Agenda Constructiilor
Joi, 20 Februarie 2020
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - REWEA: Deschidere Academie pentru Surse Regenerabile in Valea Jiului
REWEA: Deschidere Academie pentru Surse Regenerabile in Valea Jiului
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 22 Mai 2019 16:09
Industria eoliana, prin Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA), propune un proiect ambitios de pregatire si reconversie profesionala pentru persoanele din zonele dependente de sectorul producerii energiei din carbune.
RWEA, impreuna cu companiile din cadrul sau cum ar fi Monsson - RESS si CEZ Romania, Ministerul Energiei si Universitatea din Petrosani, au in plan deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile si Distributie a Energiei Electrice in Valea Jiului. Academia, isi propune accesarea fondurilor disponibile prin Platforma pentru Regiunile Carbonifere in Tranzitie, avand in vedere ca pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este tintita reconversia a aproximativ 5000 de specialisti in energie eoliana si 3000 in distributia de energie electrica pe an, pentru un total de pana la 8000.
Abilitatile tehnice si profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt usor transferabile catre sectoarele energiei regenerabile si al distributiei de energie, iar certificarile obtinute in urma cursurilor de formare si reconversie le vor permite acestora sa lucreze in instalarea, operarea si mentenanta proiectelor regenerabile si a retelelor electrice din toata lumea, cu beneficii salariale atractive.
„Intr-un moment in care barierele din calea tranzitiei energetice au incetat sa mai fie de natura economica, devine evident ca aceasta trebuie sa fie justa si echitabila pentru a fi acceptata de intreaga societate. Iar Romania nu are doar un potential semnificativ pentru cresterea cotei de energie produsa din surse regenerabile, dar si responsabilitatea de a asigura un viitor comunitatii dependente de activitatile miniere ce a contribuit de-a lungul timpului la industrializarea tarii. O tranzitie energetica de succes include modernizarea economiei regiunilor dependente de activitatile de exploatare a carbunelui si adaptarea la schimbarile structurale si tehnologice, pentru a asigura un viitor comunitatilor din aceste regiuni.”, afirma Claudia Brandus, Presedinte RWEA.
„Prin acest nou proiect de dezvoltare a resursei umane din sectorul energetic consolidam implicarea noastra in formarea noilor generatii de specialisti. Alaturi de programul Ucenic Electrician derulat in licee si de parteneriatele cu universitatile romanesti, proiectul derulat impreuna cu RWEA raspunde unei probleme de industrie, dar si cu un puternic impact social”, declara Ondrej Safar - CEO CEZ Romania.
Centrul RESS - Renewable Energy School of Skills din Constanta, care va fi „clonat” in Valea Jiului, a pregatit pana acum circa 4500 de oameni, la standarde internationale (este membru GWO - Global Wind Organisation), cifra care ii include si pe cei pe care standardele ii obliga sa revina la training in fiecare an pentru unele specializari. Acestia asigura acum nu doar mentanta celor 3000 MW instalati in eolian in Romania, ci si in afara ei, dezvoltand si un nou concept si termen, de navigatori-eolieni. „Peste 95% din specialistii in regenerabile - preponderant energie eoliana - din Romania, lucreaza pe baza de proiect in strainatate si revin lunar in Romania, generand venturi mult peste media zonelor din care provin” spune Sebastian Enache, Director de Dezvoltare Monsson.
Necesarul de forta de munca in domeniul distributiei energiei electrice in Romania este inca unul din punctele pe care isi propune sa le adreseze proiectul, prin realizarea in Tg. Jiu si Craiova, in sprijinul minerilor din cele doua zone, a unor centre de formare si recalificare profesionala pentru profesionisti in acest domeniu, cu implicarea CEZ Romania. Pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, tintim reconversia a circa 3000 de mineri in profesionisti in distributia energiei electrice.
In dezvoltarea acestui proiect, RWEA, Monsson - RESS si CEZ Romania au gasit in Ministerul Energiei si Universitatea din Petrosani parteneri deschisi, iar acest lucru este incurajator pentru realizarea cat mai rapida a Academiei si inlaturarea provocarilor din calea tranzitiei energetice si a modernizarii sectorului energetic din Romania.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ghid_proiectareACADTeraSteelallbim

Autentificare

lafargeholcim_awards
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 148 (Ianuarie-Februarie 2020)
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere