Agenda Constructiilor
Marti, 21 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - CCIR: Lemnul romanesc trebuie sa paraseasca tara doar ca produs mobilier
CCIR: Lemnul romanesc trebuie sa paraseasca tara doar ca produs mobilier
Producatori & Furnizori Publicat de Stelian DINCA 30 Sep 2022 11:38
Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Asociatia Industriei Lemnului - Prolemn au organizat miercuri, 28 septembrie, conferinta „SMART GREEN INDUSTRY: Potential verde pentru o industrie a viitorului”. Evenimentul a adus in prim plan realizarile unei industrii vitale pentru Romania si, totodata, a identificat, impreuna cu factorii de decizie institutionali, modalitatile cele mai propice pentru a transforma potentialul verde al padurilor Romaniei in instrumente pentru o dezvoltare economica durabila.
Energia bazata pe resursa de lemn reprezinta peste 60% din energia regenerabila produsa in Romania, de peste 5 ori mai mult decat energia electrica produsa actual din surse eoliene si solare. Biomasa forestiera este o resursa esentiala pentru securitatea energetica a Romaniei – 3,5 milioane de gospodarii se incalzesc cu ajutorul sau, in principal ca lemn de foc.
„CCIR este foarte deschisa la solicitarile patronatelor de ramura pentru ca sunt cele mai obiective si, totodata, sunt singurele care pot ridica problematici care se pot transforma in politici publice. Trebuie sa ne indreptam atentia si, in acelasi timp, sa ne concentram eforturile in ceea ce priveste promovarea sectoarelor economice cu valoare adaugata mare. Destinatiile lemnului din Romania ar trebui sa fie doua: energie si industria mobilei. Lemnul romanesc n-ar trebui sa paraseasca tara decat sub forma de produse de mobilier, mese, scaune etc.. In niciun caz sub alta forma. Din pacate, si la ora actuala, in Portul Constanta, putem vedea transporturi de busteni neprelucrati sau cherestea. Trebuie sa lucram foarte mult pe aceasta zona de produse cu valoare adaugata mare, pentru ca numai astfel vom putea echilibra balanta comerciala cu materii prime, fie ca vorbim de partea de masa lemnoasa, fie ca vorbim de produse agricole. Daca nu trecem la partea de procesare, nu vom putea reduce deficitul comercial”, a declarat presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
Dl. Barna Tanczos, ministrul mediului, apelor si padurilor a declarat: „Padurile noastre trebuie sa ramana sanatoase pentru a asigura pe termen lung aceasta rezilienta la schimbarile climatice, pentru a asigura resursa de lemn pentru industrie si pentru cetateni. Din aceste motive am construit o strategie forestiera care este pe masa ministerului, iar saptamana acesta o avansam in fata guvernului, care speram sa asigure aceasta sustenabilitate, rezilienta si echilibru de care este atata nevoie.”
„In prezent, domeniul padurilor si industriile bazate pe resursa de lemn genereaza o cifra de afaceri anuala de 9,8 miliarde de euro, cu o pondere in PIB-ul Romaniei de 4,5% si exporturi in valoare de 3,5 miliarde de euro anual. Prin cresterea valorii adaugate si diversificarea produselor din lemn, prin promovarea utilizarii lemnului in constructii si cresterea gradului de reciclare al lemnului, volumul si valoarea produselor din lemn pot fi dublate, asa cum s-a intamplat si in perioada 2005-2020. Economia bazata pe paduri si resursa de lemn este un angajator atractiv, oferind locuri de munca interesante, legate cu activitati de cercetare, inovare si dezvoltare, atat in mediul rural cat si in mediul urban. Aceste locuri de munca dezvolta capabilitatile lucratorilor si managerilor din aceste domenii”, a sustinut presedintele asociatiei industriei lemnului - Prolemn, dl. Catalin Tobescu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
concelex
Ubitech
EDIT-Structural
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
CDS
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
viarom
noark
siniat
strabag nivel 1
konsent
Acvatot 2019
ness project
rigips
quadratum

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander