ManpowerGroup: Sectorul de constructii va face angajari si in trimestrul IV |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 11 Sep 2019 10:36 |
Conform celui mai recent studiu ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca lansat, angajatorii romani raporteaza planuri de angajare modeste pentru trimestrul IV/2019, acestia raportand o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier de +8%. Previziunea raportata pentru trimestrul IV al anului 2019 este cea mai slaba din ultimii patru ani, slabind cu 4 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior, respectiv cu 11 puncte procentuale fata de ultimul trimestru al anului 2018.
„Unele sectoare, precum Transport, depozitare si comunicatii, Comert cu ridicata si cu amanuntul si Industrie prelucratoare anticipeaza slabiri notabile ale intentiilor de angajare. Mai mult decat atat, viitoarele alegeri prezidentiale ar putea pune anumite afaceri si investitii in asteptare. Totodata, aceste efecte sunt specifice perioadelor in care se desfasoara alegeri", mentioneaza Nuno Gameiro, Director Regional Europa de Sud-Est al ManpowerGroup.
Comparatii la nivel regional
In urmatoarele trei luni, angajatorii romani anticipeaza cresteri de personal in sapte din cele opt regiuni. Cu toate acestea, perspectivele de angajare slabesc in sase regiuni intr-o comparatie cu trimestrul anterior, respectiv in sapte regiuni in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai puternica Previziune se situeaza la +18% in regiunea de Vest, imbunatatindu-se atat fata de trimestrul trecut, cat si fata de anul anterior, cu 3 si, respectiv, 4 puncte procentuale. Intentiile de angajare sunt considerabil mai puternice decat perspectivele nationale si in alte doua regiuni. Previziunea raportata pentru regiunea Nord-Vest de +12% ramane relativ stabila in comparatie cu trimestrul III/2019, dar slabeste cu 4 puncte procentuale fata de anul trecut. In regiunea Sud, unde Previziunea este de asemenea +12%, planurile de angajare slabesc cu 2 si 16 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, respectiv trimestrul IV/2018.
Cea mai slaba piata a fortei de munca este anticipata in regiunea Sud-Est, unde angajatorii se asteapta la scaderi de personal, raportand o Previziune Neta de Angajare negativa de -6%, cea mai slaba in trei ani. Perspectivele de angajare slabesc cu 14 puncte procentuale fata de trimestrul trecut si cu 29 puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada acum un an, anticipand cel mai abrupt declin la nivel regional. Perspectivele din alte trei regiuni sunt cele mai slabe in trei ani, Bucuresti si Ilfov (+ 9%), Centru (+ 9%) si Nord-Est (+ 3%).
Comparatii la nivel de sectoare de activitate
Angajatorii din noua dintre cele 10 sectoare de activitate anticipeaza cresteri ale numarului total de angajati in perioada octombrie-decembrie 2019. Raportand o Previziune Neta de Angajare de +19%, angajatorii din sectorul Constructii anticipeaza un ritm optimist de angajare, fiind cea mai puternica piata a fortei de munca din urmatoarele trei luni. Perspectiva se imbunatateste cu 3 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul precedent, dar slabeste cu 11 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul final al anului 2018.
Intentiile de angajare sunt, de asemenea, notabil mai puternice decat perspectivele nationale in alte doua sectoare. Angajatorii din sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul anticipeaza intentii de angajare favorabile, raportand o Previziune de +13%, in ciuda slabirilor de 15 si 9 puncte procentuale fata de trimestrul III/2019, respectiv ultimul trimestru al 2018. Previziunea Neta de Angajare pentru sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri situata la + 11% slabeste cu 4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul III/2018, respectiv cu 12 puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
”Este de remarcat faptul ca rezultatele ultimului nostru studiu pentru sectorul Constructii reflecta impactul pozitiv al facilitatilor fiscale acordate de statul roman firmelor de constructii, creand conditii fiscale favorabile, inclusiv acordarea scutirii de la impozitul pe venit pentru angajatii din sector. Observam ca intentiile de angajare in Romania raman pozitive, desi Previziunea este usor mai slaba fata de trimestrul precedent. Angajatorii ar trebui sa ia in considerare aceasta perioada in care cererea de forta de munca este relativ mai slaba pentru a se concentra pe o strategie eficienta de talente, sa-si regandeasca practicile de resurse umane, sa investeasca in invatare si dezvoltare, sa creeze talente din mediul intern si sa isi creasca rata de retentie a angajatilor pentru a avea talentul la indemana si pentru a evita pierderea oportunitatilor de afaceri odata ce piata se va reface ”, spune Nuno Gameiro.
Angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare raporteaza cele mai slabe intentii de angajare din ultimii noua ani, cu o Previziune de +10%, slabind cu 14 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul precedent, respectiv cu 21 de puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada acum un an. Angajatorii din sectorul Transport, depozitare si comunicatii prognozeaza o scadere a numarului total de angajati, raportand o Previziune Neta de Angajare de -4%.
In comparatie cu trimestrul III/2019, perspectivele slabesc in sapte din cele 10 sectoare de activitate, in special cu 19 puncte procentuale in sectorul Transport, depozitare si comunicatii. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, perspectivele slabesc in toate cele 10 sectoare de activitate, incluzand un declin puternic de 22 puncte procentuale in sectorul Transport, depozitare si comunicatii, precum si in sectorul Industrie prelucratoare de 21 puncte procentuale.
Comparatii in functie de dimensiunea organizatiei
Angajatorii din trei din cele patru categorii de organizatii clasificati dupa dimensiunea organizatiei raporteaza prognoze favorabile, angajatorii din organizatii de dimensiuni mari si cei din organizatii de dimensiuni mici, ambele categorii anticipeaza intentii de angajare pozitive cu Previziuni de +10%. Angajatorii din organizatii de dimensiuni mijlocii raporteaza, de asemenea, planuri modeste de angajare cu o Previziune Neta de Angajare de +9%. Cu toate acestea, angajatorii din micro-organizatii raporteaza o Perspectiva incerta de -1%. Angajatorii din organizatii de dimensiuni mari si cei din organizatii de dimensiuni medii raporteaza planuri de angajare considerabil mai slabe, in comparatie cu aceasta perioada in urma cu un an, perspectivele scazand cu 18 si, respectiv, 17 puncte procentuale. Pe de alta parte, angajatorii din micro-organizatii raporteaza o slabire moderata de 6 puncte procentuale, in timp ce perspectivele pentru firmele mici nu sunt modificate.
Comparatii internationale
Studiul ManpowerGroup pentru ultimul trimestru al anului 2019 dezvaluie faptul ca angajatorii anticipeaza cresteri de personal in 43 din cele 44 de tari si teritorii analizate in perioada pana la sfarsitul lunii decembrie 2019, cu angajatorii intr-o singura tara care se asteapta sa isi mentina numarul total de angajati. Cele mai puternice intentii de angajare sunt formulate de angajatorii din Japonia, Taiwan, Statele Unite, India si Grecia, in timp ce intentiile de angajare cele mai slabe sunt asteptate in Spania, Cehia, Argentina, Costa Rica si Elvetia.
|