Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ISARESCU: Economia Romaniei s-a schimbat enorm in ultimii 10 ani prin reforme
ISARESCU: Economia Romaniei s-a schimbat enorm in ultimii 10 ani prin reforme
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 19 Nov 2019 07:45
In discursul sau de deschidere in cadrul conferintei „Mediul concurential si competitivitatea in sectoare-cheie ale economiei romanesti (conferinta organizata de Consiliul Concurentei in colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei), guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat, printre altele, ca economia Romaniei s-a schimbat enorm in ultimii zece ani, timp in care s-au facut multe reforme si schimbari institutionale.
„Conferinta porneste, asa cum apare deja din chiar titlul ei, de la doua chestiuni – concurenta si competitivitate – care, daca sunt la un nivel ridicat –, nu pot sa aiba decat un efect benefic pentru economie si societate. Cele doua concepte sunt indiscutabil legate: cresterea concurentei duce la cresterea competitivitatii si ambele sunt expresia bunei functionari a unui numar mare de companii intr-o economie de piata. Pe cat de simpla este aceasta afirmatie pe atat de complicata este crearea acestei sinergii a binelui in economie. Vreau sa spun de la bun inceput ca pentru reusita acestei sinergii este nevoie nu doar de companiile si firmele mari si mici ale economiei romanesti, ci si de multe dintre institutiile noastre, printre care Consiliul Concurentei are un rol extrem de important”, a declarat inca de la inceput Mugur Isarescu.
In continuare, guvernatorul BNR a mai precizat ca „economia romaneasca este in al 9-lea an de crestere economica neintrerupta, ceea ce desigur este o performanta. Este insa economia romaneasca mai competitiva si mai concurentiala? Este adevarat ca economia Romaniei s-a schimbat enorm in ultimii 10 ani. S-au facut multe reforme si schimbari institutionale. Multe dintre rezultatele noastre bune au fost catalizate de calitatea noastra de membri ai Uniunii Europene. Sper ca multe alte progrese necesare vor fi facute cu continuitate pentru a deveni membri ai zonei euro. Trebuie insa sa ne canalizam toate eforturile pentru o crestere economica sustenabila, bazata pe competitivitate sporita. In aceasta privinta mai sunt multe de facut. In ultima perioada, la Banca Nationala a Romaniei incercam sa scoatem tot mai mult in evidenta acest ultim concept pe care l-am mentionat– de crestere sustenabila – pentru ca doar asa putem evita pasii inapoi si doar asa putem da consistenta unui alt concept care ne framanta, strans legat de rezultatul cresterii economice despre care vorbim: convergenta reala cu economiile zonei euro”.
Mugur Isarescu a explicat in discursul sau si ca „Romania a facut pasi considerabili in planul convergentei reale, consemnandu-se o majorare semnificativa a nivelului PIB/locuitor raportat la media zonei euro (pe baza PPS – standardul puterii de cumparare), de la 31,7 la suta in anul 2005 la peste 60 la suta in anul 2018. Am avut cel mai puternic avans al acestui indicator dintre tarile din zona noastra, aceasta si pentru ca am plecat de cel mai de jos. Suntem insa acum intr-un moment de inflexiune. De acum incolo, convergenta reala prin cresterea economiei nu va mai fi atat de usoara. Am stimulat recuperarea decalajelor prin politici uneori prociclice, incercand sa facem minimum necesar in privinta reformelor structurale si institutionale. N-am sa ma refer totusi la constrangerile finantelor publice in ceea ce priveste reformele structurale si implicit asupra mediului economic in general, ci la o alta componenta necesara a acestor reforme structurale, care a fost determinanta pentru buna functionare a bancii centrale si a altor institutii importante pentru economie: reforma institutionala”.
„Pentru ca, daca dorim cresterea performantei economiei pe termen lung, nu este suficient ca doar companiile private sa faca eforturi pentru aceasta, ci si institutiile sa stie sa-si calibreze dozajul si calitatea interventiilor. Teza rolului institutiilor pentru o buna economie de piata are o larga sustinere in literatura de specialitate. Precizez de la bun inceput ca nu am in vedere doar institutiile guvernamentale, ci ma refer la institutii ale economiei de piata, in sens larg. Calitatea institutiilor conditioneaza direct si indirect dezvoltarea economica. Existenta unor institutii puternice este cel mai bun indicator al dezvoltarii structurale si al capacitatii unui stat de a crea bunastare pe termen lung. Este deja demonstrat si acceptat ca tarile cu calitate institutionala ridicata sunt si cele care avanseaza mai rapid din perspectiva tehnologiei si a competitivitatii, generand crestere economica sustenabila si, in cazul unei tari ca a noastra, convergenta reala. Se intampla astfel intrucat antreprenorii se simt protejati in economii care ofera predictibilitate, in care le sunt garantate drepturile de proprietate, in care nu doar ca exista reguli clare ale jocului, dar acestea sunt si respectate. Una dintre cele mai importante astfel de reguli este concurenta corecta, care ar trebui sa se manifeste la nivelul tuturor agentilor economici, fie ca vorbim de persoane fizice, companii sau stat. Inseamna ca sustenabilitatea cresterii economice ca generator de convergenta reala este intrinsec legata de CONCURENTA si COMPETITIVITATE. Buna functionare a mecanismelor economiei de piata depinde de buna functionare a celor doua aspecte care pot fi determinate fundamental de modul cum institutiile noastre stiu sa se implice in economie. Calitatea institutiilor este asadar un factor indispensabil al dezvoltarii economice pe termen lung. Nu doar marimea impozitelor conteaza, ci si povara birocratiei, domnia legii, timpul si costurile cu obtinerea de avize si autorizatii sau disciplina contractuala. Politicile destinate mediului de afaceri trebuie sa ofere solutii structurale, care sa aduca transparenta, predictibilitate si competitivitate. Un mediu de afaceri prietenos, favorabil investitiilor este un element-cheie al progresului si dezvoltarii sustenabile a Romaniei”, a mai aratat guvernatorul BNR. Pentru a vizualiza discursul complet, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
noark
MAKITA
BogArt
Arduro
AED
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
ELECTROGRUP
DRS
Ubitech
strabag nivel 1
concelex
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
rigips
EDIT-Structural
CDS
Acvatot 2019
ness project
konsent
viarom
VEGO
SIGM
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<