ORADEA: Finantare de 8 milioane euro pentru reabilitarea Spitalului Municipal |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 29 Iun 2018 06:49 |
La sediul Primariei Oradea a avut loc semnarea contractului de finantare pentru proiectul ,,Cresterea Performantei Energetice a Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea", care se deruleaza pe Programul Operational Regional 2014-2020, axa prioritara 3: "Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon".
"Pana la finalul lunii iulie vom demara licitatia pentru selectarea constructorului, in asa fel incat la toamna sa inceapa lucrarile, iar in urma implementarii acestui proiect conditiile din spitale sa se imbunatateasca substantial", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
Valoarea totala a proiectului este de 7.957.286,54 euro, iar durata de implementare a proiectului este de 24 luni, de la data semnarii contractului de finantare.
Obiectivul general al proiectului este cresterea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice de sanatate din Municipiul Oradea - Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu, in vederea reducerii consumurilor energetice mari.
Obiective specifice proiectului
Doua corpuri de cladire ale Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea vor fi eficientizate energetic. Consumul anual de energie primara va fi redus cu 50% fata de consumul initial dupa implementarea masurilor de eficientizare energetica a cladirilor. Acest obiectiv va aduce beneficii din punct de vedere al reducerii pierderilor de caldura si a imbunatatirii confortului interior si a eficientiei energetice. De asemenea, se estimeaza scaderea emisiilor gazelor cu efect de sera (echivalent tone de CO2) la 26,13 kg/mp/an dupa implementarea masurilor de eficientizare energetica.
Masurile de interventie presupun acoperirea consumului de energie pentru incalzire/climatizare si apa calda menajera cu pompe de caldura geotermale de peste 75% din total consum, precum si aportul panourilor fotovoltaice la reducerea consumului de energie electrica;
Corpurile de cladire vizate sunt:
- Corpul C1 in regim P+10E, exclusiv Centrala Termica in regim P (parter)
- Corpul C2 in regim P+4E.
Cladirea este legata la sistemul central de termoficare, dar are si avantajul de a se alimenta cu apa geotermala.
Interventiile propuse
A.1. Reabilitarea termica a anvelopei
- Dispunere de termosistem de fatada: termosistemul, in functie de elementele pe care se aplica
- Dispunere tamplarie performanta termic: inlocuirea tamplariei existente cu coeficient de transmisie termica mic cu ferestre din PVC si aluminiu.
- Dispunere parasolare
- Reabilitarea termica a acoperisului terasa
A.2. Reabilitarea sistemului de instalatii de incalzire si ventilatie
- Reabilitarea sistemului de instalatii de incalzire / racire cu pompe de caldura montate in centrala termica, 2 pompe de caldura reversibile, tip sol-apa si 4 pompe de caldura, tip aer/sol-apa pentru incalzire si climatizare;
- Refacerea sistemului de alimentare al consumatorilor prin doua coloane verticale si a distributiei pe etaje prin tavanul din hos;
- Introducerea unui sistem de ventilare locala cu recuperarea caldurii de peste 90% si aport de aer proaspat de 100% pentru a nu avea transfer de aer intre saloane. Se va monta cate un recuperator de caldura pentru fiecare doua incaperi.
A.3. Reabilitarea sistemului de Instalatii sanitare:
-Se propune inlocuirea bateriilor de lavoar existente cu baterii cu senzor pentru economisirea apei reci si calde menajere; inlocuirea WC-urilor existente cu consum mare de apa cu vas WC cu rezervor incastrat cu clapeta duala. cu posibilitatea de a alege un mod economic de spalare; inlocuirea urinalelor cu urinale cu senzor in vederea economisirii apei.
A.4. Reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrica si iluminat:
- Reabilitarea instalatiilor electrice: inlocuirea tablourilor existente cu echipamente noi performante si fiabile; inlocuirea corpurilor actuale cu aparate cu iluminat LED, protectia impotriva socurilor electrice etc.
- Dispunere de sistem de productie energie regenerabila ( SPER). SPER contine urmatoarele subansamble: sistem panouri fotovoltaice cu montare pe acoperis de tip terasa Corp A; sistem integrat de stocare a energiei electrice suplimentare produse fotovoltaic, va fi montat pe platforma betonata.
- Dispunere de sistem BMS (Building Management Sistem). Gestionarea cladirilor se realizeaza printr-un sistem de monitorizare, control si management energetic instalat intr-un data center (dispecerat).
A.5. Inlocuire ascensoarelor nr. 1- 6, cu echipamente / ascensoare performante din punct de vedere energetic, din noua generatie, care au un consum redus.
A.6. Echipare centrala termica cu echipamente specifice producerii apei calde, incalzirii / racirii, ventilarii.
B. Lucrari de modernizare propuse:
B.1. Lucrarile anterior prezentate, atrag dupa sine alte lucrari conexe precum reparatii si refaceri
B.2. Lucrari de modernizare a celor trei rampe exterioare.
|