CJ ILFOV cere in instanta de la MFE, finantari pierdute de 300 milioane euro |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 03 Iul 2018 15:50 |
Consiliul Judetean Ilfov a inaintat catre Curtea de Apel Bucuresti, actiunea in Contencios Administrativ impotriva Ministerului Fondurilor Europene, prin care solicita plata sumei de 262,15 milioane de euro + TVA, reprezentand contravaloarea finantarii pierdute in cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata din judetul Ilfov, POIM 2014-2020, ca urmare a incalcarii dreptului la o buna administrare.
Actiunea inaintata probeaza ca din anul 2014, de cand a fost pregatit master-planul pentru perioada 2014-2020, Consiliul Judetean Ilfov asteapta acceptul pentru depunerea documentatiei pentru accesarea fondurilor europene. La cererea Ministerului Fondurilor Europene, ca urmare a propunerilor JASPERS (entitatea Comisiei Europene care are atributii in evaluarea si pregatirea proiectelor de infrastructura), in aceasta perioada, specialistii Consiliului Judetean Ilfov au facut numeroase revizii la proiect. Activitatea Autoritatii de Management a Ministerului Fondurilor Europene a incalcat insa principiul bunei administrari, din cauza ca i-a permis propriului consultant, in speta JASPERS, sa aiba o activitate abuziva, discretionara, intarziind procedurile si facand imposibila obtinerea finantarii.
Marian Petrache, presedinte Consiliul Judetean Ilfov: „Cetatenii judetului Ilfov au fost privati de un drept pe care chiar statul roman, prin Guvernul sau, si l-a asumat odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Rostul Consiliului Judetean este sa contribuie la cresterea calitatii vietii locuitorilor, de aceea consider ca gestul nostru este unul firesc. Peste 210.000 de oameni, din 22 de localitati din Ilfov, depind de finantarea acestui proiect.”
Va reamintim ca la data de 14 martie 2018, Consiliul Judetean Ilfov a inaintat Ministerului Fondurilor Europene Contestatia in procedura prealabila actionarii in judecata.
Prin Contestatia in procedura prealabila actionarii in judecata Consiliul Judetean Ilfov a cerut:
- Emiterea de urgenta a notei de aprobare a finantarii in conformitate cu prevederile pct. 4.1.2 din „Ghidul solicitantului - Conditii specifice de accesare a fondurilor. Dezvoltarea Infrastructurii Integrate de Apa si Apa Uzata.”
- Transmiterea de urgenta a notificarii pentru proiectul major catre Comisia Europeana
Facem precizarea ca in conformitate cu dispozitiile art. 4 lit. c din HG 398/2015, Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM). In aceasta calitate, Ministerul Fondurilor Europene este singurul responsabil pentru procesul de evaluare, dupa cum rezulta din prevederile articolului 125 alin. 3 din Regulamentul Uniunii Europene 1303/2013.
Valoarea initiala a investitiilor propuse prin acest proiect era de 342, 8 milioane de EURO cu TVA inclus (conform studiului de fezabilitate)
Indicatorii principali de program preconizati:
- Distributia apei - 208.813 locuitori
- Epurare ape uzate - 161.508 persoane
22 de comune si orase din judetul Ilfov: Magurele, Pantelimon, Jilava, Mogosoaia, Bragadiru, Cornetu, Clinceni, Domnesti, Ciorogarla, Afumati, Balotesti, Branesti, Cernica, Ciolpani, Ganeasa, Glina, Gradistea, Gruiu, Moara Vlasiei, Peris, Petrachioaia, Tunari.
Consiliul Judetean Ilfov a mai realizat un proiect cu fonduri nerambursabile de circa 80 de milioane de euro, care a rezolvat problema apei pentru aproape 60 000 de ilfoveni si problema canalizarii si a epurarii apelor uzate pentru 65 500 de persoane
In perioada 2011 - 2015, Operatorul Regional Apa Ilfov (SC APA CANAL ILFOV SA) a implementat proiectul de investitii Reabilitarea si Modernizarea Sistemelor de Alimentare cu Apa si de Canalizare in Judetul Ilfov, proiect cofinantat din Fondul de Coeziune in cadrul Programului Operational Sectorial MEDIU.
Faza 1: Valoarea totala initiala a Contractului de Finantare a fost de 76,4 milioane de Euro (fara TVA). Structura finantarii: 90,73% fonduri nerambursabile.
Faza 2: Valoarea totala a proiectului fazat, finantat in cadrul programului este de 3,7 milioane de euro (fara TVA), avand aceeasi structura de finantare ca si proiectul major: 90,73% fonduri nerambursabile.
Beneficiarii directi ai primului proiect realizat cu fonduri nerambursabile (Faza 1 si Faza 2) sunt cetatenii din 8 administratii publice locale: Pantelimon, Dobroesti, Bragadiru, Cornetu, Ciorogarla, Domnesti, Cernica si Branesti.
|