Agenda Constructiilor
Marti, 04 Februarie 2025
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ASFOR solicita ca 25% din valoarea constructiilor publice sa includa lemn romanesc
ASFOR solicita ca 25% din valoarea constructiilor publice sa includa lemn romanesc
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 03 Feb 2025 12:35
Asociatia Forestierilor din Romania (ASFOR) propune legiferarea obligativitatii ca minimum 25% din valoarea constructiilor publice sa fie reprezentata de materiale din lemn romanesc. Aceasta masura ar sustine industria lemnului autohtona si ar promova utilizarea unui material ecologic, potrivit lui Ciprian Musca, presedintele ASFOR. El a prezentat ministrului Mediului, Mircea Fechet, o serie de propuneri concrete pentru imbunatatirea activitatii sectorului forestier din Romania, in cadrul unei sedinte de lucru la sediul ministerului, ce a avut loc in data de 22 ianuarie 2025.
Intalnirea a avut ca scop principal identificarea unor solutii pentru gestionarea durabila a padurilor si promovarea utilizarii responsabile a resurselor forestiere, in contextul crizelor si problemelor cu care se confrunta Romania in 2025. ASFOR a subliniat importanta colaborarii dintre autoritati si sectorul privat pentru a asigura un echilibru intre dezvoltarea economica si protejarea mediului.
Printre propunerile inaintate de ASFOR se mai afla:
Program "Rabla" pentru utilaje forestiere - implementarea unui program de finantare pentru inlocuirea utilajelor vechi cu altele noi, performante si cu impact redus asupra mediului.
Finantarea exploatarii ecologice. ASFOR propune finantarea companiilor care utilizeaza cabaline pentru exploatarea padurilor, incurajand astfel metodele cu impact minim asupra mediului.
Registrul electronic al utilajelor forestiere - Implementarea registrului electronic, prevazut de Codul Silvic, pentru a facilita monitorizarea si controlul utilajelor si a combate exploatarile ilegale.
Programul "Rabla" pentru sobe - finalizarea si publicarea ghidului programului "Rabla" pentru sobe, in vederea reducerii poluarii si a consumului de lemn.
Modificarea regulamentului de valorificare a masei lemnoase - eliminarea interdictiei de participare la licitatii pentru operatorii economici exclusi anterior, pentru a asigura o concurenta mai mare.
Armonizarea legislatiei. ASFOR solicita armonizarea legislatiei silvice pentru a elimina contradictiile si a asigura o aplicare unitara a legii.
Modificarea HG nr. 497/2019. ASFOR propune clarificarea unor aspecte din HG nr. 497/2019 privind exploatarea, transportul si comercializarea masei lemnoase.
Utilizarea ligninei in constructia de drumuri. ASFOR sustine finantarea unui program de cercetare pentru utilizarea ligninei in constructia de drumuri.
Avizarea metodelor de calcul electronic al volumului. ASFOR propune avizarea metodelor de calcul electronic al volumului, conform prevederilor Codului Silvic.
Reorganizarea RNP-Romsilva. ASFOR propune separarea activitatilor de exploatare a masei lemnoase de cele de administrare a padurilor, pentru a elimina conflictul de interese si a asigura o gestionare transparenta a padurilor.
In contextul actual, marcat de dificultati financiare, ASFOR a subliniat importanta sustinerii sectorului privat de exploatare a lemnului si a utilizarii resursei nationale de lemn pentru dezvoltarea economica.
Presedintele ASFOR a mentionat ca programul de dotare a companiilor private de exploatare a lemnului (DR 24 din PNS), gestionat de Ministerul Agriculturii, va aduce cel putin 500 de utilaje forestiere noi.
ASFOR si-a exprimat speranta ca aceste propuneri vor contribui la imbunatatirea activitatii sectorului forestier din Romania si la depasirea crizelor cu care se confrunta sectorul forestier. Implementarea acestor propuneri ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei romanesti, prin stimularea industriei lemnului si crearea de noi locuri de munca.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Acvatot 2019
SSAB
Arduro
MAKITA
rigips
ERBASU CONSTRUCT
MCA
strabag nivel 1
CDS
ELECTROGRUP
DRS
konsent
GEWISS
leviatan
BogArt
Ubitech
EURO BUILD
EDIT-Structural
VEGO
noark
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
SIGM
AED
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<