Agenda Constructiilor
Marti, 16 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - AAECR: Ambiguitatea legislativa zadarniceste eforturile profesionistilor
AAECR: Ambiguitatea legislativa zadarniceste eforturile profesionistilor
Sustenabilitate & CSR Publicat de Ovidiu Stefanescu 12 Iul 2024 06:25
Metodologia MC001/2022, revizuita dupa 16 ani, aduce schimbari importante in modul de calcul pentru certificarea performantei energetice, insa documentul nu contine un parcurs de calcul complet, iar cel interesat trebuie sa achizitioneze standarde suplimentare si sa citeasca sute de pagini pentru a-si completa singur algoritmul de calcul, remarca prof. univ. dr. ing. Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR), organizatie care activeaza in domeniul eficientei energetice si al efectelor asupra mediului din cadrul sectorului cladirilor (constructii si instalatiile aferente acestora). De asemenea, experta avertizeaza asupra posibilitatii de a certifica cladiri care nu sunt inca dotate cu toate instalatiile, deci nu sunt functionale, dar li se pot atribui virtual instalatii (chiar si de iluminat), astfel incat constructorul, dezvoltatorul sau proprietarul pot sa-si faca in mod aproape fraudulos receptia. In cele ce urmeaza, Emilia-Cerna Mladin se refera la starea de fapt din domeniul auditarii energetice a cladirilor, in contextul celor mai recente modificari legislative.
 
- Care sunt cele mai mari schimbari pe care le aduce metodologia MC001 si ce impact credeti ca va avea asupra pietei de instalatii pentru constructii?
- Metodologia MC001/2022 aduce schimbari importante in modul de calcul pentru certificarea performantei energetice, cu referiri frecvente la standardele europene de profil. Din pacate insa, documentul nu contine un parcurs de calcul complet, iar cel interesat trebuie sa achizitioneze standarde de zeci de mii de lei si sa citeasca sute de pagini pentru a-si completa singur algoritmul de calcul. Altfel spus, Mc001 este doar o invitatie la a achizitiona programe de calcul comercializate pe piata la mii de euro/buc, programe neverificate de vreo comisie de specialitate si neomologate oficial. Cu detaliile de calcul ascunse in aceste programe, utilizatorul lor depinde aproape exclusiv de corectitudinea (nedovedita) a algoritmului folosit. In grupurile de dialog din social media, exista numeroase comentarii si nemultumiri legate de diversele programe achizitionate. Este curios faptul ca ministerul de resort nu are nicio reactie fata de astfel de practici, iar ISC nu-si mai face demult datoria verificarilor de certificate si rapoarte de audit cu care a fost insarcinat prin Legea nr. 372/2005, cu modificarile ulterioare.
O noutate care, personal, ma nemultumeste foarte tare este posibilitatea de a certifica cladiri care nu sunt inca dotate cu toate instalatiile, deci nu sunt functionale, dar li se pot atribui virtual instalatii (chiar si de iluminat), astfel incat constructorul, dezvoltatorul sau proprietarul pot sa-si faca in mod aproape fraudulos receptia, din moment ce respectarea proiectului tehnic nu este garantata. O exceptie o reprezinta ignorarea necesarului de racire atunci cand echipamentul/ instalatia nu exista fizic. Oare de ce aceasta exceptie?!
 
- Ce specificatii sunt pentru cladirile noi si pentru renovari? Sunt diferente de abordare privind consumul de energie si emisiile poluante?
- Cerintele minime pentru cladirile noi sunt putin mai mari fata de cazul renovarilor, ceea ce este firesc. Ele se refera la energia primara totala specifica maxima, la emisiile specifice maxime si la procentajul minim de 30% de energie regenerabila in totalul de energie primara. Derutanta este mentionarea "rezistentelor minime recomandate" care nu sunt obligatorii, ci doar invita la cresterea nivelului de termoizolare a anvelopei cladirilor. Chiar vreau sa subliniez ca aceste valori recomandate nu pot fi luate ca obligatorii pentru orice cladire, orice zona climatica, orice functiune, iar scopul lucrarilor este energia consumata si emisiile asociate, acestea putand fi realizate in multiple combinatii de masuri particularizate fiecarui caz in parte. Termoizolarea este doar una din masurile posibile si nivelul de termoizolare poate fi decis doar de auditorul energetic, de la caz la caz. Asocierea "minime recomandate" este uneori gresit interpretata de autoritati la receptie, ca fiind valori obligatorii.
 
- Cum vor arata noile Certificate de Performanta Energetica? Ce imbunatatiri aduc fata de vechile modele de certificat? Credeti ca va fi nevoie de instruire suplimentara a auditorilor energetici pentru a aplica noile reglementari?
- Noile CPE contin indicatori de energie primara si emisii de CO2 echivalent si incadrarea lor in clase de performanta de la A+ la G, conform cerintelor din directiva europeana EPBD 2010/31/EU. Au o forma succinta, dar valorile energiilor finale calculate si a energiilor primare asociate nu au mare relevanta pentru beneficiarul de rand (proprietarul/ utilizatorul cladirii) pentru ca nu reflecta consumurile reale facturate. Abordarea nu este incorecta, pentru ca se doreste certificarea imobilului, independent de comportamentul si preferintele utilizatorului. Certificatele sunt mai mult un instrument de motivare pentru economii de energie si cresterea valorii proprietatii. Intr-un mod discret, se poate bifa in dreapta sus daca cladirea este cu consum aproape zero de energie (NZEB), calitate solicitata in mod expres la toate cladirile noi, incepand cu ianuarie 2021. Anexa 1 contine o lista de recomandari posibile, unde se pot bifa cele aplicabile cladirii analizate. Anexa 2 cuprinde informatii mai detaliate legate de caracteristicile constructiei si ale instalatiilor din dotare.
Auditorii au avut cu siguranta nevoie de instruiri suplimentare legate de utilizarea noii MC001. Unii au preferat, insa, doar sa achizitioneze programe care sa le dea posibilitatea sa continue lucrarile cu un efort minim.
 
- Cati auditori energetici sunt autorizati, in prezent, in Romania? Considerati ca sunt suficienti pentru numarul mare de proiecte ce vor trebui auditate in anii urmatori, avand in vedere implementarea Valului Renovarii si a altor programe de constructii noi? 
- Numarul auditorilor atestati este specificat pe site-ul MDLPA (n.r. 1.668 erau atestati pana la data de 3 aprilie 2024). O buna parte nu si-au reinnoit dreptul de practica (obligatoriu o data la 5 ani), altii nu lucreaza din diverse motive (de exemplu, unii sunt functionari publici si incompatibili cu practica de auditor). Numai MDLPA ar putea spune cand si daca analizeaza baza de date a certificatelor si auditurilor, cati auditori sunt, de fapt, activi. Si nu stiu daca numarul auditorilor conteaza atat de mult, cand calitatea lucrarilor nu se verifica si sunt auditori cu mii de lucrari efectuate intr-un an. Se mai practica, de asemenea, inclusiv cumpararea de stampile de catre cei care fac certificate, fara sa fi urmat vreun curs sau fara sa fi fost atestati oficial. O practica mai des intalnita este ca auditorii energetici pentru industrie, atestati de catre ANRE, sa profite de incalceala legislativa (audit/ auditor mentionati identic in Legea nr. 372/2005 si in Legea nr. 121/2014) si sa faca certificate sau audituri pentru cladiri. 
 
- Care va fi rolul celor 8.000 de specialisti prevazuti a fi instruiti prin PNRR?
- Acest lucru nu este cunoscut nici de catre noi. Interesante sunt subiectele propuse pentru schemele de certificare si numarul de ore alocate. Printre altele, gasim cursuri de etanseitatea la aer a cladirilor de tip NZEB (14 ore), anvelopa cladirii la standard NZEB - evaluarea puntilor termice (14 ore), performanta ferestrelor (14 ore), renovarea energetica a cladirilor la standarde NZEB (14 ore), principii si solutii de utilizare a SRE in cladiri tip NZEB (14 ore). In total, sunt 70 de ore pentru cladiri NZEB, dar si 104 ore pentru case pasive (80 de ore de curs pentru proiectanti/ consultanti de case pasive si alte 24 pentru profesionisti in executie). Ori, nici noi si nici Comisia Europeana nu avem in legislatie prevederi legate de obligatia de a construi "case pasive", care se refera la standardul german "Passivhaus" si la certificarea acestora de catre Institutul de Case Pasive din Darmstadt. Al cui a fost interesul acesta major in certificarea de case pasive?! Avand in vedere acestea, este o enigma si pentru noi care va fi rolul pe piata al auditorilor energetici care vor urma aceste cursuri. Nu stim daca vor fi auditori energetici altfel clasificati si nici daca se va solicita in caietele de sarcini obligativitatea detinerii unor astfel de certificate.
 
- Cum considerati ca sunt preturile pentru lucrarile de certificare si proiectare energetica, in acest moment?
- Costurile cu activitatea auditorului energetic pentru cladiri depind in mod real de efortul depus de catre acesta in realizarea lucrarii. Daca doar scoate la imprimanta pre-calcule pe diferite tipuri de cladiri, costurile per bucata sunt mici, dar venitul insumat al auditorului este enorm. Cei mai multi nu se duc sa vada cladirea, sa stea de vorba cu utilizatorii, ci cer documente pe internet, iau poze tot de pe internet si "macina" ceva calcule pe programe comerciale achizitionate. Exista si auditori constiinciosi, apreciati de beneficiarii de cele mai multe ori privati, interesati de o expertiza corecta si folositoare lor. Din pacate, acestia fie accepta preturi mici ca sa reziste in competitie cu "harnicii", fie isi cuantifica munca corect si fac lucrari putine. Cu alte cuvinte, costurile sunt haotice.
 
- Care sunt problemele majore pe care le intrevedeti pe piata in contextul cresterii semnificative a cererii de sisteme fotovoltaice/ eoliene?
- Blocaje reale nu sunt inca, cererea este la nivel cu oferta pe parte de echipamente. Mai greu este cu forta de munca suficient de calificata pentru instalarea lor corecta. Probleme vor aparea, insa, pe masura ce prosumatorii vor injecta tot mai multa energie in SEN si sistemul va deveni instabil. Este nevoie urgenta de sisteme macro de stocare sau de dimensionarea surselor regenerabile in principal pentru autoconsum.
 
- Ce planuri si obiective aveti la nivelul AAECR pentru 2024 si anii urmatori (2025-2027)?
- AAECR nu a coborat stacheta in pregatirea noilor auditori sau a celor atestati deja. Ne luam foarte in serios rolul didactic si profesional, iar cei care au participat la cursurile noastre, stiu asta. Se poate trece si se poate pica. Nu facem comert din meseria pentru care ii pregatim. Continuam sa avem un punct de vedere atunci cand ni se cere de catre autoritati centrale sau locale. Participam la proiecte europene ca parteneri sau consultanti. Organizam anual conferinte la nivel national pentru promovarea tehnologiilor noi si avansate si mentinerea vie a comunitatii membrilor AAECR.
Anul trecut, am declarat ziua de 24 septembrie "Ziua auditorului energetic", iar anul acesta AAECR implineste 20 de ani de activitate neintrerupta, exact pe data de 24 septembrie. Asociatia organizeaza anual un team building numit ZAE, ocazie cu care ne impartasim problemele si solutiile si ne bucuram de locuri minunate din tara. In 2024, are loc a VIII-a editie ZAE!
Nu in ultimul rand, atragem membri colectivi noi, care ofera produse de calitate auditorilor si stau alaturi de ei pentru implementarea corecta in proiectele pe care le au. In 2024, am fondat alaturi de Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, VELUX Romania si Embryon-Atelier o asociatie numita Active Building Hub, avand ca presedinte pe domnul lector univ. dr. arh. Daniel Armenciu. Speram sa promovam impreuna cat mai multe proiecte cu excelenta in calitatea mediului interior si in performanta energetica si de mediu, realizate de catre studenti sau specialisti in domeniu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
rigips
CDS
ness project
SSAB
concelex
strabag nivel 1
BogArt
EDIT-Structural
Acvatot 2019
leviatan
viarom
siniat
konsent
Arduro
SIGM
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander