Agenda Constructiilor
Luni, 25 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Punct de vedere - EY: Depunerea declaratiei de mediu se poate face online, cu semnatura electronica
EY: Depunerea declaratiei de mediu se poate face online, cu semnatura electronica Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 11 Mai 2020 14:21
Disponibila inca de la jumatatea anului trecut, dar obligatorie din acest an, depunerea declaratiei online la Administratia Fondului pentru Mediu permite agentilor economici sa economiseasca timp si resurse financiare si umane. In prezent, societatile nu mai sunt nevoite sa trimita un angajat sau un curier pentru a inregistra fizic declaratia lunara. Cu toate acestea, observam ca o parte dintre ele inca ezita sa adopte acest nou mod de declarare. Comparativ cu metoda clasica de depunere, declaratia online poate fi procesata si inregistrata in sistem in cateva minute.
Accesul la aplicatie este securizat si se face dupa inrolarea in sistem a reprezentantului societatii, in baza unei semnaturi electronice calificate. Inrolarea in serviciul "Depunere declaratii on-line" se realizeaza prin completarea, tot on-line, a unui formular de pe site-ul AFM, la care se pot anexa copii ale documentelor solicitate. In cazul in care reprezentantul legal doreste sa imputerniceasca o alta persoana pentru a declara, se anexeaza si o declaratie notariala. Declaratia notariala se depune ulterior si in original la sediul AFM. Conditia obligatorie este ca reprezentantul legal sau imputernicitul acestuia sa detina semnatura electronica calificata.
Am experimentat aceasta forma de declarare si putem sa confirmam ca aplicatia online a functionat conform descrierii din ghidul publicat pe portalul Servicii online al AFM, fara sa intampinam probleme pe parcursul declararii.
Fata de versiunea anterioara, am remarcat faptul ca aplicatia online permite depunerea declaratiei si in afara orelor de program ale AFM. Pana acum, acest demers era restrictionat dupa incheierea programului oficial de lucru.
In privinta introducerii informatiilor, la constatarea unei erori, se primeste automat un mesaj de ajutor in dreptul campului care necesita corectia. Astfel, nu e necesara reluarea incarcarii fiecarui camp pentru identificarea erorii semnalate. Dupa depunerea declaratiei, am primit o notificare de confirmare pe email.
Alte beneficii:
- vizualizarea istoricului si descarcarea situatiei declaratiilor depuse, precum si a platilor efectuate la Fondul pentru Mediu;
- receptionarea on-line si descarcarea actelor administrativ-fiscale, precum si a altor documente si informatii comunicate de AFM;
- obtinerea certificatului de atestare fiscala privind obligatiile la Fondul pentru Mediu, in forma electronica, cu semnatura electronica a AFM.
Aplicatia on-line nu permite insa depunerea declaratiilor rectificative. Acestea se depun in continuare fizic la registratura AFM, in sistem clasic, pe hartie. Ca urmare, trebuie acordata o atentie sporita completarii declaratiei online pentru a evita necesitatea depunerii unei declaratii rectificative.
In concluzie, depunerea declaratiei prin aplicatia online usureaza mult procesul de depunere si de urmarire a declaratiilor si a platilor efectuate.
 
Un material de Daniela Neagoe, Senior Manager, Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania
 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
elmas_1octCOVID-19VideoConfAC-iulALLPLANAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
hidroplasto
strabag nivel 1
hilti
CELCO 2020
rigips
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere