Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Punct de vedere - ADECCO: Iteligenta artificiala (AI) va reproduce tot mai rapid capacitatile umane
ADECCO: Iteligenta artificiala (AI) va reproduce tot mai rapid capacitatile umane Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 19 Nov 2020 10:03
Coronavirusul a remodelat drastic economia si forta de munca. De la raspandirea sa rapida pe tot globul, am experimentat cu totii schimbari majore in modul de lucru, unde lucram si tehnologiile pe care le folosim pentru a ramane conectati.
Va propun sa facem un scurt exercitiu de imaginatie si sa ne gandim care sunt cele mai bune meserii ale viitorului. Cum se va schimba tot ce este in jur? Cum sa ne pregatim pentru slujbele care vor urma? Oare ce facem in prezent va mai avea cautare in viitor? Catre ce domeniu sa ne indreptam? Vom reusi sa ne adaptam?
Daca as da timpul cu 5 ani in urma, mi-ar rasuna clar in minte intrebarea: “Unde va vedeti peste 5 ani?”
Mi-as dori, si cred ca si voi, sa am un raspuns definit la acest gen de intrebari. Insa cu siguranta nu putem afla peste noapte ce ne-a pregatit viitorul.
In momentul de fata, lumea e intr-o continua transformare. Atat Romania, cat si restul lumii se confrunta cu schimbari titanice pe toate planurile si industriile, iar unele dintre acestea pot fi prevazute, dar nu pot fi prezise.
Inteligenta este una dintre caracteristicile cheie care fac diferenta intre fiintele umane si orice alta vietuitoare. Cu ajutorul ei, ne putem imbunatati abilitatile personale astfel incat acestea sa joace un rol semnificativ in evolutia noastra si in crearea civilizatiei.
Automatizarea si inteligenta artificiala au adus o serie de modificari pe piata muncii, iar dezvoltarea acestor sisteme va duce la schimbari majore de munca in intreaga lume. Unele dintre acestea se intampla deja, astfel incat dezvoltarile viitoare pot fi estimate, si nu doar prezise – cum ar fi ca „robotii vor prelua toata munca”. Mecanismele de inteligenta artificiala vor ajunge sa reproduca tot mai bine si mai rapid capacitatile umane. Exista deja roboti care opereaza lantul de productie, ceea ce faciliteaza procesul operatiunilor. Lucrarile care implica activitati repetitive vor fi inlocuite cu ceea ce numim acum „roboti”. Pe de alta parte, consultanta si dezvoltarea vor continua sa necesite personal.
Automatizarea proceselor si inteligenta artificiala vor duce deasemenea la o reclasificare majora a muncii. Anumite domenii de activitate si anumite roluri vor fi reduse, dar in acelasi timp, vor aparea noi departamente si roluri. Automatizarea va inlocui sarcinile de rutina si repetitive, care nu necesita capacitati decizionale si nu implica variabile. Procesul de recalificare si imbunatatire a abilitatilor va atinge toata lumea in viitorul apropiat.
Observam ca domeniul IT va fi prezent in aproape toate industriile, cu exemple de meserii precum: Cyber Security Expert, Robotics Engineer, ingineri nanotehnologici, creatori de realitate augmentata si realitate virtuala, ingineri genetici sau biomedici, epidemiologi, ingineri de mediu. Pe de alta parte, avem si exemple de joburi non-IT, cu pozitii ca: specialisti in combustibili, experti in conformitate, ingineri de energie eoliana, profesionisti in Green Design, call center consiliere mediu etc.
Un lucru important de subliniat este ca, pentru a mentine forta de munca actualizata cu tendintele pietei globale, trebuie sa avem un drum comun atat noi indivizii, cat si companiile, corporatiile si institutiile de stat si guvernamentale. Riscul adaptabilitatii nu este doar la nivel individual, ci si la nivel economic si afacerile au, de asemenea, un impact major. Astfel, sistemul educational si formarea continua a adultilor ar trebui sa fie o prioritate nationala pe termen lung.
 
Un material de Monica Iosif Senior Consultant Professional & Executive Search Division
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
theda mar
leviatan
Acvatot 2019
noark
ELECTROGRUP
SIGM
viarom
Arduro
konsent
CDS
EDIT-Structural
quadratum
strabag nivel 1
ness project
concelex
Ubitech
AED
BogArt
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
rigips
DRS
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<