Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Septembrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Semnatura electronica reprezinta un pas urias in digitalizarea raporturilor de munca
Semnatura electronica reprezinta un pas urias in digitalizarea raporturilor de munca Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 26 Mai 2021 06:37
Pandemia a afectat profund si ireversibil piata muncii, inclusiv in Romania, accelerand procesul de digitalizare si in acest sector. Dupa ce o mare parte din lucrul la birou s-a transformat in munca de acasa si, mai apoi, de oriunde, angajatii nu vor mai trebui de acum sa vina la birou nici pentru stabilirea raporturilor oficiale de munca. Un pas imens pentru digitalizarea acestora a fost facut prin introducerea, prin ordonanta de urgenta, a posibilitatii folosirii semnaturii electronice avansate sau calificate la incheierea contractului individual de munca, a actelor aditionale la acesta, dar si pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/ documentelor din domeniul relatiilor de munca. Semnatura electronica va fi insotita de marca temporala calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului.
"Numarul contractelor individuale de munca cu clauza de telemunca a crescut semnificativ. Daca in luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, in registrul general de evidenta a salariatilor erau inregistrate 50.577 de astfel de contracte, pana la sfarsitul anului numarul acestora a crescut la 383.300. Tendinta de crestere continua si in 2021. In luna martie erau inregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauza de telemunca. Cata vreme se mentin regulile de distantare fizica, inclusiv la locul de munca, iar telemunca ramane o solutie dezirabila, angajatorii trebuie sprijiniti, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, sa utilizeze forme alternative de munca", a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Actul normativ aprobat de Guvern la finalul lunii aprilie 2021 reformuleaza definitia telemuncii si elimina sintagma "cel putin o zi pe luna", in contextul in care, in momentul de fata, aceasta forma de organizare a muncii se desfasoara in mod regulat. Acesta prevede, de asemenea, ca angajatorul nu poate obliga salariatul sa foloseasca semnatura electronica. Totusi, partile trebuie sa utilizeze acelasi tip de semnatura la semnarea documentelor, inclusiv cea olografa, prevazuta acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii. In acelasi timp, salariatul care isi desfasoara activitatea in telemunca are obligatia de a respecta si asigura confidentialitatea informatiilor utilizate in timpul desfasurarii activitatii. Activitatea acestuia poate fi verificata de angajator prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
Angajatorul poate utiliza semnatura electronica avansata sau calificata si in raporturile pe care le are cu institutiile publice, la intocmirea inscrisurilor sau documentelor din domeniul relatiilor de munca/ securitatii si sanatatii in munca. Toate documentele incheiate prin utilizarea semnaturii electronice vor fi arhivate de angajator si vor fi puse la dispozitia organelor de control competente, la solicitarea acestora.
Un articol pe larg centrat in jurul legislatiei prin care se introduce si reglementeaza utilizarea semnaturii electronice in raporturile de munca, poate fi citit in editia Mai 2021 a revistei Agenda Constructiilor. Legislatia este explicata si interpretata de specialisti, care o gasesc, insa, destul de neclara si aproape imposibil de utilizat. Despre aceasta, dar si alte tranformari suferite de piata muncii in ultimele 12 luni relateaza, in articolul dedicat, reprezentanti ai unor companii precum BestJobs, Valoria, Mazars Romania, Deloitte Romania, BCR Pensii si eJobs. Pentru a descarca gratuit revista, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulgamma_2021ALLBIMAUTODESKTERAPLAST
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
Acvatot 2019
CELCO 2020
cv water 2021
rigips
strabag nivel 1
hilti
leviatan
hidroplasto

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
bienala
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere