Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - AFF: Achizitiile din sectorul de afaceri pot contribui la promovarea economiei verzi
AFF: Achizitiile din sectorul de afaceri pot contribui la promovarea economiei verzi
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 18 Mai 2022 11:47
In conditiile in care societatea parcurge ultimul deceniu pentru a indeplini Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila, companiile, alaturi de autoritati, trebuie sa se adapteze si sa investeasca din ce in ce mai rapid pentru actiuni strategice pentru protejarea mediului si resurselor naturale si diminuarea adancirea inegalitatilor sociale.
Una dintre principalele prioritati ale Uniunii Europene pana in 2030 este promovarea cheltuielilor responsabile, care sa aiba impact social si de mediu, si sa contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila. Criteriile ESG (Environment, Social, Governance) au devenit o preocupare constanta a domeniului de afaceri. Sectorul de achizitii din cadrul companiilor ramane in zona voluntara, insa poate reprezenta unul dintre domeniile in care companiile pot contribui la promovarea economiei verzi si la incluziunea sociala a persoanelor vulnerabile, prin guvernanta sociala si prin contractarea anumitor servicii si produse catre unitati protejate sau catre intreprinderi sociale de insertie.
Daca consumatorii vor sa stie originea produselor achizitionate si materialele din care acestea au fost confectionate, companiile vor sa fie vazute drept lideri in guvernanta sustenabila. Printre subiectele de o importanta semnificativa, la zi, in departamentele de achizitii, se numara buna gestionare a resurselor financiare, digitalizarea si sustenabilitatea.
In acest context, Asociatia Ateliere Fara Frontiere a organizat dezbaterea „Achizitii sustenabile in mediul de afaceri din Romania. Provocari, solutii si bune practici”, care face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat Achizitii cu impact social si de mediu, derulat de Asociatia Centrul pentru Legislatie Nonprofit in parteneriat cu Fundatia Civitas pentru Societatea Civila Cluj si Asociatia Ateliere fara Frontiere cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este cresterea nivelului de implementare a achizitiilor cu impact social si de mediu la nivelul institutiilor publice si al companiilor, in vederea imbunatatirii incluziunii sociale a persoanelor din grupurile vulnerabile, inclusiv tineri si romi, si a calitatii vietii populatiei prin reducerea efectelor negative asupra mediului.
„Se stie ca, la ora actuala, societatea exercita o presiune enorma asupra companiilor pentru a minimiza impactul asupra mediului pe care il au produsele, procesele si lanturile lor de aprovizionare. Achizitiile, ca instrument strategic de afaceri, pot juca un rol cheie in reducerea impactului organizatiilor asupra mediului prin integrarea masurilor de sustenabilitate in evaluarile furnizorilor si procesele de selectie. Si, in timp ce tehnologia este disponibila astazi, masurarea parametrilor de mediu si integrarea standardizata in deciziile de aprovizionare reprezinta inca provocari majore pentru companii.” a subliniat Laszlo Borbely, Consilierul de Stat al Departamentului de Dezvoltare Durabila.
Rata saraciei relative continua sa fie una ridicata in Romania, in anul 2020 fiind de 23,4%, in valori absolute (INS) ponderea somajului de lunga durata in rata totala a somajului a crescut la 44,1 % o mare parte din din cei care se afla in aceste statistici fiind persoane vulnerabile, cu situatii precare sociale, educationale si de sanatate.
Achizitiile din sectorul de afaceri pot contribui la promovarea economiei verzi si la incluziunea sociala, prin contractarea de produse si servicii realizate de intreprinderile sociale de insertie si unitatile protejate, care ofera integrarea in munca a persoanelor aflate departe de piata muncii.
„Asociatia Ateliere Fara Frontiere reuseste sa reintegreze persoanele vulnerabile pe piata fortei de munca si a devenit un furnizor cunoscut de servicii si produse preponderent pentru sectorul privat. Aproximativ 50% din veniturile noastre provin din vanzari, majoritatea clientilor fiind companiile din Romania. Colectam deseuri electrice si electronice, reconditionam calculatoarele pe care le donam scolilor, reutilizam materialele publicitare outdoor pe care le transformam in produse si cultivam legume certificate bio. Avem o productivitate mult mai mica decat o companie obisnuita, dar reusim sa acordam o sansa celor carora li s-a pus eticheta de ne-angajabili”, noteaza Damien Thiery, CEO-ul Ateliere Fara Frontiere.
Companiile prezente la eveniment au prezentat politicile si modul in care reusesc sa operationalizez criteriile ESG in domeniul achizitiilor, recunoscand ca sunt la inceput si ca astfel de dezbateri sunt foarte utile.
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
ness project
Ubitech
EDIT-Structural
theda mar
rigips
concelex
CDS
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Acvatot 2019
noark
siniat
viarom
leviatan
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander