Agenda Constructiilor
Marti, 08 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ASFOR: Industria lemnului are nevoie de deschidere pentru piata constructiilor
ASFOR: Industria lemnului are nevoie de deschidere pentru piata constructiilor
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 06 Sep 2022 10:50
Ultimele date publicate de Organizatia Europeana a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializarii Lemnului (EOS) arata ca, desi in dificultate din cauza crizei energetice si a razboiului din Ucraina, industria a gasit solutii pentru a se mentine la un nivel de productivitate echilibrat.
Astfel, companiile scandinave au raportat rezultate foarte bune in primul semestru din 2022. Vanzarile au crescut cu 28% si au ajuns 4,2 miliarde de euro. In Europa Centrala, exporturile de cherestea de rasinoase ale Germaniei au ramas relativ constante, insumand 5,38 milioane m3. 1,3 milioane m3, adica cu 9% mai mult decat in 2021, au fost expediate catre SUA in primele sase luni. Exporturile catre China au crescut cu 8%, pana la 204.000 m3.
In primul semestru din 2022, importurile de lemn de rasinoase ale SUA din Europa au crescut cu 10%, la 2,23 milioane m3. Germania ramane de departe cel mai mare furnizor (1,1 milioane m3), urmata de Suedia (465.000 m3), Austria (225.000 m3) si Romania (220.000 m3).
Insa pentru toamna acestui an, companiile din industrie se asteapta la o perioada de incertitudine. Cererea este in scadere, energia electrica creste costurile, se intrevede o scadere in sectorul constructiilor atat in Europa, cat si pe continentul nord-american. Iar in timp ce preturile produselor din lemn au scazut usor, preturile pentru lemn folosit pentru generarea de energie au crescut. Au fost inregistrate preturi-record pentru peleti si rumegus.
Un alt aspect relevat de EOS: incendiile forestiere au fost mai grave anul acesta decat in trecut.
Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS) a raportat ca aproximativ 660.000 hectare de teren au fost devastata de incendii de la 1 ianuarie pana la 13 august 2022. Aceasta este cu 56% mai mare decat recordul anterior stabilit in aceeasi perioada de timp in 2017, cand au ars 420.913 hectare.
Spania a fost deosebit de puternic afectata in acest an. Incendiile din Spania au distrus 244.924 hectare de teren. Romania nu este cu mult in urma cu 150.528 de hectare, iar Portugalia a avut 77.292 de hectare de teren au fost distruse de la inceputul anului.
La acest capitol, amintim contributia ASFOR la Proiectul european SILVANUS, care urmareste crearea unei platforme de management forestier capabile sa gestioneze prevenirea si suprimarea incendiilor forestiere. Acesta se refera la monitorizarea eficienta a resursele forestiere, evaluarea corecta a biodiversitatii si generarea de indicatori de risc de incendiu mai precisi. ASFOR a abordat constant aceste tematici in tara, punand accent pe nevoia dezvoltarii retelei de drumuri forestiere (departe de densitatea din Europa), pe schemele de prevenire si protectie in exercitiul managementului forestier, pe instalarea de senzori si camere video.
Finantat de programul EU Horizon 2020 Green Deal si coordonat de Universita Telematica Pegaso din Italia, proiectul SILVANUS include 49 de parteneri din Uniunea Europeana, Brazilia, Indonezia si Australia. Proiectul are un buget de 23 de milioane de euro pentru o perioada de 42 de luni.
Sectorul forestier si de prelucrare primara a lemnului are nevoie de finantare si deschidere pentru piata constructiilor.
Cresterea valorii contributiei sectorului forestier si de prelucrare primara la bugetul de stat - unde azi asigura 3,5% – depinde direct de capacitatea de a investi in sector. Dincolo de finantarea propusa prin Planul National Strategic, este nevoie de programe concrete de finantare.
Masurile luate pana acum, cum sunt scaderea TVA la lemnul de foc, schema de ajutor pentru lemnul de foc, dinamizarea realizarii de perdele forestiere sunt pasi importanti pentru Romania si pentru romani. Dar, din perspectiva dezvoltarii economice a sectorului, sunt necesare programe pentru finantarea IMM-urilor, care reprezinta majoritatea firmelor din domeniu, pentru achizitia de utilaje noi si prietenoase cu mediul, finantarea cresterii densitatii de drumuri forestiere si, asa cum se intampla in statele vestice, de programe care sa include lemnul in realizarea constructiilor de lemn.
In documentul de viziune al ASFOR – Romania Verde in 10 pasi – am aratat care sunt, din punctul de vedere al industriei, reperele unor astfel de programe:
 
- Programul „Constructii din lemn” – autoritatile publice vor realiza case pasive din lemn si vor folosi minim 10% lemn in toate constructiile realizate din fonduri publice;
- Programul „Casa din lemn” – persoanele fizice vor fi sprijinite financiar sa realizeze constructii din lemn;
- Programul „Constructii din lemn pentru o economie verde” – persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spatii tehnice, spatii pentru comert si productie din lemn;
- Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat in constructii la 5%.
Sustinerea corecta a sectorului poate transforma aceasta perioada de criza in oportunitate. Gestionam durabil o resursa care se dovedeste fundamentala si in contextul eforturilor pentru decarbonizare, unde ne-am asumat tinte clare. Este o vreme in care avem evidenta nevoie sa fim pragmatici, altfel riscam sa ratam obiective economice coerente si compatibile cu resursa de lemn romaneasca.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
strabag nivel 1
quadratum
ness project
DRS
noark
SIGM
CDS
concelex
MAKITA
leviatan
SSAB
ELECTROGRUP
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
Arduro
Acvatot 2019
viarom
rigips
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander