Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Sustenabilitate - ELIS Pavaje investeste in reciclare si economiseste circa 12% din resursele naturale
ELIS Pavaje investeste in reciclare si economiseste circa 12% din resursele naturale
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 19 Oct 2022 12:50
Cel mai mare producator de pavaje din Romania, Elis Pavaje, isi orienteaza investitiile tot mai mult catre solutii sustenabile. Reciclarea are scopul de a creste rentabilitatea productiei, dar si de a contribui la reducerea poluarii cu deseuri.
In acest moment, compania economiseste pana la 12% din reciclarea betonului rezultat din productie, iar proportia de materiale reciclate este in crestere.
Reciclarea produselor din beton nu este o idee noua si devine din ce in ce mai importanta datorita potentialului mare de reducere emisiilor de CO2 si de economisire a resurselor valoroase.
Domeniul constructiilor produce o cantitate enorma de deseuri. In fiecare an, in lume sunt produse milioane de tone de beton din renovari. Cladiri care nu mai corespund din punct de vedere al sigurantei, drumuri, alei din beton sparte si nepracticabile. Molozul incarca gropile de gunoi sau ajunge in santuri din zone izolate.
Premisele valorificarii lui sunt deja stabilite, iar Elis Pavaje a investit in procese prin care sa il valorifice ca o resursa viabila. O mare parte din moloz ajunge ca substrat in constructia drumurilor, asigurand stabilitatea infrastructurii.
Refolosirea deseurilor din constructii poate aduce o valoare adaugata enorma pentru mediu. Cu cat e mai mica distanta dintre santierul de demolare si locul de refolosire, cu atat se economiseste mai mult, nu doar din materiile prime, ci si din transport.
O solutie mai recenta pentru refolosirea betonului este concasarea si reintroducerea in procesul de productie. Pavelele din beton reciclat trec printr-un control al calitatii prin care se stabileste potentialul lor de a fi reciclate. Pavelele din beton reciclat trebuie sa isi dovedeasca calitatea intr-un laborator de teste. Sortarea arata daca sunt respectate valorile limita admise pentru impuritati, caz in care stabilitatea produselor ar fi pusa in pericol. Betonul concasat se amesteca cu nisip, apa si ciment pentru a forma produse noi din beton. Prelucrarea este aceeasi ca la betonul conventional.
Pavajul ecologic din materiale reciclabile este o alternativa economica care se aliniaza normelor europene.
"In calitate de jucator important in industrie, ne confruntam mereu cu noi provocari. Protectia mediului si cresterea durabila au devenit obiective la care Elis Pavaje cauta sa se alinieze. Doar proiectele inovatoare cu perspectiva economica si ecologica aduc succes pe termen lung pentru compania noastra, comunitate noastra si mediu", a declarat Ovidiu Popa, Director Cercetare-Dezvoltare Elis Pavaje.
Productia durabila este mai importanta ca niciodata din punct de vedere social si ecologic si, prin urmare, este una dintre prioritatile de top ale companiei Elis Pavaje.
Specialistii Elis Pavaje cauta solutii pentru a reduce la maxim pierderile. Procesele avansate si controalele stricte de asigurare a calitatii permit reintroducerea in siguranta in productie a betonului reciclat.
Normativele europene propun un procent de pana la 45% material reciclat in procesul de fabricatie al pavelelor, dar in timp ce tarile dezvoltate ale Europei se apropie de acest procent, in Romania este inca doar un deziderat.
In fabricile Elis Pavaje, materiile prime sunt acum economisite cu pana la 12% in timpul productiei, conservand astfel resursele locale. Pentru mentinerea unui anumit standard de calitate, Elis Pavaje exploateaza doar betonul rezultat din productia proprie, de exemplu din curatarea utilajelor sau din produse finite necorespunzatoare dimensional, crapate sau sparte pe linia de productie. Astfel, se pastreaza controlul asupra componentelor materialului de reciclare in combinatii testate.
"Cautam in permanenta retete noi, fie cu materiale alternative, compozitii noi sau procese de productie inovatoare. Facand acest lucru, urmarim intotdeauna un obiectiv comun: produse si mai durabile, care sunt fabricate intr-un proces prietenos cu resursele si ecologic”, a adaugat Ovidiu Popa, Director Cercetare-Dezvoltare Elis Pavaje.
Materialul de reciclare este utilizat in fabricile Elis Pavaje ca inlocuitor pentru agregate. Cel mai frecvent este folosit pentru produse de pavaj sau borduri din gama standard.
Dezideratul unei productii bazate intr-o proportie mare pe materiale reciclate este parte dintr-o politica a investitiilor sustenabile pe termen lung a companiei Elis Pavaje. Pe langa reciclare, compania a implementat panouri solare, generatoare de energie verde in toate fabricile sale si a investit in achizitia de masini electrice. Viitorul companiei este in solutii care pun accent pe economisirea resurselor si protejarea mediului inconjurator.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
DRS
leviatan
quadratum
GEWISS
MCA
CDS
VEGO
MAKITA
konsent
EURO BUILD
concelex
ELECTROGRUP
rigips
theda mar
BogArt
strabag nivel 1
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
SSAB
Acvatot 2019
SIGM
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<