ai o casa dezvoltata corect, dupa norme de dezvoltare durabila, si un chirias care sa o mobileze si amenajeze intr-un mod total ineficient, care sa anuleze partial beneficiile cladirii in sine”, adauga Razvan Nica.
Partitionarea spatiului si solutiile tehnice pentru reducerea zgomotului, cresterii luminozitatii si a unui sistem de ventilatie confortabil reprezinta cele mai des utilizate variante pentru reducerea costurilor cat si pentru cresterea semnificativa a confortului angajatilor si ocupantilor respectivului spatiu.
2019 cat si anii urmatori vor aduce o raspandire a normelor de dezvoltare sustenabila pe segmentul rezidential, urmand ca tot mai multe ansambluri rezidentiale noi sa obtina o certificare sustenabila care sa certifice clar calitatea proiectului comparativ cu cea a altor proiecte fara certificare de profil.
Dezvoltarea segmentului de certificari sustenabile ar putea duce in viitorul apropiat la extinderea faciltatilor fiscale oferite proprietarilor de proiecte ‚verzi’ si in Bucuresti. In acest moment, proprietarii de proiecte imobiliare certificate sustenabil din Cluj - Napoca, Iasi si Timisoara beneficiaza de reduceri de pana la 50% din impozitul anual datorat pe cladiri, facilitate care ar putea fi extinsa si in Bucuresti.
Nu in ultimul rand, in 2019 ar putea fi obtinuta si prima certificare sustenabila BREEAM cu nivelul Outstanding, cel mai inalt nivel posibil de certificare pe aceasta schema. In acest moment, niciun proiect imobiliar din Romania nu a obtinut acest nivel, pe schema de certificare LEED fiind obtinute mai multe certificari cu nivelul Platinum.
Aceste tendinte se vor manifesta intr-un context general de maturizare a pietei imobiliare locale si implicit a segmentului de certificari sustenabile, maturizare care se va concretiza si prin cresterea numarului de proiecte sustenabile dezvoltate pe segmentul spatiilor industriale si logistice si raspandirea normelor si certificarilor WELL si EDGE.
Toate aceste schimbari ar urma sa se produca intr-un context in care peste 30 de proiecte noi au fost certificate sustenabil la nivel national in 2018 potrivit datelor BuildGreen, care a fost implicata in mai mult de jumatate din acestea, de la proiectele de birouri Unirii View sau The Mark din Bucuresti la noua fabrica Arctic de la Targoviste. Compania a fost implicata pana in prezent in certificarea sustenabila a peste 150 de proiecte imobiliare si industriale totalizand aproximativ 3,7 milioane metrii patrati, cu o valoare investititionala cumulata de peste aproximativ 6 miliarde de euro.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
quadratum
Ubitech
leviatan
siniat
EDIT-Structural
MAKITA
viarom
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
noark
ness project
theda mar
strabag nivel 1
CDS
rigips
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander