Agenda Constructiilor
Joi, 02 Iulie 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - MOLDOVA: 61 de milioane euro pentru interconectarea electrica cu Romania
MOLDOVA: 61 de milioane euro pentru interconectarea electrica cu Romania
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 12 Nov 2019 17:18
Cabinetul de ministri a aprobat proiectele de Hotarare de Guvern privind aprobarea proiectelor de lege cu privire la ratificarea Acordurilor de finantare intre Republica Moldova si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare privind Proiectul de dezvoltare al sistemului electroenergetic, semnate la 26 septembrie curent, in valoare de 13,1 milioane euro, si, respectiv, 47,9 milioane euro.
Scopul Acordurilor de finantare consta in asistarea Republicii Moldova in constructia, echiparea si punerea in functiune a interconectarii electrice dintre Republica Moldova si Romania, contribuind astfel la imbunatatirea eficientei si securitatii aprovizionarii cu energie electrica a consumatorilor Republicii Moldova. Astfel, resursele financiare acordate de catre Banca Mondiala sub forma de imprumut sunt destinate pentru:
- extinderea statiei din Vulcanesti, modernizarea statiei din Chisinau si constructia liniei electrice aeriene LEA 400 kV Vulcanesti - Chisinau;
- constructia unei cladiri pentru noul sediul al I.S. „Moldelectrica”, inclusiv a unui nou centru de dispecerat, actualizarea/modernizarea sistemului existent SCADA/sistemului de management energetic, instalarea unui nou sistem de management al contorizarii;
- asistenta tehnica si managementul Proiectului.
Proiectului de interconectare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al Romaniei va fi realizat prin intermediul IS „Moldelectrica” si Unitatea Consolidata pentru Implementarea si Monitorizarea Proiectelor in domeniul Energeticii si este preconizat a fi finalizat in anul 2024.
Valoarea totala a proiectului este de 261 milioane de euro, o parte din resursele financiare necesare pentru implementarea Proiectului sunt acoperite din contul BERD si BEI in valoare de 80 milioane euro fiecare, o parte de catre Uniunea Europeana sub forma de grant in valoare de 39,94 milioane de euro, prin intermediul BERD si o parte de catre Banca Mondiala prin intermediul Agentiei Internationale de Dezvoltare in valoare totala de 61 milioane de euro imprumut.
Uniunea Europeana ofera 39,94 milioane de euro, sub forma de grant, pentru constructia statiei Back-to-Back in Vulcanesti
Cabinetul de ministri a aprobat Proiectul Hotararii de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege privind ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova, I.S. „Moldelectrica” si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) privind implementarea proiectului „Interconectarea retelelor de energie electrica dintre Republica Moldova si Romania, faza I”, in valoare de 39,94 milioane de euro, semnat la 26 septembrie 2019.
„Implementarea proiectului de interconectare a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al Romaniei va permite crearea unei piete de energie electrica transparenta si competitiva in Republica Moldova, si integrarea in piata regionala de energie electrica a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Vadim Brinzan in cadrul Sedintei de Guvern.
Resursele financiare acordate sub forma de grant sunt destinate pentru lucrari, bunuri si servicii necesare pentru constructia statiei Back-to-Back in Vulcanesti. Proiectul de interconectare electrica urmeaza a fi finalizat catre sfarsitul anului 2024.
Valoarea totala a proiectului este de 261 milioane euro, o parte din resursele financiare necesare pentru implementarea Proiectului sunt acoperite din contul BERD si BEI - in valoare de 80 milioane euro fiecare, o parte de catre Banca Mondiala prin intermediul Agentiei Internationale de Dezvoltare - in valoare de 61 milioane euro imprumut si, respectiv, o parte de catre Uniunea Europeana sub forma de grant - in valoare de 39,94 milioane euro, prin intermediul BERD.
 
COVID-19VideoConfAC-iulTeraSteelbluebeamACAD
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
rigips
elmas 2017

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere