COALITIA pentru Siguranta la Incendiu a Cladirilor a fost infiintata |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 26 Oct 2018 15:51 |
PRIAevents a organizat conferinta PRIA Fire Safety for Buildings Conference, dezbatand temele importante cum vor fi implementate in Romania prevederile Directivei nr. 844/2018 privind performanta energetica a cladirilor si despre cum se poate imbunatati legislatia de siguranta la incendiu in Romania.
In cadrul conferintei PRIA Fire safety of Buildings a fost lansata Coalitia pentru Siguranta la Incendiu a Cladirilor. Coalitia pentru siguranta la incendiu este constituita din Romania Green Building Council, EFdeN si EASA Romania. Coalitia este in parteneriat cu Fire Safe Europe, cea mai importanta organizatie care lupta pentru siguranta la incendiu a cladirilor la nivel european. Coordordonatorul Asociatiei este Dorin BEU, Presedintele Romanian Green Building Council.
Din echipa de coordonare face parte, de asemenea, Emilian Grigore, Director tehnic la ROCKWOOL Romania, una dintre companiile reprezentate in Romania Green Building Council. Coalitia isi propune sa fie un partener de discutii al autoritatilor pentru imbunatatirea legislatiei privind siguranta la incendiu a cladirilor, implementarea regulior deja existente si sa aduca in atentia publicului importanta sigurantei la incendiu a cladirilor. Reprezentantul FireSafe Europe, Sarah DEBBICHE - KRICHEN , a lansat catre autoritatile romane invitatia de a pune siguranta la incendiu pe agenda Presedintiei romane a Consiliului UE subiectul sigurantei la incendiu in cladiri si de a deschide discutiile despre o strategie europeana de siguranta la incendiu.
Cei peste 100 de participanti la eveniment au discutat despre nevoia de a imbunatati legislatia si aplicarea regulilor in Romania pe acest domeniu, precum si despre pasii care se pot parcurge pentru a imbunatati siguranta cetatenilor in caz de incendiu. Toti au identificat importanta educatiei populatiei pentru a identifica sau semnala problemele sau neregulile privind siguranta la incendiu si au discutat despre solutii concrete care pot fi aplicate.
Siguranta la incendiu a cladirilor devine o tema tot mai importanta la nivel european, mai ales dupa incendiul din Turnul Grenfell, Londra. Comisia Europeana a creat Platforma de Schimb de Informatii pentru Foc si pentru prima data o directiva europeana include cerinte despre siguranta la incendiu a cladirilor. Directiva promoveaza eficienta energetica a cladirilor si va incuraja renovarea acestora. Creste eficienta energetica dar poate creste si riscul de incendii. Suntem pregatiti sa facem fata?
In UE au loc 5000 de incendii zilnic
Cladirile reprezinta 40% din consumul de energie total din Europa, iar parcul imobiliar este responsabil pentru aproximativ 36 % din totalul emisiilor de CO2 din Uniune.
In Romania, o mare parte a cladirilor nu au certificat de siguranta la incendiu, incluzand cea mai mare parte a unitatilor de invatamant! De asemenea, normativul tehnic P118/1999 privind siguranta la incendiu a cladirilor e vechi de aproape 20 de ani.
De ce este nevoie astazi sa imbunatatim siguranta impotriva incendiilor in cladiri?
Pentru ca modul nostru de viata s-a schimbat. Societatea se schimba, tehnologia se schimba, nevoile noastre se schimba. Aceasta inseamna ca si casele noastre si cladirile de birouri, scolile, salile de concerte, pub-urile etc, se schimba:
- Traim si muncim in cladiri din ce in ce mai inalte
- Folosim noi produse si metode de constructie atat pentru casa cat ti pentru birouri, scoli, gradinite, sali de sport, stadioane, sali de concerte
In consecinta, comportamentul focului se schimba. In 1950, o camera era cuprinsa de flacari in 25 de minute. Acum e nevoie doar de 3 minute! Stim ca natura cladirilor se schimba: industria constructiilor dezvolta noi solutii inovatoare pe care regulamentul si regimurile de testare existente nu le-au depasit. In cele din urma a crescut nivelul de izolatie, afectand, de asemenea, siguranta la foc. Modificam drastic modul in care construim si totusi regulamentele nu sunt actualizate periodic pentru a reflecta aceste schimbari.
Lectorii care au participat la eveniment au fost:
- Sarah Debbiche - Krichen - Manager Public Affairs, FireSafe Europe
- Alexandru Gavozdea - Presedinte, OAR
- Dorin Beu - Conferentiar, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca / Presedinte Romanian Green Building Council
- Mihai Toader-Pasti - Co-Founder si General Manager EFdeN
- Mihai Mereuta - Presedinte, Liga Habitat
Conferinta PRIA Fire Safety for Buildings face parte din seria de conferinte PRIAevents - conferinte ce aduc in atentie, de fiecare data, cele mai importante si mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu si beneficiaza de o prezenta mare a participantilor si a mass - mediei. Cu o experienta de peste 12 ani in organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunscuta pentru pentru organizarea evenimentelor de top din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.
|