Agenda Constructiilor
Luni, 09 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - SCADERE de pret la materiile prime pentru polistiren si produse din PVC
SCADERE de pret la materiile prime pentru polistiren si produse din PVC
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 16 Ian 2019 07:08
In luna decembrie 2018, producatorii de materiale polimerice au rezistat solicitarii cumparatorilor de a transfera in intregime asupra produselor respective reducerea considerabila a costului materiilor prime. Marjele producatorilor au fost supuse unei presiuni de ceva timp, astfel incat momentul decembrie 2018 a marcat hotararea fabricantilor din domeniu de a profita de oportunitatea ieftinirii materiei prime, pentru a-si imbunatati rentabilitatea. In plus, oferta s-a restrans, pe fondul unei productii controlate si au existat, de asemenea, o serie de intreruperi neplanificate ale activitatii in fabrici, care au dus la o disponibilitate limitata a produselor pe baza de polimeri si, implicit, la revitalizarea cererii.
Acestea sunt doar cateva din concluziile celui mai recent raport cu privire la evolutia pretului polimerilor, elaborat de analistii de la Plastics News Europe (PNE), in cadrul careia se mai arata ca, desi principalii producatori au reusit sa impuna pe piata o mentinere a pretului, la numeroase produse din polietilena s-au inregistrat reduceri de pret de pana la 80 de euro/tona, diminuarea fiind ceva mai ponderata comparativ cu scaderea pretului contractual pentru furnizarea de etilena cu 110 euro/ tona. Preturile polipropilenei s-au redus cu maximum 70 euro/tona, fata de scaderea cu 100 de euro/tona a cotatiei propilenei. La polistiren, s-a ajuns totusi sa se atinga cea mai scazuta cotatie din ultimii doi ani, dupa o reducere de 120 de euro/tona, cauzata de prabusirea cu -150 de euro pe tona a pretului la materia prima de baza (monomer stiren). Insa reducerea cotatiei la materiile prime nu a avut acelasi efect pentru toate produsele polimerice, preturile la PVC si PET diminuandu-se, de pilda, marginal si fara vreun efect notabil asupra raportului dintre cerere si oferta, dupa cum se mai arata in raportul PNE.
Desi au fost nevoiti sa-si reduca usor marja de profit, producatorii de polietilena de joasa densitate (L/LDPE) au rezistat cu succes presiunii clientilor de a transfera integral in pretul de comercializare diminuarea cotatiei bursiere a etilenei din decembrie 2018 (care a fost de -110 euro/tona). Pretul pentru LDPE a scazut, astfel, cu 75 de euro/tona in ultima luna , iar in cazul L-LDPE reducerea nu a depasit 50 de euro/tona, mai ales deoarece producatorii si-au controlat nivelul fabricatiei, iar disponibilitatea materialelor este relativ scazuta, pe fondul unei cereri relativ mari. Producatorii de polietilena de inalta densitate (HDPE) au impiedicat, de asemenea, ca ajustarea in sens negativ a pretului sa ajunga la 110 euro/tona, practicand insa, in functie de sortiment, diminuari cuprinse intre 70 de euro/tona si 85 de euro/tona. In acest caz, marjele au fost mai bune in decembrie 2018, in pofida volumului scazut al vanzarilor, ca urmare a restrangerii puternice a unei oferte initial excedentare.
Pretul polistirenului ar putea continua sa se diminueze
In raportul citat se mai arata si ca producatorii de polipropilena (PP) au reusit, de asemenea, sa-si imbunatateasca profitabilitatea, dupa cateva luni de erodare a marjei rentabilitatii, mai ales ca au recurs la reduceri ale pretului cuprinse intre 70 de euro/tona si cel mult 80 de euro/tona la diversi copolimeri, fara sa transpuna integral diminuarea de -100 de euro/tona a cotatiei propilenei. Controlul productiei si intreruperile neplanificate la anumite unitati de fabricatie din Germania si Marea Britanie au restrans aprovizionarea si astfel clientii au exercitat o cerere sustinuta, chiar daca nu au obtinut diminuarile scontate.
Insa, pretul polistirenului (PS) a scazut din nou in decembrie 2018, ca urmare a unei alte reduceri considerabile a cotatiei de referinta a monomerului stiren, care a fost cu -150 de euro/tona mai redusa, dupa o alta diminuare de -170 de euro/tona in luna precedenta. Producatorii au reusit totusi sa-si imbunatateasca marjele, practicand reduceri mai putin ample la preturile PS cu destinatie generala, dar, in pofida catorva probleme de productie minore, exista inca o oferta excedentara ce nu are ca efect nereguli de aprovizionare. Se anticipeaza astfel ca preturile PS vor scadea in ianuarie a.c., ceea ce ar trebui sa incurajeze procesatorii de polistiren sa-si actualizeze stocurile, in conditii competitive.
Producatorii de policlorura de vinil (PVC) au reusit sa-si extinda marjele de profit in decembrie, in pofida reducerii cotatiei de referinta pentru etilena cu 110 euro/tona, deoarece partenerii lor (procesatorii de PVC) au acceptat o reducere a preturilor cu maximum -50 de euro/tona fata de luna anterioara. Cererea a fost rezonabila pentru acea perioada a anului, in special in Marea Britanie, unde tranzactiile cu PVC s-au derulat la un nivel superior celui de dinaintea declansarii fenomenului Brexit. Oferta a revenit la normal, desi mai multe intreruperi neplanificate ale productiei in anumite fabrici au avut efecte marginale asupra aprovizionarii.
In luna decembrie, preturile la polietilena tereftalata (PET) au scazut pentru a treia luna consecutiv, ca urmare a costurilor reduse ale materiilor prime, in conditiile unei cereri precare. Dupa o crestere in septembrie, cotatia paraxilinei a scazut cu -100 de euro/tona in luna decembrie a.c., avand ca efect si diminuarea cu maximum -45 de euro/tona a pretului la rasinile PET (de calitatea necesara recipientelor), in timp ce pentru anumite contracte preturile s-au stabilizat. Cererea sezoniera a fost redusa, dupa cum era de asteptat, in timp ce oferta s-a plasat la niveluri normale. Importurile din Orientul Indepartat au fost mai putin evidente, iar impactul fortei majore date de intreruperea neplanificata a productiei la uzina Indorama din Rotterdam - Olanda a fost abia vizibil, din cauza cererii scazute, dupa cum se concluzioneaza in raport.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
SIGM
BogArt
ness project
viarom
MAKITA
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
Arduro
siniat
noark
rigips
konsent
Acvatot 2019
theda mar
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
CDS
concelex
Ubitech
EDIT-Structural
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander