Agenda Constructiilor
Duminica, 26 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - SNSPA: Cresterea costurilor de productie scade optimismul din industrie
SNSPA: Cresterea costurilor de productie scade optimismul din industrie
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 21 Nov 2018 14:54
In octombrie, cererea a scazut, iar cresterea s-a plafonat la nivelul lunii septembrie.
Accente
Intre aprilie si august cresterea in industrie a slabit continuu ajungand aproape de zero. Activitatea s-a inviorat in septembrie, dar in luna octombrie avansul s-a oprit. Cauza principala a cresterii instabile este cererea volatila, iar stagnarea din luna octombrie s-a produs in urma scaderii abrupte a comenzilor noi.
Totusi, motorul exporturilor a ramas „turat” si a continuat sa creasca in raport cu luna precedenta. Pe langa cererea volatila, al doilea risc de importanta majora pentru industrie este cresterea costurilor de productie pentru ca afecteaza venitul, lichiditatile si investitiile firmelor.
Incepand din 2014, in fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Un index bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.
Productia
Volumul productiei a ramas in luna octombrie la nivelul de 57 de puncte inregistrat in septembrie. Revenirea dupa scaderea din vara pare destul de lenta. Pe primele 10 luni ale anului, media activitatii de productie a fost de 56,5 puncte, fata de 56,1 in perioada similara a anului trecut.
Stocurile au scazut de la 49 in septembrie la 46 in octombrie, pe fondul cresterii slabe. Comenzile neexecutate s-au contractat de la 49 in septembrie la 42 in octombrie. Scaderea comenzilor neexecutate semnaleaza un exces de capacitate in raport cu cererea. Daca persista, excesul de capacitate poate duce la scaderea preturilor.
Cererea
Comenzile noi au coborat brusc de la 59 la 56. Cererea ramane volatila. In primele 10 luni ale anului, indexul a fluctuat intre 45 si 63 de puncte, in jurul unei medii multilunare de 55 de puncte. Comenzile pentru export au urcat de la 54 in septembrie la 57 in octombrie, iar indexul se afla acum peste media din primele noua luni ale anului. Importurile de materii prime reactioneaza extrem de sensibil la schimbarile din zona comenzilor noi. In octombrie, indexul a scazut la 59 de puncte fata de 62 in septembrie.
Forta de munca
Numarul de angajati ramane un factor instabil din cauza conditiilor tensionate de pe piata muncii, a politicilor salariale si a cererii volatile. In octombrie, indexul a coborat de la 50 la 48, in zona de contractie. De altfel, in ultimele 5 luni media indexului a fost 47 de puncte, semnaland inclinatia managerilor spre ajustarea descendenta a fortei de munca.
Costuri si venituri
Costurile de productie au urcat la 72 de puncte, fata de 70 in septembrie, atingand valoarea cea mai mare din ultimele 8 luni. Totodata indexul a depasit cu aproape 13% media istorica de 63 de puncte din ultimii 4 ani.
Preturile incasate de firme pentru produsele lor au ramas constante. Indexul din octombrie a avut fix 60 de puncte ca in septembrie. Deocamdata preturile practicate de firme se mentin pe o traiectorie de crestere usoara. Cresterea apare necesara in conditiile costurilor mari de productie si a necesitatii conservarii profitului si a lichiditatilor. Pe de alta parte, faptul ca firmele nu impun preturi mai mari arata ca actuala conjunctura nu e foarte buna.
Asteptarile
Indexul global de optimism al managerilor si-a pierdut elanul de luna trecuta. Urcase cu patru puncte de la 56 la 60 intre august si septembrie, dar in octombrie nu a mai crescut decat cu un punct, ajungand la 61. Valoarea indexului rezulta din agregarea asteptarilor distincte ale managerilor privind cererea, productia si incasarile viitoare.
Increderea managerilor in ce va fi peste 6 luni se bazeaza in special pe asteptari pozitive legate de export si de marirea portofoliului de comenzi care asteapta sa fie executate. Increderea in export a crescut de la 62 la 66, iar increderea in surplusul de comenzi a urcat de la 32 la 41.
Temerile sunt alimentate indeosebi de anticiparea cresterii costurilor de productie si a importurilor de materii prime. Tendinta de anticipare a unor costuri mai mari a crescut de la 63 in septembrie la 73 in octombrie, iar asteptarile privind intensificarea importurilor de materii prime, probabil mai scumpe, au urcat de la 58 la 61.
 
ALLBIMRAWLPLUGhiltiTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
EDIT-Structural
Ubitech
Arduro
Acvatot 2019
GEWISS
MCA
concelex
noark
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
rigips
quadratum
EURO BUILD
DRS
strabag nivel 1
SSAB
SIGM
theda mar
konsent
leviatan
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
CDS
VEGO
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<