eJobs: Salariul ramane primul criteriu in alegerea locului de munca, pentru romani |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 04 Iul 2024 12:07 |
Salariul, echilibrul dintre viata personala si cea profesionala si relatia buna cu managerul sunt criteriile care conteaza cel mai mult pentru romani cand vine vorba de alegerea unui job. Concluziile fac parte studiul anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group si eJobs.ro, partenerul The Network pe piata din Romania si mai arata ca, spre deosebire de situatia pentru Romania, la nivel global, angajatii pun cel mai mare pret pe stabilitatea jobului. Tot la nivel global, al doilea cel mai important element este echilibrul intre viata personala si cea profesionala si abia apoi remuneratia.
Stabilitatea la locul de munca vine abia pe locul al patrulea in clasamentul realizat de angajatii romani. Alte aspecte pe care le iau in considerare cand aleg un job sunt relatia cu colegii, sa se simta apreciati pentru munca pe care o fac, oportunitatile de dezvoltare profesionala, sa simta ca munca lor are sens, reputatia angajatorului sau numarul de zile de concediu pe care le au in cadrul companiei. „Interesant este faptul ca nu regasim in aceasta lista beneficiile extrasalariale, ceea ce ne arata ca romanii au regandit raportarea la cariera si la job in ultima perioada. Nu poate fi detronata importanta salariului, dar, dincolo de acest criteriu, toate celelalte care cantaresc greu in ochii angajatilor tin mai degraba de relationare, de cultura organizationala si de reputatie decat de stimulente materiale concrete”, spune Roxana Draghici, Head of Sales in cadrul eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Apar insa, chiar si la nivel local, diferente intre respondenti in functie de categoria de varsta din care fac parte. Astfel, salariul este cel mai important doar pentru cei care au intre 21 si 30 de ani si pentru cei din categoria 41-50 de ani. Pentru cei foarte tineri, respectiv cu varsta mai mica de 20 de ani, cel mai mult conteaza compatibilitatea dintre valorile pe care ei le au si cele ale potentialului angajator. Cei din segmentul de varsta 31-40 de ani pun pret in primul rand pe echilibrul intre viata personala si cea profesionala. Incepand de la 51 de ani in sus, cel mai mult conteaza relatia buna cu colegii sau aprecierea pe care o primesc din partea managerului pentru munca pe care o fac.
La fel de interesant este si ce conteaza cel mai putin, in functie de segmentul de varsta. Pentru cei care au mai putin de 20 de ani, numarul de zile de concediu la care au dreptul anual reprezinta criteriul la care se uita cel mai putin. Beneficiile sunt pe ultimul loc pentru cei care au intre 21 si 30 de ani si intre 41 si 50 de ani, reputatia angajatorului conteaza cel mai putin pentru candidatii din segmentul 31-40 de ani. Spre final de cariera, respectiv de la 51 de ani in sus, cel mai putin conteaza posibilitatile de dezvoltare in cariera si posibilitatea de a lucra intr-un mediu creativ.
"Fluctuatiile pietei muncii, la nivel international, au facut ca 2023 sa fie primul an in care sa vedem ca siguranta locului de munca apare atat de sus in alegerile respondentilor. In anii anteriori, mult mai importante erau recunoasterea meritelor in interiorul companiei sau relatia cu echipa”, mai spune Roxana Draghici.
Studiul a fost derulat in perioada octombrie-decembrie 2023 pe un esantion de 150.000 de respondenti din 185 de tari, printre care si Romania, care a furnizat raspunsuri din partea a 1.047 de participanti. Raspunsurile au fost colectate de The Network, alaturi de platformele de recrutare afiliate la nivel international si prelucrate de Boston Consulting Group, companie de consultanta in management, cu sediul central in Boston, Massachusetts. Acesta este cea mai ampla cercetare de profil realizata pe o esantionare globala.
In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile 25.000 de locuri de munca.
|