Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - EUROCONSTRUCT: Datoriile suverane vor impiedica revenirea pietei constructiilor
EUROCONSTRUCT: Datoriile suverane vor impiedica revenirea pietei constructiilor
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 30 Sep 2011 13:51
Sectorul constructiilor din Europa se situeaza pentru al patrulea an consecutiv pe un trend descendent, iar revigorarea acestuia, estimata pentru anul 2012 va fi ingreunata de datoriile suverane ale unor tari membre UE. Potrivit analizei pietei constructiilor din cele 19 tari membre ale comunitatii Euroconstruct, in 2011 au existat cateva zone unde s-au inregistrat cresteri semnificative ale volumelor lucrarilor de constructii (Polonia, tarile nordice), in timp ce in Franta si Germania s-au consemnat majorari rezonabile. Totusi, in Spania, Irlanda, Portugalia, Marea Britanie si tarile mici din Europa Centrala si de Est se vor raporta, la finele anului, declinuri importante. In pofida faptului ca se mentin previziunile initiale de crestere economica in Uniunea Europeana, riscurile la care sunt supuse statele membre sporesc odata cu incertitudinile legate de falimentul Greciei si deprecierea monedei unice. Daca anul trecut masurile de austeritate impuse de guverne au ameliorat criza din constructii, amenintarile economice actuale creeaza premisele continuarii recesiunii in 2012. Mai mult, inasprirea politicii financiare poate determina noi amanari ale investitiilor publice in constructii, in special in Europa de Est, in timp ce cresterea permanenta a pretului energiei reprezinta un risc constant.
Redresare lenta a domeniului constructiilor rezidentiale
Dintre toate sectoarele din domeniul constructiilor, piata rezidentiala a inregistrat cel mai drastic declin fata de nivelul de varf. Astfel, in timp ce in 2007 au fost finalizate peste 2,5 milioane de cladiri noi in cele 19 tari membre ale comunitatii Euroconstruct, in acest an se estimeaza ca vor fi definitivate numai 1,5 milioane de imobile, insa numarul acestora este cu aproximativ 5% superior celui inregistrat in 2010. In comparatie, piata cladirilor de birouri a fost mai putin afectata de recesiune, aceasta diminuandu-se cu 13% in 2010 fata de 2007, in contextul in care sectorul constructiilor, in ansamblu, a consemnat un declin de circa 20% in raport cu anul de referinta. Totusi, se estimeaza ca acest domeniu isi va reveni mai lent, cel mai probabil in a doua jumatate a anului viitor. O situatie mai buna este inregistrata de sectorul lucrarilor publice, datorita masurilor investitionale luate de guverne.
Diferente regionale in perspectivele pietei constructiilor pana in 2020
Se estimeaza ca piata constructiilor din Europa de Vest va spori, in medie, cu cel mult 2% pe an pana in 2020, urmand a inregistra un ritm de crestere situat sub nivelul PIB. Perspectivele sunt, insa, mai bune pentru tarile din Europa Centrala si de Est, deoarece in aceste zone este nevoie de investitii masive in constructii, pentru a ajunge la un nivel de prosperitate similar celui din Occident. Este preconizata, astfel, o majorare de 4,5%-5% pe an. In ceea ce priveste tarile nordice, se previzioneaza ca acestea vor inregistra rate de crestere (atat a PIB, cat si a pietei constructiilor) superioare mediei europene.
Cresterea numarului populatiei nu este un factor semnificativ in Europa. Totusi, urbanizarea continua determina nevoia de constructii noi, un factor important fiind reprezentat de inasprirea cerintelor referitoare la cresterea eficientei energetice. Pentru informatii suplimentare, www.euroconstruct.org
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
rigips
SIGM
viarom
BogArt
Arduro
konsent
ness project
EDIT-Structural
strabag nivel 1
leviatan
siniat
MAKITA
SSAB
quadratum
Ubitech
concelex
noark
theda mar
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander