Edupedu: Necesar de 3 milioane de angajati, cu 10% in constructii, pana in 2025 |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 17 Feb 2020 10:47 |
Prognoza cererii de forta de munca in anul 2025 fata de anul 2017 arata Romania va avea nevoie de circa 3 milioane de angajati in urmatorii 5 ani. Cea mai mare nevoie de angajati va fi in domeniul Constructiilor, sector urmat de Sanatate si produse farmaceutice si Industria auto si componente, potrivit unui raport al ministerului Muncii. Cresterea numarului de angajati va avea loc si in domenii precum Tehnologia informatiei si comunicatiilor si Industrii creative, remarca documentul, care mai arata ca In Turism si ecoturism, cererea totala de forta de munca este pozitiva, dar redusa.
In ce domenii se vor face angajari:
In primul rand documentul remarca faptul ca in 2025, la nivelul economiei nationale, cea mai mare cerere de forta de munca se previzioneaza pentru persoanele cu nivel inalt de instruire (universitar) - circa 1,3 milioane de persoane - usor mai ridicata decat pentru persoanele cu nivel mediu de instruire (studii medii), unde nevoia de angajati se va ridica la 1,05 milioane persoane. In total, cererea de angajati pe posturi noi si pentru inlocuirea posturilor existente este estimata la peste 2,9 milioane de persoane.
1. Turism si ecoturism
In sectorul Turism si ecoturism, cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat pentru functionari administrativi (circa 6.500 de persoane) care sa aiba competente precum: oferirea de servicii hoteliere catre client, efectuarea de operatii specifice pentru sosirea si plecarea clientilor, rezolvarea reclamatiilor clientilor, identifica destinatiile turistice solicitate de turisti si le include in circuitul turistic tematic, concepe tipuri de produse turistice si realizeaza analize de pret in vederea promovarii pe piata turistica).
Va fi nevoie si de circa 6.400 de lucratori in domeniul serviciilor, presupunand competente precum: “prospectarea potentialului teritorial de agrement, mentinerea unui climat favorabil turistilor, promovarea patrimoniului cultural, national si universal, promovarea potentialului turistic national si international, oferirea informatiilor de interes turistic) in perioada 2017-2025”, mai arata raportul.
2. Textile si pielarie
In domeniul Textile si pielarie va fi nevoie de angajati doar ca sa ii inlocuiasca pe cei existenti, crearea de locuri de munca noi fiind putin probabila, potrivit prognozei. Singura specializare cu o potentiala crestere a cererii de locuri de munca ar fi cea de lucratori in servicii, presupunand competente de relationare cu clientii, comunicare, promovare si prezentare a produselor.
3. Lemn si mobila
Un necesar mare de forta de munca pentru lucratorii din grupa Muncitori calificati si asimilati, adica cei care au competente precum: pregatirea materialului lemnos in vederea traforarii, executarea pieselor din material lemnos prin traforare, confectionarea elementelor din lemn necesare pentru restaurare, restaurarea structurilor din lemn si sapantelor, executarea operatiilor de taiere a lemnului). Pentru acest tip de loc de munca va fi o cerere de aproximativ 32 de mii de joburi, potrivit analizei.
4. Industria auto
Pentru Industria auto si componente se observa o cerere importanta de forta de munca, de peste 90.000 de persoane, tot pentru Muncitori calificati si asimilati, adica cei specializati in utilizarea aparatelor si echipamentelor de masurare si testare, executarea lucrarilor de intretinere si reparatie la sistemul de transmisie, efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatie la mecanismele motorului.
Va fi nevoie de circa 78.000 de Operatori la instalatii si masini, asamblori de masini si echipamente, presupunand competente precum: supravegherea functionarii liniilor automate, pregatirea posturilor de lucru la liniile automate, competenta matematica si competente de baza in stiinta si tehnologie, competente informatice.
Documentul de la ministerul Muncii mai arata ca se observa un necesar de forta de munca pentru anul 2025 si pentru Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic (peste 18 mii de persoane).
5. Energie si management de mediu
In domeniul Energie si management de mediu, grupa ocupationala care se evidentiaza in
privinta cererii totale de forta de munca este ce a Muncitorilor calificati si asimilati, adica cei care au competente in aplicarea cerintelor sistemului de management a calitatii, citirea si
intelegerea desenelor tehnice, citirea si intelegerea schemelor electrice, utilizarea paratelor
electrice de masura. Pentru acestia vor fi disponibile circa 15.000 de locuri de munca.
6. Bioeconomie, biofarmaceutica si biotehnologii
Pentru domeniul Bioeconomie, biofarmaceutica si biotehnologii iese in evidenta faptul ca va fi nevoie de circa 395.000 de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, adica cei care au competente precum: identificarea surselor de poluare a mediului, pregatirea terenului pentru infiintarea culturilor de camp ecologice, infiintarea culturilor de camp cu tehnologie ecologica, asigurarea conditiilor de certificare a produselor agricole ecologice. Acestia nu se vor angaja pe posturi noi, ci ii vor inlocui pe cei aflati in prezent pe aceste locuri de munca.
7. Constructii
Pentru Constructii, circa 285.000 de Muncitori calificati si asimilati, vor fi necesari, conform raportului oficial. Acestia vor avea nevoie de competente precum: executarea lucrarilor de tencuire, zidarie, pregatirea lucrarilor de tinichigerie si confectionarea elementelor de tinichigerie, realizarea invelitorilor pentru acoperisuri, realizarea reparatiilor capitale la instalatii.
8. Industrii creative
In ceea ce priveste Industriile creative se observa ca cererea de forta de munca este cea
mai ridicata pentru Specialisti in diverse domenii de activitate (ar fi necesari 33 de mii de angajati care sa aiba competente precum: editarea materialelor adio, video, web, de presa scrisa, realizare activitati de documentare, culegere si analiza a datelor, pregatirea si desfasurarea activitatilor de spectacole) si pentru Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic (26.000 de angajati care sa aiba competente precum: stabilirea caracteristicilor tehnice ale lucrarii, determinarea cerintelor de productie ale lucrarilor).
In acest domeniul al Industriilor creative, pentru perioada 2017-2025, pentru majoritatea grupelor ocupationale se inregistreaza o crestere a necesarului de forta de munca. “Practic, putem spune ca cererea de munca va proveni atat din dezvoltarea/expansiunea acestor domenii creative de activitate, cat si din necesitatea inlocuirii fortei de munca din diverse motive de iesire din aceste domenii de activitate,” potrivit analizei.
9. Tehnologia informatiei si comunicatiilor
Este un domeniu de activitate in continua dezvoltare si care are nevoie cu precadere de specialisti in domeniul informaticii si comunicatiilor care sa aiba competente in elaborarea de prototipuri de aplicatii, intretinere baze de date, realizarea, testarea, publicarea si intretinerea site-urilor. Peste 76.000 de astfel de angajati ar fi necesari pana in 2025.
Pe locul doi este grupa de Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic cu o cerere de 28.000 de locuri de munca pentru competente ca: testarea si implementarea programului/ aplicatiei, asigurarea securitatii programelor/ aplicatiilor, a datelor de test si a suporturilor/ dispozitivelor de stocare, instruirea si asistarea beneficiarilor/utilizatorilor programului/aplicatiei.
10. Procesarea alimentelor si a bauturilor
Pentru majoritatea grupelor ocupationale din acest domeniu locurile de munca se vor restrange in perioada 2017-2025. “Acest domeniu de activitate se va confrunta cu o contractie a populatiei ocupate”, noteaza analiza. Cele mai semnificative reduceri vor fi in randul muncitorilor necalificati, al operatorilor de instalatii si masini, la asamblori de masini si echipamente.
“Aceasta contractie a ocuparii se poate explica, fie printr-o reducere a activitatii in cadrul acestei industrii prelucratoare, fie printr-o utilizare a capitalului tehnic in locul celui uman,” spun specialistii - adica robotizarea si automatizarea proceselor.
11. Sanatate si produse farmaceutice
In acest domeniu va fi nevoie de circa 118.000 de angajati care sa aiba competente in aplicarea cunostintelor de anatomie si fiziologie umana, biofizica si imagistica medicala, ingrijirea pacientului in functie de diagnostic, monitorizarea pacientului si administrarea tratamentului. De asemenea va fi nevoie si de circa 82.000 de Tehnicieni in prepararea produselor farmaceutice, distribuirea produselor farmaceutice, asigurarea conditiilor igienico-sanitare.
Grupa de Lucratori in domeniul serviciilor este si ea in expansiune, 79.000 de angajati necesari pana in 2025 (presupunand competente precum: igienizarea spatiului in care se afla persoana ingrijita, transportul persoanelor ingrijite, acordarea ingrijirilor de igiena pentru persoanele ingrijite).
In intervalul 2017-2025 va creste necesarul de forta de munca pentru aceste grupe ocupationale nu doar ca urmare a nevoi de inlocuire a persoanelor care parasesc domeniul, ci si prin dezvolatarea activitatilor din acest sector, fapt ce va necesita o suplimentare a populatiei ocupate.
“Domeniul sanatatii si al produselor farmaceutice va avea nevoie de specialisti - cadre medicale cu pregatire - medici, ingineri chimisti, biologi, etc., dar si de tehnicieni si lucratori in servicii - de ingrijire, de igiena, etc”, se arata in raport.
Raportul se numeste „Evaluarea necesarului de competente al economiei romanesti 2020, 2025” si a fost facut de Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS), Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) si SC NOVEL Research SRL, la comada ministerului Muncii in decembrie 2018. Documentul, impreuna cu alte zeci de rapoarte facute de directiile de specialitate din minister, a fost facut public abia in ianuarie 2020, la cererea noului ministru.
|