Thoughtworks: Forta de munca romaneasca, printre cele mai competitive din regiune |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 07 Aug 2023 11:32 |
Industria IT din Romania este dinamica si in continua crestere, si beneficiaza de resurse bogate de talente si de o piata a fortei de munca competitiva din punct de vedere al costurilor, conform datelor analizate de Thoughtworks (NASDAQ: TWKS), ), o companie globala de consultanta in tehnologie care integreaza strategie, design si inginerie pentru a stimula inovatia digitala.
„Industria IT din Romania si-a demonstrat rezilienta intr-un context economic marcat de provocari si reuseste sa-si continue cresterea si dezvoltarea, pe fondul unei forte de munca extrem de talentate si competitive din punct de vedere al costurilor, dar si al infrastructurii si al suportului de inalta calitate. Angajatii romani prezinta abilitati tehnologice puternice, se adapteaza usor, sunt extrem de flexibili si reusesc sa livreze servicii de inalta calitate, intelegand rapid nevoile si provocarile pietei. In plus, sunt extrem de deschisi catre inovare si doresc sa participe la progresul tehnologic al societatii”, a declarat Serban Tir, managing director Thoughtworks Romania.
Romania beneficiaza de unele dintre cele mai mari resurse de talente tehnologice din Europa de Est. Potrivit unui studiu din 2022 al ANIS (Asociatia Patronala a Industriei Software si Servicii), piata IT din Romania ajunge in prezent la aproximativ 220.000 de specialisti in informatica si inginerie, dintre care peste 50% fiind dezvoltatori de software si reprezentand mai mult de 2,6 la suta din populatia ocupata. Astfel, cu o populatie de 19 milioane, Romania are mai multi profesionisti in tehnologie pe cap de locuitor decat SUA, China si India.
De asemenea, Romania detine al doilea cel mai mare numar de femei coders din tarile UE, cu aproximativ 26% din fondul de talente al tarii alcatuit din femei, potrivit Eurostat.
Mai mult, angajamentul si entuziasmul angajatilor romani sunt cele mai mari din Europa, conform raportului Gallup State of Global Workplace 2022. Indicatorul Gallup de implicare a angajatilor este conceput pentru a masura implicarea si entuziasmul angajatilor in activitatea lor. Gradul de implicare este calculat pe baza unui sondaj cu 12 intrebari.
In 2022, Romania s-a clasat pe locul 6 in functie de Indicele de competitivitate IT, mentinandu-si pozitia de anul precedent. Tara a avut performante bune in ceea ce priveste productia TIC per persoana angajata, ocupandu-se pe locul 2 in Europa emergenta. In plus, costul datelor din Romania s-a clasat pe locul 3 in randul colegilor sai regionali, cu un cost mediu de 7,07 euro. De asemenea, Romania s-a laudat cu cele mai rapide viteze de internet in banda larga din Europa emergenta, cu o viteza medie de 160,65 Mbps. Cu toate acestea, numarul de studenti si absolventi IT din tara s-a clasat pe locul 3 in regiune. In ceea ce priveste proprietatea intelectuala, Romania s-a clasat pe locul 7 in International Property Rights Index si pe locul 8 in ICT Regulatory Tracker Index.
Multiplele initiative guvernamentale, reformele, stimulentele de afaceri si promovarea transformarii digitale au facut din Romania unul dintre cei mai puternici jucatori din arena IT din Europa de Est si o destinatie de top in outsourcing la nivel mondial. Potrivit Global Innovation Index 2022, Romania se afla acum in primele 50 de tari.
Dezvoltarea rapida a sectorului IT din Romania este confirmata de cresterea anuala de 14,3%, contribuind cu 7% din PIB-ul tarii.
Valoarea actuala a pietei IT din Romania constituie aproximativ 9 miliarde de dolari si este de asteptat sa ajunga la 12,05 miliarde de dolari pana in 2025, potrivit Asociatiei Angajatorilor din Industria de Software si Servicii (ANIS). Aceeasi tendinta pozitiva are loc si cu valoarea exporturilor de servicii TIC, care depasesc acum pragul de 6 miliarde de dolari. Cel mai mare segment al pietei este externalizarea IT, cu un volum de piata estimat de 344 milioane USD in 2023.
Thoughtworks (NASDAQ: TWKS) a sarbatorit recent 30 de ani de activitate globala, iar din 2021, compania este prezenta si pe piata din Romania. Cu trei birouri, in Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi, Thoughtworks are aproximativ 250 de angajati in Romania, majoritatea specialisti in dezvoltare software. Echipa locala ofera consultanta in dezvoltarea de solutii software si este implicata in crearea de aplicatii tehnologice complete.
|