Agenda Constructiilor
Sambata, 21 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - ADP green building: 115 proiecte incheiate in 2024 si crestere de 20% a businessului
ADP green building: 115 proiecte incheiate in 2024 si crestere de 20% a businessului
Sustenabilitate & CSR Publicat de Ovidiu Stefanescu 12 Nov 2024 06:20
ADP green building, unul dintre liderii pietei locale de consultanta si certificare a cladirilor verzi, estimeaza ca va incheia anul 2024 cu o crestere de 20% a volumului de activitate fata de nivelul din 2023. Compania isi mentine tendinta de crestere sustinuta din ultimii 3 ani. Performante remarcabile au fost inregistrate si in plan operational, compania castigand, in luna iunie 2024, pentru a doua oara, unul din premiile acordate de BRE pentru cele mai performante cladiri construite in ultimii doi ani. La editia din acest an, cladirea CTP Clubhaus a obtinut premiul pentru cea mai sustenabila cladire existenta din lume certificate in 2022 si 2023. 
Pana la finalul lunii octombrie a.c., ADP a incheiat 132 proiecte. De asemenea, compania a atras si cativa clienti strategici noi, cum ar fi NEPI Rockcastle, pentru care realizeaza recertificarea centrelor comerciale detinute de dezvoltator in Romania, urmarind si implementarea unor masuri care sa mareasca punctajele BREEAM pe care NEPI le-a obtinut in urma cu 3 ani. 
In cele ce urmeaza, Adrian Pop, directorul general ADP green building, se refera la situatia actuala a sectorului constructiilor in special in ceea ce priveste sustenabilitatea, precum si la cele mai recente tendinte. 

- Ce impact a avut criza energetica asupra cladirilor de birouri? Au aparut noi standarde de eficienta energetica sau actualizari ale celor existente, in acest context?
- As incepe prin a afirma ca pandemia a generat cel mai mare impact asupra cladirilor de birouri, urmata apoi de pastrarea flexibilitatii muncii lucrand de acasa, iar de curand se simte si impactul unei crize economice si a utilizarii inteligentei artificiale, rezultand o reducere a numarului de angajati si, implicit, a suprafetelor necesare companiilor care sunt sau erau chiriasii principali in cladirile de birouri. Drept urmare, in ultimii 4 ani, am avut foarte putine solicitari de certificare BREEAM dinspre acest sector. Am incheiat proiecte a caror executie incepuse inainte de pandemie, respectiv am finalizat etape de proiectare fara a se mai demara etapa de executie. Proiectele "noi" in acesti ultimi 4 ani in sectorul birourilor au fost cateva amenajari interioare (fit-out-uri), respectiv un amplu proiect de reabilitare a doua ansambluri de cladiri de birouri in Bucuresti, YUNITY Park si West Gate. Pentru cladirea F din YUNITY Park am reusit sa obtinem cel mai inalt nivel de certificare BREEAM, Outstanding, atat pentru performanta cladirii, cat si pentru modul de administrare, fiind un rezultat-record si un exemplu de urmat pentru cladirile de birouri mai vechi, care au nevoie sa se transforme pentru a-si pastra chiriasii si a raspunde cerintelor actuale, inclusiv cele legate de mediu, confort, sanatate a oamenilor care le folosesc, economie de resurse, eficienta energetica etc.

- Care sunt cele mai recente exigente pe care le vedeti in realizarea de cladiri sustenabile si care sunt cerintele majore pentru care opteaza dezvoltatorii de cladiri de birouri din Romania?
- Din zona cladirilor de birouri vine cel mai mare interes pentru decarbonizare. Daca vorbim de amprenta de carbon inmagazinata, reducerea amprentei de carbon implica utilizarea reducerea folosirii betonului si a fierului, sau folosirea produselor cu continut reciclat cat mai mare, respectiv folosirea lemnului inclusiv cu rol structural. Reducerea amprentei de carbon operationale, care este, de fapt, subiectul principal, implica renuntarea la gaz, solutii pasive pentru reducerea consumurilor de utilitati, eficienta energetica cat mai buna si utilizare de energie regenerabila.

- Pentru ce tipuri de certificare opteaza, cu preponderenta, dezvoltatorii de cladiri de birouri din Romania?
- Cladirile de birouri au fost intotdeauna cele care au concurat pentru cele mai inalte standarde de certificare. Standardul minim pentru cladiri de birouri este, in prezent, BREEAM Excellent sau LEED Gold, insa imobilele care doresc sa se pozitioneze in piata ca fiind performante tintesc nivelul maxim de certificare, BREEAM Outstanding sau LEED Platinum, sau chiar concureaza pe punctajele record. De asemenea, WELL e un standard indragit de utilizatorii cladirilor de birouri, pentru ca are o mai mare preocupare pentru conditiile de confort, sanatate, aspecte ce tin de incurajarea miscarii sau alimentatiei sanatoase sau pregatirea cladirilor pentru situatii similare cu cele din perioada pandemiei, cand lucrurile trebuie sa functioneze aproape la fel asigurand conditiile sanitare specifice.

 
- Ce tendinte remarcati in designul noilor cladiri de birouri, in contextul necesitatii de rezilienta generate de schimbarile climatice, sustenabilitate si eficienta energetica?
- Din simularile pe care le rulam in cadrul echipei noastre, in partea noastra a lumii schimbarile climatice in urmatorii 50 de ani se manifesta prin cresterea temperaturilor cu 3-5°C, acoperirea cerului cu nori mai redusa pe timpul verii, respective un sezon rece mai ploios. De asemenea, evenimentele de ploi abundente si perioade cu temperaturi mari sunt si vor fi tot mai dese si mai intense. Dar observam acest interes mare pentru decarbonizare, interes explicat de cerintele chiriasilor, care, la randul lor, au tinte de decarbonizare, iar in contabilitatea carbonului aferent activitatii companiilor lor intra cu pondere mare si cladirile in care opereaza, drept urmare exercita aceasta presiune spre proprietarii si dezvoltatorii cladirilor de birouri sa intreprinda masurile necesare pentru a reduce aceasta componenta de carbon in calculul lor. 
Cu aceasta exceptie, nu observ mari preocupari pentru adaptarea la schimbarile climatice, insa m-as bucura sa vad mult mai des solutii pentru gestiunea apei de ploaie si protectie in perioadele cu temperaturi mari. Cladirile ar trebui sa poata retine pe terenul propriu o cantitate de apa aferenta celor mai mari ploi care este posibil sa apara. Ideal, ar trebui sa retina intreaga cantitate de apa, permitand infiltrarea lenta in sol, reutilizarea pentru irigatii, toalete etc. Intr-un caz mai putin ideal, ar trebui sa retina aceasta cantitate de apa cel putin temporar, pana cand trece furtuna si reteaua publica poate prelua apa pluviala. De asemenea, cladirile ar trebui sa fie reziliente la inundatii, in sensul in care eventualele astfel de evenimente sa nu produca pagube. Ca protectie impotriva temperaturilor inalte, avem nevoie de intelegerea si respectarea principiilor de baza pentru proiectarea cladirilor: forma compacta, orientare corecta fata de punctele cardinale, dispunerea eficienta a functiunilor, buna izolare, evitarea puntilor termice, posibilitatea de ventilare naturala, umbrire, protejarea si folosirea vegetatiei pentru imbunatatirea climatului. Lucruri banale si de bun simt, pe care un student arhitect din anii 1-2 ar trebui sa le stie, dar care de multe ori nu se regasesc in cladirile pe care le vedem construite. Aceste aspecte sunt importante la nivel de cladire, dar cu atat mai importante ca strategie a localitatilor, pentru spatiile publice si infrastructura oraselor.

- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in procesul de certificare a cladirilor de birouri? Cat dureaza, aproximativ, procesul si care sunt principalele etape ale acestuia?
- Fiind zeci sau chiar peste 100 de cerinte, aplicabile diferitelor specialitati implicate intr-un proiect si pentru diferite etape ale unui proiect, principala provocare este alinierea tuturor celor implicati la planul stabilit si la a urmari acelasi obiectiv. Apoi, este bugetul pentru indeplinirea cerintelor. Certificarea BREEAM sau LEED a unei cladiri depinde de tipul acesteia. Daca este pentru o constructie noua, urmeaza calendarul etapelor de proiectare si executie, pe cand daca este de tip operational, pentru o constructie existenta, durata este data mai mult de cat de repede poate echipa ce administreaza cladirea sa colecteze si sa transmita documentatia necesara. Dupa ce o cladire este finalizata, respectiv documentatia colectata, timpul necesar pregatirii documentatiei de certificare este de aproximativ doua saptamani, dupa care urmeaza verificarea documentatiei de catre organizatiile ce emit aceste certificari, care dureaza 1-2 luni. Daca exista observatii, documentatia se intoarce, se pregatesc completari si se repeta acest ciclu, similar cu procesul de obtinere a unei autorizatii de construire.

- Ce s-a schimbat pe piata de constructii, odata cu intrarea in vigoare a directivelor pentru constructii NZEB?
- Se folosesc termoizolatii mai bune, exista o mai mare atentie pentru reducerea puntilor termice si se utilizeaza mult mai des pompele de caldura si panourile solare. Aspectul negativ este ca inca aceasta obligativitate de a receptiona si autoriza doar cladiri NZEB nu se aplica de catre toate autoritatile publice.

 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024? Cate cladiri sau metri patrati de cladiri ati sprijinit in procesul de certificare si cum estimati ca va evolua aceasta activitate in perioada urmatoare?
- Anul 2022 a fost pentru noi un an de mare crestere, de dublare a activitatii fata de 2021, conform tuturor indicatorilor. Apoi, 2023 a fost unul in care am reusit sa pastram ritmul, iar 2024 il vom incheia cu o crestere de aproximativ 20% fata de anul precedent. In luna iunie a.c. am castigat, pentru a doua oara, unul din premiile acordate de BRE pentru cele mai performante cladiri construite in ultimii 2 ani. La editia curenta, cladirea CTP Clubhaus a obtinut premiul pentru cea mai sustenabila cladire existenta din lume, certificata in 2022 si 2023. Pana la mijlocul lunii octombrie reusiseram sa incheiem 115 proiecte. Un rezultat foarte bun a fost ca am reusit sa ne pastram clientii principali, care an de an sondeaza piata, deci suntem obligati sa consolidam permanent aceste parteneriate prin calitatea serviciilor pe care le oferim. De asemenea, am atras cativa clienti strategici noi, cum ar fi NEPI Rockcastle, pentru care realizam recertificarea centrelor comerciale pe care le detin in Romania, urmarind si implementarea unor masuri care sa mareasca punctajele BREEAM pe care le-au obtinut in urma cu 3 ani. 2024 a fost pentru noi si un an de marire a echipei. Fata de inceputul anului, echipa este de peste doua ori mai numeroasa in acest moment si continuam sa facem angajari. Acest lucru ne permite sa avem o siguranta mult mai mare ca putem face fata angajamentelor pe care le luam fata de clientii nostri, dar in acelasi timp sa avem resurse suplimentare si pentru a perfectiona modul de lucru, pentru invatare si pentru testarea unor noi directii.

- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti stabilite la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- In aceste vremuri schimbatoare, nu mai avem obiective pe termen lung. In ultimii ani, mi-am confirmat o teorie conform careia, daca preocuparea principala este spre a face cat mai bine, corect si profesionist ceea ce ne-am angajat sa facem, se creeaza permanent noi oportunitati.
 
SISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
konsent
strabag nivel 1
CDS
EDIT-Structural
concelex
rigips
GEWISS
Acvatot 2019
Arduro
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
theda mar
noark
Ubitech
EURO BUILD
quadratum
VEGO
BogArt
SIGM
leviatan
AED
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<