Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - CE lanseaza primul pachet legislativ pentru economia circulara, in anul 2022
CE lanseaza primul pachet legislativ pentru economia circulara, in anul 2022
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 05 Apr 2022 10:37
Comisia Europeana a lansat primul sau pachet privind economia circulara in 2022. Acesta este un moment cheie pentru tranzitia catre un viitor neutru din punct de vedere climatic si circular. Pachetul include o legislatie care are ca scop accelerarea transformarii catre o economie circulara europeana, inclusiv proiectarea ecologica anticipata pe scara larga pentru reglementarea produselor durabile (ESPR).
Martin Porter, Senior strategic Advisor, Corporate Leaders Group Europe (CLG Europe) & Director Executiv, CISL Bruxelles a declarat:
„Lansarea acestui set de masuri privind economia circulara este un moment important. In contextul razboiului din Ucraina, este esential sa ne acceleram miscarea spre o economie circulara, reducand dependenta geopolitica de Rusia printr-o mai mare autosuficienta, protejand in acelasi timp planeta noastra. Reglementarea privind proiectarea ecologica pentru produse durabile trebuie sa fie ambitioasa in ceea ce priveste obiectivele sale de a realiza acordul verde european si coerenta in cadrul initiativelor industriale si climatice mai ample ale UE, pentru a oferi certitudinea ca intreprinderile trebuie sa isi extinda actiunile.”
Acest pachet vine intr-un context geopolitic complex: invazia rusa a Ucrainei. Pe masura ce Europa se confrunta cu acest punct de cotitura, aceasta trebuie sa formeze o abordare unitara in intreaga UE, intr-un moment in care cresterea preturilor energiei a dus la cresterea complexitatii politicilor climatice si sustenabile ale UE.
O economie circulara ne permite sa reducem nevoia de combustibili fosili. Totodata, ne permite sa traim mai bine, reducand importurile de materii prime. O circularitate mai mare ar insemna, de asemenea, crearea unui model durabil pentru planeta noastra, inainte de a fi prea tarziu. In acest sens, accelerarea tranzitiei catre o economie circulara europeana este necesara .
 
De ce este nevoie de o economie circulara europeana
Pana in 2050, populatia globala va consuma resurse de trei ori mai mult decat capacitatea de refacere a Pamantului. Consumul global de materiale precum combustibilii fosili, metalele si mineralele, este de asteptat sa se dubleze pana in 2060, in timp ce productia anuala de deseuri va creste cu 70% pana in 2050. Productia, consumul si deseurile produselor sunt responsabile pentru multe tipuri de poluare, inclusiv aproximativ 40% din emisiile globale de gaze cu efect de sera (GES). Pastrarea materialelor in economie cat mai mult timp posibil prin mai multe reutilizari, reciclare si design circular, pe langa o mai mare eficienta a resurselor, sunt esentiale pentru evitarea supraconsumului si a deseurilor, pentru sprijinirea independentei resurselor si a durabilitatii in Europa, dar si la nivel global.
Trecerea la o economie circulara si neutra climatic ofera o oportunitate extraordinara de competitivitate pe termen lung a industriei europene, asigurandu-se ca intreprinderile isi mentin competitivitatea in contextul tranzitiei pentru a atinge obiectivul zero net pana in 2050.
O economie neutra climatic, circulara si competitiva necesita schimbari in modul de productie si de consum al produselor. Pentru a indeplini obiectivele UE in materie de clima, tranzitia ecologica a sectoarelor industriale cu consum mare de energie este esentiala.
Planul de actiune pentru economia circulara din martie 2020 este unul dintre principalele elemente ale Acordului Verde. Acesta stabileste numeroase initiative de-a lungul intregului ciclu de viata al produselor, cu intentia de a atinge obiectivele climatice ale UE, de a reduce presiunea asupra resurselor naturale si de a opri pierderea biodiversitatii.
 
Proiectarea ecologica pentru reglementarea produselor durabile (ESPR)
Regulamentul privind proiectarea ecologica pentru produse durabile (ESPR) are ca scop reducerea deseurilor si crearea de produse fabricate sau vandute in Europa, adecvate pentru o economie circulara, neutra climatic si, eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor. Regulamentul este esential pentru indeplinirea angajamentelor climatice ale UE, garantand in acelasi timp competitivitatea industriei europene pe termen lung.
Absenta unor politici care sa abordeze problema carbonului incorporat sau a inlocuirii combustibililor fosili virgini in produse, precum si stimulentele oferite industriei combustibililor fosili, au ingreunat costurile tehnologiilor inovatoare cu emisii scazute de dioxid de carbon si cele ale materiilor prime intermediare. Va fi introdus un pasaport pentru produse digitale (DPP), care va ajuta consumatorii si companiile sa aleaga in cunostinta de cauza, sa faciliteze reparatiile si reciclarea, imbunatatind totodata si transparenta.
 
Punctele cheie ale ESPR catre tranzitia eficienta si coerenta spre o economie mai circulara
  • Sa aiba obiective ambitioase cu privire la realizarea Acordului Verde
  • Crearea unui cadru politic progresiv bazat pe durabilitate competitiva
  • Imbunatatirea transparentei cu privire la sustenabilitatea produselor
  • Sa sprijine inovarea si sa fie valabila pe termen lung
  • Asigurarea coerentei politicilor initiativelor industriale si climatice ale UE.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
strabag nivel 1
theda mar
rigips
Acvatot 2019
viarom
CDS
DRS
Ubitech
SSAB
leviatan
MAKITA
noark
BogArt
ELECTROGRUP
VEGO
quadratum
AED
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
konsent
CONCEPT STRUCTURE
ness project
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<