Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - CONAF: Romania va pierde cel putin 2-3 miliarde dolari in 2020, bani din diaspora
CONAF: Romania va pierde cel putin 2-3 miliarde dolari in 2020, bani din diaspora Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 16 Iun 2020 13:43
Efectele pandemiei de coronavirus sunt resimtite de majoritatea economiilor lumii, iar tara noastra nu face exceptie. Indicatorii macroeconomici se vor deteriora, tot ca urmare a crizei economice provocate de criza sanitara: deficitul bugetar este prognozat pentru finalul anului 2020 la 6,7% din PIB, in crestere cu aproximativ 2,4 puncte procentuale fata de nivelul din 2019, pe fondul majorarii cheltuielilor la 39,5% din PIB si a veniturilor la 32,7% din PIB, potrivit Programului de convergenta 2020 publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Noile previziuni ale FMI arata si o crestere exploziva a ratei somajului in Romania, de la 3,9% in 2019, pana la 10,1% in 2020, pentru ca in 2021 sa se reduca la 6%, arata un comunicat al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF.
Numarul persoanelor fara loc de munca in Romania, din cauza coronavirus, se cifreaza deja la aproximativ un milion de persoane, luand in calcul contractele de munca suspendate si incetate la finalul lunii mai. La aceasta cifra se va adauga numarul romanilor veniti din strainatate, care sunt in cautarea unui loc de munca. Pentru ca situatia economica este in declin in intreaga lume, este de asteptat ca tot mai multi romani sa decida sa se intoarca acasa.
 
Romanii din diaspora au trimis in tara 36 miliarde USD de la aderare
Potrivit datelor Eurostat, ponderea populatiei active din Romania (cu varste intre 20 si 64 de ani) care a parasit tara s-a triplat intr-un deceniu, de la 7,5% in 2007, la 19,7% in 2017. Unele statistici arata ca in Italia sunt circa 1,2 milioane de imigranti romani, in Germania - un milion, in Spania - 600.000, in SUA - 500.000, in Marea Britanie - 450.000, in Canada - 250.000, in Israel - 200.000, in Franta, Austria si in Belgia - cate 100.000, iar in Grecia, Olanda, Danemarca, Suedia si Portugalia - cate aproximativ 50.000 etc.
De la aderarea la Uniunea Europeana, in anul 2007, potrivit Bancii Mondiale (BM), romanii care lucreaza in strainatate au trimis in tara nu mai putin de 36,33 miliarde dolari, mai arata comunicatul CONAF.
 
Numai in anul 2019, romanii au trimis in tara 7,235 miliarde dolari
Numai in anul 2019, romanii au trimis in tara 7,235 miliarde dolari, conform Bancii Mondiale. Potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), investitiile straine directe au insumat anul trecut 5,3 miliarde euro, din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au insumat 5,2 miliarde euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta de 119 milioane de euro. Astfel, cu cei 7,2 miliarde de dolari trimiti in tara, lucratorii romani din strainatate au fost, practic, cei mai mari investitori straini din Romania.
"Efectele asupra economiei in acest an vor fi puternic resimtite! Banii pe care lucratorii romani din strainatate ii trimiteau in tara se vor reduce substantial, iar, pe plan national, ne vom trezi, in cateva luni, cu un numar crescut de someri. Aportul acestor lucratori este important: lucrand in strainatate, romanii si-au putut permite sa trimita acasa, de-a lungul timpului, peste 36 miliarde de dolari. Daca presupunem ca jumatate dintre cei plecati la munca in strainatate se intorc, din cauza crizei financiare declansate de pandemia de coronavirus, raportandu-ne la datele anului trecut furnizate de Banca Mondiala, tara noastra pierde cel putin jumatate din totalul contributiilor din 2019. Romania pierde, astfel, in acest an, cel putin 2-3 miliarde de dolari, bani reprezentand contributia romanilor care lucreaza in afara granitelor tarii", a declarat Cristina Chiriac, presedintele CONAF.
Potrivit acesteia, trebuie sa ne gandim si ca, daca ar fi lucrat in tara, beneficiile la nivel national ar fi fost mult mai importante decat banii trimisi in tara. S-ar fi incasat impozite si taxe, economia ar fi beneficiat de un nivel mai ridicat al productiei de bunuri si servicii etc. Ceea ce inseamna ca, fara munca in tara a romanilor care au lucrat in strainatate, societatea se confrunta cu un nivel de trai mai scazut in comparatie cu acela de care ar fi putut beneficia daca acestia ar fi lucrat in tara.
"Din punct de vedere economic, dar si social, Romania are nevoie urgent de o strategie a pietei muncii pe termen mediu si lung pentru a evita astfel de derapaje in viitor. Forta de munca ar trebui sa reprezinte o prioritate nu doar in anii electorali, ci in genere, iar 2020 poate fi anul reconstructiei economice pornind de la pilonul de baza: forta de munca. Solutia nu poate fi gasita decat impreuna, patronate, sindicate, autoritati. De aceea trebuie sa ne intrebam cu ce vom inlocui banii trimisi acasa de lucratorii romani din strainatate? Cum vom reusi sa cream, intr-un timp scurt, un numar record de locuri de munca pentru cei ramasi fara serviciu in tara, dar si pentru cei intorsi acum acasa?", a mai spus presedintele CONAF.
 
Serie de dezbateri CONAF pe tema problemei fortei de munca
Intrucat situatia din piata muncii este vitala pentru economia romaneasca, CONAF si Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG), in parteneriat strategic cu CONCORDIA, organizeaza o serie de dezbateri pe tema "Pactul pentru munca. Impreuna reconstruim Romania", ce au in centrul atentiei identificarea unor solutii pentru adaptarea fortei de munca din Romania la cerintele actuale ale pietei.
Urmatoarea dezbatere va avea loc la Brasov, pe 23 iunie 2020, incepand cu ora 10:00. Conferinta va fi transmisa online pe paginile de Facebook si Youtube ale CONAF. Dezbaterile vor continua la Constanta, pe 7 iulie 2020.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
quadratum
DRS
Ubitech
Arduro
konsent
noark
MAKITA
concelex
leviatan
BogArt
rigips
EURO BUILD
AED
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
theda mar
strabag nivel 1
CDS
SIGM
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
GEWISS
VEGO

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<