ATREA: Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura, eficiente pe timp de iarna |
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 30 Oct 2020 12:00 |
Pandemia de Covid-19 este cea mai mare catastrofa a secolului 21, sustin multi cercetatori din domeniul medicinei. De la o zi la alta, intreaga lume inregistreaza cresteri al numarului de imbolnaviri , iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca bilanturile zilnice ale deceselor ar putea ajunge in aprilie 2021 sa fie de 4-5 ori mai mari decat in primavara acestui an.
Intreaga populatie a Globului incearca sa gaseasca un antidot, insa, deocamdata carantina, purtatul mastii si distantarea sociala raman cele mai eficiente metode de protectie.
Cercetarile privind transmiterea si efectele COVID-19 sunt in desfasurare, dar stim deja ca virusul se transmite prin contact direct cu secretiile respiratorii ale unei persoane infectate (prin tuse si stranut) si prin atingerea suprafetelor contaminate de virus. Virusul poate supravietui pe diferite suprafete, de la cateva ore pana la cateva zile.
Vestea buna? Dezinfectantii obisnuiti il pot ucide, insa ce facem cu bacteriile din aer, avand in vedere ca virusul este raspandit prin aerosoli. Riscul este mult mai ridicat in spatii restranse, supra aglomerate si slab ventilate, unde oamenii sunt apropiati pentru o perioada relativ lunga, iar particulele virale pot fi inhalate. Din acest motiv, este important ca virusii aeropurtati sa fie indepartati.
Odata cu deschiderea scolilor au crescut exponential si cazurile de imbolnaviri noi. Chiar daca oficial nu se declara cauza acestor cresteri, este clar ca mare parte din aceste imbolaniviri sunt cauzate de deschiderea unitatilor de invatamant. Copiii sunt cei mai expusi pentru ca sunt greu de disciplinat si obligat la distantare atunci cand sunt la scoala sau in gradinite. In afara de purtatul mastii si bancile cu protectie de plexi glass mai exista si alte metode de preventie, dar care sunt legate de ventilatia claselor sau a spatiilor comune.
Germania a decis sa includa aceasta masura pe lista oficiala a regulilor care trebuie aplicate in lupta cu coronavirusul, aratand ca aerisirea regulata in toate incintele private si publice poate reduce considerabil riscul de infectie.
Aerisirea unei camere, a unei incinte este poate unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru a reduce raspandirea coronavirusului, a declarat un oficial al cancelariei germane.
Daca vorbim tot despre scoli, pe timpul iernii, aerisirea frecventa este aproape imposibila. In plus, va aduce costuri ridicate de incalzire. Ca sa nu mai vorbim ca prin deschiderea gemurilor, copii se expun poluarii din exterior (capitol la care Romania se situeaza pe primul loc in Europa la mortalitatea cauzata direct ori indirect de poluare).
In acest caz, apare necesitatea instalarii unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, cea mai eficienta metoda de ventilatie pe timp de iarna, fara costuri suplimentare de incalzire. Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura de la ATREA asigura un flux aer curat permanent in incinte, putand fi configurate atat pentru scoli, dar si pentru case particulare, sectorul industrial sau HORECA.
Principiul unui astfel de sistem este simplu: extrage aerul viciat din incaperi, iar cu caldura acestuia incalzeste aerul curat pe care il introduce in casa prin grilele de ventilatie. Fluxul de aer curat si cel viciat nu se intalnesc, in acest proces avand loc doar un schimb termic intre cele doua. Sistemul este extrem de util mai ales pe timpul iernii, cand practic geamurile nu mai trebuie deschise pentru a se asigura traditionala aerisire, prin care se pierde in acelasi timp si caldura acumulata in casa.
ATREA reduce cu 80% rata de raspandire a virusurilor in interior
Aerul pe care-l introduce sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura este 100% proaspat si filtrat. Filtrele de aer reduc, totodata, numarul de particule de praf si microbi din aer. Pe langa acest beneficiu, sistemele ATREA ofera controlul facil si in special, eficienta ridicata (de pana la 90 %) si scaderea ulterioara a consumului de energie.
In plus, nivelul de zgomot in timpul functionarii la capacitate maxima nu depasesc valoarea de 30 de decibeli (db) in incapere. Deci in cazul claselor, cu siguranta nu vor “deranja” orele cu zgomot.
Solutiile propuse de ATREA sunt varianta potrivita pentru salile de clasa, unde aerisirea clasica este insuficienta pentru a obtine o calitate buna a aerului - deoarece nivelul de dioxid de carbon va creste din nou, impreuna cu riscul de raspandire al virusurilor. Unitatile de ventilatie ATREA pentru scoli au senozri de dioxid carbon si regleaza astfel aportul de aer proaspat in incinte. Pe langa faptul ca sistemele ATREA aerisesc incaperile prin aport controlat si filtrat de aer curat in interior, fara variatii de temperatura, acestea reduc costurile de intretinere cu 25%, investitiile recuperandu-se in cativa ani.
In acelasi fel, ATREA functioneaza intr-un restaurant, un cabinet medical sau o simpla casa. „Reimprospatarea” incaperilor cu ajutorul sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura este o masura sigura, o masura prin care putem avea grija de aerul pe care-l respiram, fiind cea mai eficienta solutie de ventilatie din punct de vedere sanatatii, confortului si consumului de energie.
|