Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - VOLATILITATEA preturilor si excesul de productie, impact sever in industria otelului
VOLATILITATEA preturilor si excesul de productie, impact sever in industria otelului
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 06 Feb 2019 07:43
Potrivit unui raport, elaborat recent de European Steel Association (EUROFER), la nivelul lui 2018 se estimeaza ca piata otelului din UE a crescut cu +2,6%. Majorarea cererii de otel a stimulat in principal activitatea furnizorilor din alte state decat cele membre ale UE, ceea ce s-a reflectat printr-o crestere de +12,3% a importurilor. In schimb, producatorii comunitari nu au reusit sa fructifice majorarea cererii, de +2,6%, livrand cu numai +0,6% mai mult otel pe piata din UE.
„Cresterea brusca a importurilor in a doua jumatate a anului 2018 reprezinta o dovada ca, in pofida impunerii initiale a masurilor de salvgardare preliminare, de catre Comisia Europeana, inca din luna iulie a anului trecut, piata de otel din UE se afla inca sub asediul operatorilor economici specializati din spatiul extra-comunitar. In plus, pentru ca accesul pe pietele din alte regiuni a fost blocat de masuri protectioniste adecvate, majorarea livrarilor catre piata UE a avut loc intr-un ritm fara precedent. Se preconizeaza ca aceasta tendinta va continua sa se manifeste si in 2019, mai ales ca dimensiunea cotei de garantare va creste cu +5% in februarie a.c. si cu un alt nivel de +5% in iulie. Aceasta relaxare va avea loc chiar daca se estimeaza ca, in 2019, cererea de otel din UE se va stabiliza la nivelul din precedentele 12 luni, ceea ce genereaza noi incertitudini pentru producatorii de otel”, a declarat Axel Eggert, director general al European Steel Association (EUROFER).
Consumul aparent de otel se va majora cu numai +0,5%
Datele agregate de EUROFER atesta ca, in Uniunea Europeana, consumul aparent de otel al UE a crescut cu +2,6% fata de anul precedent, in al treilea trimestru al anului 2018, depasind 38 de milioane de tone. Consumul aparent din otel a fost, in medie, de 43 milioane in prima jumatate a anului trecut. Consumul aparent relativ redus, spre sfarsitul anului, poate fi explicat prin regresul sezonier obisnuita al activitatii din industria prelucratoare si din ramura de constructii, precum si prin unele sincope in lantul de aprovizionare.
Estimarile pentru al patrulea trimestru al anului 2018 indica o decelerare a consumului aparent de otel si, din nou, un volum trimestrial mai scazut, ca urmare a factorului sezonier. Pe termen scurt, prognozele sunt moderat-pozitive, desi se estimeaza ca, in acest an, consumul aparent de otel se va majora cu numai +0,5%, urmand un alt salt de +1,2% in 2020. Acest scenariu de crestere modesta, in combinatie cu o piata mondiala a otelului grevata de supracapacitate, de incetinirea ritmului de majorare a cererii - si, in consecinta, de masurile protectioniste - poate deveni o amenintare majora pentru industria otelului din UE.
In raportul EUROFER se mai arata ca, spre deosebire de alte sectoare industriale in care consumul aparent de otel este semnificativ, domeniul constructiilor si-a mentinut ritmul initial ascendent, fara ca acesta sa se decelereze in 2018, ajungand la +3,1%. Cu toate acestea, in plan general, specialistii asociatiei estimeaza ca productia din toate sectoarele industriale ale UE care utilizeaza otel va creste cu +1,5% in 2019 si cu +1,7% in 2020.
Noile masuri de salvgardare au intrat in vigoare
La 2 februarie a.c., a intrat in vigoare noul regulament care impune garantii definitive pentru otelul importat in UE. Aceasta masura vitala de salvgardare pentru producatorii europeni de otel reprezinta o continuare a garantiilor impuse provizoriu in iulie 2018, printre altele, ca masuri de retorsiune fata de tarifele din sectiunea 232, aplicate de SUA. Desi EUROFER saluta aceasta decizie, oficialii asociatiei subliniaza ca s-au pastrat cote ajustate si diferentiate pentru importatorii traditionali de otel in UE, precum si, in numeroase cazuri, exista posibilitatea de a nu aplica nicio taxa suplimentara (0%) la importul de otel, ceea ce descurajeaza productia interna, in conditiile unor capacitati excedentare pe plan global. De asemenea, pentru ca taxele suplimentare se aplica doar in momentul depasirii a 105% din cantitatea medie de otel importata in UE de un operator economic din afara spatiului comunitar, in intervalul 2015-2017, iar din iulie 2019 cota respectiva va fi de 110%, membrii EUROFER reclama o „relaxare” a masurilor, chiar din momentul implementarii efective a acestora.
„De vreme ce se estimeaza, pentru acest an, o crestere de numai +0,5% a consumului aparent de otel in Europa, majorarea cotei acceptate (netarifate suplimentar) la 110% din media istorica a importului multiplica nivelul respectiv si este de natura sa incurajeze importatorii de otel care, de la un nivel de 17% din livrarile totale efectuate in UE, au ajuns la 25% in numai trei ani. Astfel, solicitam Comisiei Europene sa revizuiasca, pana in iulie 2019, noile masuri de salvgardare, in functie de conditiile actuale ale pietei, pentru ca acestea sa devina cu adevarat eficiente in raport cu scopul propus”, a concluzionat Axel Eggert.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
siniat
Ubitech
rigips
theda mar
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
EDIT-Structural
leviatan
CDS
concelex
CONCEPT STRUCTURE
ness project
noark
viarom
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander