UBB lanseaza aparatul SmartRadon pentru monitorizarea calitatii aerului din cladiri |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 18 Ian 2019 15:30 |
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca lanseaza pe piata aparatul SmartRadon, un sistem inovativ de monitorizare a calitatii aerului din cladiri.
Dezvoltat si testat de cercetatorii UBB, aparatul poate inregistra:
1. Radonul (care, peste pragul critic, poate influenta inducerea unor forme de cancer, a bolilor respiratorii etc.);
2. Compusii organici volatili (cu impact asupra sistemului respiratoriu, nervos, de reproducere etc.);
3. Monoxidul de carbon (cu impact letal daca depaseste pragul critic);
4. Dioxidul de carbon (cu impact negativ asupra starii de sanatate);
5. Alti parametri de mediu, precum presiunea, umiditatea si temperatura. Parametrii monitorizati de SmartRadon pot fi vizualizati online, in timp real, prin intermediul aplicatiilor mobile, existand posibilitatea stabilirii pragurilor critice de alerta.
SmartRadon poate realiza, in aceste conditii, o radiografie complexa a principalilor poluatori ambientali cancerigeni din locuinte, oferind posibilitatea dezvoltarii si implementarii unor servicii de preventie si interventie de mediu.
Sistemul prototip SmartRadon a fost deja autorizat de OICPE - Organism Independent pentru certificarea produselor electrice, fapt care atesta conformitatea prototipului din punctul de vedere al respectarii normelor tehnice nationale si internationale, precum si al normelor de asigurare a sigurantei in utilizare de catre persoanele din cladirile unde se instaleaza. De asemenea, s-au aplicat testari de performanta in cadrul unui institut european de verificare metrologica pentru etalonarea si validarea internationala a prototipului.
„In ultimii ani, in logica universitatilor world-class, UBB si-a dezvoltat o strategie moderna si planuri operationale pentru a conecta componenta de cercetare avansata cu componenta de inovare-antreprenoriat, pentru a genera produse/servicii inovative. In acest context, spre exemplu, pe langa SmartRadon, UBB a mai lansat recent produse inovative (PsyPills etc.) si, in curand, in colaborare cu EON Reality din SUA, va lansa aplicatia VR-Mind. Mai mult, programul UBBSTEM+, care va fi lansat in curand, va dinamiza si mai mult aceste demersuri inovativ-antreprenoriale. Asadar, in urmatorii ani, societatea/economia sa se asteptate la tot mai multe produse/servicii marca UBB, inovative si/sau cu calitati la cele mai ridicate standarde din domeniu. Vizam acest transfer tehnologic/cognitiv nu doar la nivel national, ci si la nivel international”, afirma prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenta si publicatii stiintifice.
Aparatul este un produs inovativ derivat din cercetarile derulate in cadrul proiectului „Sisteme inteligente privind siguranta populatiei prin controlul si reducerea expunerii la radon, corelate cu optimizarea eficientei energetice a locuintelor din aglomerari urbane importante din Romania- acronim SMART_RAD_EN” (director: Dr. Carlos Sainz), finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020, in cadrul Laboratorului de incercari radon „Constantin Cosma”- LiRaCC.
In prezent, 100 de aparate SmartRadon sunt deja implementate in case cu nivel de radon peste pragul critic, participante la proiectul SMART_RAD_EN, specialistii UBB care coordoneaza activitatile fiind dr. Alexandra Cucos, dr. Tiberius Dicu si dr. Arthur Tunyagi.
|