INSPECTIA MUNCII: Campanie de prevenire a caderilor de la inaltime, in santiere |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 14 Aug 2019 06:30 |
Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 8 – 26 iulie 2019, actiuni de control in urma carora sau aplicat amenzi in valoare totala de 1.421.586 euro, adica 6.724.100 de lei. Au fost depistate 325 de persoane care desfasurau munca fara forme legale, dintre acestea cate 26 erau din judetele Constanta si Prahova, 25 din Arges si 24 din judetul Bihor.
In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 3.774 de controale in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 5.904.600 de lei, din care 4.480.000 lei pentru munca nedeclarata, si au fost sanctionati 1151 de angajatori.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 2.582 de controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 819.500 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 416 evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi sau nu incadrate ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 162 au avut loc in Bucuresti, 56 in Arges si 51 in judetul Timis.
In perioadele 06 - 08 iunie, 12 - 14 iunie, 19 - 21 iunie si 25 - 27 iunie 2019, s-au desfasurat, la nivel national, actiuni de control pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor - cod CAEN 41,42,43, precum si pentru verificarea respectarii de catre angajatori a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca (timp de munca si de odihna; salarizare) atat in domeniul relatiilor de munca, cat si in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Obiectivele campaniei au fost:
- Identificarea si combaterea muncii nedeclarate si luarea masurilor care se impun pentru determinarea respectarii de catre angajatorii care desfasoara activitate in domeniul constructiilor, a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si in domeniul sanatatii si securitatii in munca;
- Identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor si a tinerilor.
- Determinarea angajatorilor de a incheia contracte individuale de munca pentru persoanele depistate fara forme legale de angajare, de a le inregistra in aplicatia REVISAL si de a le transmite la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia societatea are sediul social.
- Cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, precum si in domeniul sanatatii si securitatii in munca;
- Diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea de catre angajatorii care desfasoara activitate in domeniul constructiilor, a prevederilor legale mentionate;
- Eliminarea neconformitatilor constatate prin dispunerea de masuri obligatorii de intrare in legalitate si aplicarea de sanctiuni contraventionale corespunzatoare.
|