Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - BASF: Prognoza de crestere usoara a vanzarilor pentru anul 2018
BASF: Prognoza de crestere usoara a vanzarilor pentru anul 2018
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 01 Nov 2018 07:38
Managerii holdingului multinational BASF au anuntat, pentru intervalul iulie-septembrie 2018, o crestere de +8% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada din 2017, rezultatul pozitiv fiind, pe de-o parte, un efect al continuarii trendului de sporire cantitativa remarcat anterior, iar pe de alta parte, se datoreaza modificarii preturilor (cu +6%) si schimbarilor din structura grupului (pe fondul unor achizitii strategice), dar s-a constatat si un impact nefavorabil al cursului de schimb. Astfel, compania a fost capabila sa-si majoreze din nou livrarile cantitative pe parcursul exercitiului financiar analizat, raportand o sporire, in ansamblu, de +2% a acestui indicator. Insa, intr-un context economic provocator si ca urmare a unor probleme exogene, indicatorul rentabilitatii EBIT s-a diminuat cu -14%, ca urmare a unor declinuri ale profitabilitatii diviziilor de produse chimice, de produse performante, de solutii si materiale functionale si de solutii pentru agricultura, in timp ce sectia care coordoneaza alte operatiuni (activitati) a consemnat un regres mult mai ponderat al veniturilor operationale.
In consecinta, la nivelul celui de-al treilea trimestru a.c., incasarile au totalizat 15,6 miliarde euro (+8% comparativ cu acelasi interval din 2017). Analiza structurala a livrarilor din perioada de referinta indica o apreciere a rezultatelor obtinute de sectia de materiale chimice (+7%, la 4,3 miliarde euro), trendul respectiv fiind indus atat de majorarea pretului (ca urmare a unei sporiri a cotatiei petrolului), cat si de afacerile mai bune ale departamentului de petrochimice, insa profitabilitatea a fost afectata de ratele mai scazute generate de vanzarile de izocianati (ale sectiei de monomeri) si in cazul anumitor produse petrochimice. Pentru sectia de produse performante (ce include divizia de aditivi - antioxidanti, stabilizatori, solutii de intarziere a propagarii incendiului, coloranti si modificatori polimerici - destinati industriei de profile din PVC), in conditiile unei stabilizari a cererii (ce a avut ca efect livrari aproape similare din punct de vedere cantitativ, cu unele exceptii, cum ar fi cele de pigmenti si produse in dispersie), preturile s-au modificat in sens pozitiv, ceea ce a dus la o mentinere a rulajului, pana la circa 4 miliarde euro. La randul sau, divizia de materiale si solutii functionale, care cuprinde catalizatori, substante chimice pentru constructii, materiale de protectie si finisare, respectiv produse performante, a raportat vanzari in crestere cu +5% (mai precis, 5,2 miliarde euro), intrucat beneficiarii au achizitionat mai multe produse, in conditiile unei ajustari pozitive a pretului de vanzare, cu precadere pentru catalizatori si materiale performante. La acest capitol, au fost invocate, totusi, aportul negativ al cursului de schimb, cresterea costurilor fixe si ratele mai mici de profit, care au influentat nefavorabil, pentru moment, indicele EBIT al diviziei. In consecinta, indicatorul rentabilitatii EBIT a ramas pozitiv, micsorandu-se, insa, considerabil, pana la 347 milioane de euro. In fine, celelalte trei divizii - de solutii pentru agricultura (+26%) si pentru alte activitati, mai ales de comercializare a materiilor prime (+51%) - au raportat cresteri ample ale vanzarilor, influentate de contextul general actual, dar cu indicatori EBIT in scadere.
Si in primele noua luni a.c., rezultatele pentru fiecare segment de afaceri in parte indica, in general, cu unele exceptii, o dinamica optima a cifrei de afaceri. Astfel, divizia de produse chimice s-a remarcat prin vanzari de 12,72 miliarde euro (+5%), cea de produse performante a raportat 11,92 miliarde euro (-4%), pe segmentul de materiale si solutii functionale s-au consemnat 15,91 miliarde euro (+3%), la solutii pentru agricultura BASF a anuntat vanzari totale de 4,47 miliarde euro (+2%), iar celelalte activitati (in special comercializarea de materii prime) au reunit un rulaj de 2,04 miliarde euro (+25%). Astfel, vanzarile insumate ale BASF, din ianuarie-septembrie a.c., s-au cifrat la 47,08 miliarde euro (+2%).
Prognoze prudente pentru anul in curs
Referindu-se la aceste date, dr. Martin Brudermüller, presedintele comitetului directorilor executivi al BASF SE, a aratat ca „in trimestrul al treilea, am finalizat achizitia unor afaceri importante de la Bayer si am ajuns la o intelegere privind fuziunea dintre Wintershall si DEA. Dupa semnarea acordului de tranzactie dintre BASF si LetterOne, a fost necesara ajustarea retroactiva a rezultatelor financiare incepand cu 1 ianuarie 2018, impunandu-se si recalcularea datelor din anul anterior. Ca probleme exogene, nivelul scazut al cotei apelor de pe Rin a avut un impact negativ asupra afacerii, existand sincope in productie, respectiv costuri mai mari de transport, in timp ce unele aspecte macroeconomice au facut ca intervalul iulie-septembrie a.c. sa fie mai slab decat perioada similara din 2017. Momentan, am revizuit prognoza anterioara, desi ramanem in continuare prudent-optimisti, previzionand insa o crestere usoara a vanzarilor pentru intregul exercitiu financiar actual, ceea ce, potrivit perceptiei noastre, inseamna un salt de pana la 5% al rulajului. Semnarea intelegerii definitive cu privire la fuziunea dintre Wintershall si DEA reduce vanzarile BASF la nivel de grup, prin prezentarea ca operatiuni discontinue, de la 1 ianuarie 2018, a rulajului si indicelui EBIT ale fostei divizii de petrol si gaze. De asemenea, prognozam o diminuare considerabila a EBIT. Anticipam, in acelasi timp, ca in actualul exercitiu financiar volatilitatea va ramane ridicata (cu anumite riscuri considerabile de natura economica si, evident, politico-sociala), ceea ce ne determina sa adoptam o strategie de business bazata pe diversi indici macroeconomici, care denota o crestere a PIB de +3% pe plan global, un salt de +3,1% al productiei industriale, o majorare de 3,1% a productiei din domeniul chimic, o rata de schimb de 1,2 USD pentru un euro si o cotatie medie Brent a petrolului de 70 USD pe baril”.
***
Corporatia de origine germana BASF, cu sediul central in Ludwigshafen, isi deruleaza afacerile pe plan mondial conform principiilor dezvoltarii durabile, enuntate in cadrul planului managerial intitulat „Suntem creatori de chimie pentru un viitor sustenabil”. In exercitiile financiare anterioare, reprezentate de anii 2015, 2016 si 2017, holdingul - cu 111.975 de angajati - a raportat vanzari totale de 70,4 miliarde euro, 57,6 miliarde euro, respectiv 61,22 miliarde euro (date recalculate in sens negativ pentru 2017, de la un rulaj stabilit initial la 64,47 miliarde euro). Activa si in tara noastra cu filiale ce reprezinta mai multe divizii, in 2017 (cel mai recent an pentru care s-au publicat rezultate financiare complete), reprezentanta BASF Coatings Services, din Capitala, a lucrat cu 17 angajati si a raportat incasari nete de 92,15 milioane de lei (+9,69%), iar in 2016 s-au realizat 84,01 milioane de lei (+7,97%), cu acelasi numar de salariati. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
ERBASU CONSTRUCT
siniat
CDS
theda mar
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
rigips
ness project
EDIT-Structural
viarom
MAKITA
Ubitech
quadratum
strabag nivel 1
noark

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander