Agenda Constructiilor
Miercuri, 18 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - STRATOS: Rata de colectare a deseurilor din constructii si demolari este sub 50%
STRATOS: Rata de colectare a deseurilor din constructii si demolari este sub 50%
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 14 Iul 2022 11:25
Protejarea mediului inconjurator ramane una dintre dorintele aprinse ale generatiilor de astazi, care au inceput sa fie tot mai preocupate de gasirea unor solutii concrete in directia identificarii, colectarii si reciclarii diferitelor tipuri de deseuri. Astfel, exista un principiu in Uniunea Europeana conform caruia poluatorul este cel care plateste, dorindu-se o responsabilizare a tuturor celor care genereaza reziduuri.
Deseurile din constructii si demolari se numara printre aceste tipuri de resturi ramase in urma diferitelor activitati de santier si multe altele, aparand nevoia de a le colecta si recicla, pentru a putea fi refolosite si pentru a inlocui cu succes resursele naturale. Autoritatile publice locale, operatorii de salubritate si operatorii economici trebuie sa cunoasca legislatia si modalitatea de a gestiona deseurile din constructii si demolari, astfel incat natura sa nu aiba de suferit.
In articolul de mai jos, vei descoperi care sunt tipurile de deseuri din constructii si demolari, care sunt cauzele principale ale gestionarii lor neconforme si ce solutii concrete pot fi abordate pentru minimizarea cantitatii de reziduuri. De asemenea, vei afla cum se colecteaza si recicleaza deseurile, care este legislatia in acest sens, precum si cateva curiozitati si informatii utile despre valorificarea deseurilor.
 
1. Deseurile din constructii si demolari - Informatii generale
Deseurile din constructii si demolari sunt rezultate din constructia cladirilor, soselelor, din demolarea totala sau partiala a unor cladiri, dar si din activitatile de renovare, reabilitare, reparare sau consolidare a diferitelor constructii (civile sau industriale) sau a activitatilor de dragare si decolmatare. Compozitia acestor deseuri este eterogena (resturi de materiale, produsi chimici, materiale auxiliare). In ultima vreme, se pune un accent tot mai mare pe reciclare si refolosire, pentru ca reduc spatiul destinat depozitarii deseurilor si pentru ca se economisesc resursele naturale.
 
1.1. Tipuri de deseuri din constructii si demolari
Pentru a reusi sa se gestioneze cat mai bine deseurile, este obligatoriu sa se cunoasca indeaproape toate tipurile de reziduuri ce provin din constructii si demolari. Astfel, se pot evidentia urmatoarele tipuri:
- Materiale obtinute din constructii si demolarea unor cladiri. Practic, este vorba despre ciment, caramizi, tigle, ceramica, roci, ipsos, plastic, metal, fonta, lemn, sticla, resturi de tamplarie, cabluri, solutii de lacuit/vopsit /izolante, materiale de constructii cu termen de valabilitate expirata;
- Materialele care rezulta din construirea infrastructurii rutiere sau din ingrijirea ei. In aceasta categorie pot intra urmatoarele tipuri de materiale: smoala, pietrisul, bitumul, nisipul, piatra etc.;
- Materiale care sunt scoase pe durata excavarii (resturi de vegetale, pamant, roca, pietre);
- Deseuri periculoase (azbest, gudron, vopsea, metale grele, adezivi, solventi, rasini, materiale contaminate cu substante periculoase etc.).
 
1.2. Cauzele principale ale gestionarii neconforme ale deseurilor din constructii si demolari
Printre cauzele principale ale gestionarii neconforme ale deseurilor din constructii si demolari pot fi amintite:
- Nu se pot estima cantitatile corecte de deseuri pentru ca datele disponibile nu sunt de calitate;
- Controalele ineficiente si numarul foarte mic de sanctiuni pentru cei care incalca legea cu privire la colectarea, depozitarea, transportul sau reciclarea deseurilor din constructii si demolari;
- Lipsa de interes a autoritatilor;
- Taxa de depozitare este mai mica comparativ cu pretul platit pentru tratarea deseurilor;
-Lipsa normelor cu privire la calitatea materialului rezultat in urma reciclarii.
 
1.3. Solutii concrete pentru reducerea deseurilor din constructii si demolari
Pentru a se reduce cantitatea de deseuri din constructii si demolari este bine sa se gaseasca si sa se implementeze unele solutii concrete, cum ar fi:
- calcularea necesarului de materiale;
- diminuarea cantitatii de deseuri de pe santiere prin folosirea constructiilor modulare sau a prefabricatelor;
- utilizarea unor materiale reciclate;
- folosirea unor materiale prietenoase cu mediul inconjurator;
- returnarea ambalajelor catre furnizorii de materiale;
- evitarea demolarilor inutile (integrarea cladirilor vechi in structurile moderne);
- demolarea controlata pentru a permite recuperarea pentru refolosirea materialelor de constructii.
 
2. Colectarea si reciclarea deseurilor din constructii si demolari
Cei care sunt implicati in realizarea de astfel de deseuri trebuie neaparat sa inteleaga necesitatea prevenirii si reducerii lor, a reutilizarii si recuperarii de materiale, dar si a eliminarii reziduurilor ramase in depozite. Prevenirea producerii deseurilor este prioritara. Acest proces trebuie sa inceapa din faza de proiectare a constructiei.
 
2.1. Aruncarea deseurilor din constructii si demolari
Oricine s-a plimbat prin Romania a vazut, cu siguranta, din loc in loc, muntii de deseuri care zac aproape peste tot, multe dintre ele fiind foarte periculoase. Practic, contamineaza animale, pasari, oameni, vegetatia din jur, apele, iar acest lucru este din ce in ce mai grav, in ciuda proiectelor si masurilor care sunt luate. Legea spune ca primariile, autoritatile publice, oamenii, companiile sunt pasibile de amenda, deoarece abandonarea deseurilor este interzisa si pedepsita.
Astfel, cine vrea sa gestioneze corect deseurile, sa identifice categoriile de deseuri, sa tina evidenta lor, sa le predea celor autorizati, sa reduca efectul nociv asupra mediului si vietii oamenilor trebuie sa foloseasca persoane instruite in acest sens, cum ar fi responsabilii de mediu, care vor sti exact cum sa procedeze, in asa fel incat companiile sa nu fie sanctionate cu amenzi usturatoare.
 
2.2. Colectarea deseurilor din constructii si demolari
Deseurile din constructii si demolari trebuie sa fie separate in doua categorii, cele periculoase de cele nepericuloase, apoi sa fie duse in depozite autorizate sau pe locurile stabilite de autoritatile publice. Din pacate, unele dintre ele sunt depozitate ilegal, nerespectandu-se regulile in acest sens, ceea ce atrage dupa sine amenzi usturatoare. Deseurile de pe un santier sunt mixte, incluzand diferite resturi care pot fi recuperabile sau nu. In ultimul caz, materialele vor fi supuse unui tratament special si se vor colecta separat pentru a nu contamina si restul deseurilor, creand unele probleme foarte grave, privitoare la valorificarea si depozitarea lor mai tarziu.
Astfel, este importanta colectarea selectiva a deseurilor din constructii si demolari de firma sau persoana care desfasoara activitatea de construire, de operatorii de salubritate si de administratia publica locala. Deseurile care nu sunt reciclabile se pot valorifica energetic sau se vor elimina (in anumite cazuri prin ardere).
Deseurile sunt stocate la locul de generare ori la depozitele stabilite. Alegerea locului pentru amplasarea lor depinde foarte mult de tipul de activitate care se desfasoara si de anumite criterii:
- marimea zonei de stocare;
- accesul mijloacelor de transport;
- utilitatile.
Deseurile pot fi stocate in gramezi sau in containere metalice. Acestea din urma, in care vor fi colectate deseurile, vor fi etichetate si vor avea capac pentru a reduce riscul ca apele meteorice sa se acumuleze aici sau sa spele deseurile. Recipientele trebuie supravegheate si nu se vor umple niciodata pana la refuz. Deseurile periculoase vor fi stocate in containere metalice de capacitate mai mare, cu un grad ridicat de impermeabilitate. Ele vor fi inchise si securizate. Accesul persoanelor neautorizate trebuie interzis obligatoriu.
Transportul deseurilor se va face cu ajutorul containerelor sigure, sub supravegherea unui personal instruit, care va avea la indemana toate documentele necesare, ce trebuie sa insoteasca o astfel de incarcatura. Din aceste acte trebuie sa rezulte: detinatorul deseurilor, destinatarul, tipurile de deseuri incarcate, locul de incarcare, locul de destinatie, cantitatea de deseuri transportata si codificarea acestora. Transporturile trebuie sa fie facute cu ajutorul basculantelor si camioanelor speciale, vehicule ce vor fi asigurate in asa fel incat sa nu permita deversarea.
 
2.3. Echipamente si solutii pentru reciclarea deseurilor din constructii si demolari
Pentru optimizarea solutiilor in reciclarea deseurilor din constructii si demolari au fost infiintate firme si companii dotate cu echipamente adecvate, pentru ca acest fenomen a devenit deja o adevarata industrie. Astfel, procentajul de materiale recuperabile a ajuns sa fie mai mare. Printre echipamentele ce pot fi utilizate se numara: excavatoare, incarcatoare frontale, concasoare si statii de sortare mobile, separatoare (magnetice, densimetrice), tocatoare industriale, cabine de sortare, tunuri pulverizatoare anti-praf, statii fixe de sortare si separare. Avantajele sunt evidente pentru cei care apeleaza la o astfel de firma. Practic, este vorba despre productivitate mai mare, preturi accesibile pentru valorificarea deseurilor reciclabile, reducerea costurilor de depozitare, cresterea profiturilor.
 
2.4. Valorificarea deseurilor din constructii si demolari
Reciclarea deseurilor din constructii si demolari presupune eliminarea poluarii resurselor naturale, reducerea cantitatii de deseuri din depozite si economisirea materiilor prime. Astfel, folosirea materialelor din reciclare devine o solutie avantajoasa, pentru ca resursele naturale au costuri din ce in ce mai mari.
Tehnologiile de reciclare pot fi diferite de la stat la stat, fiecare avand o anumita legislatie cu privire la acest aspect. Cantitati mari de materiale reciclate sunt folosite pentru realizarea de drumuri si de constructii noi, pentru fabricarea unor panouri cu protectie antifonica, pentru umplerea carierelor exploatate.
Este important de retinut faptul ca reciclarea devine profitabila atunci cand taxele sunt mai mici sau cel putin egale cu investitia facuta. Daca preturile sunt prea mari, atunci va exista tendinta de depozitare a deseurilor provenite din constructii si demolari.
 
2.5. Legislatie cu privire la reciclarea deseurilor din constructii si demolari
Pentru manevrarea, colectarea, depozitarea si reciclarea deseurilor din constructii si demolari au fost date unele legi care sa se ralieze la standardele europene in acest domeniu. Multe dintre ele, insa, au fost schimbate. Cei care vor sa cunoasca, in detaliu, reglementarile trebuie sa apeleze la firme specializate in acest sens.
Legea Nr. 211/2011 din 15 noiembrie 2011 a fost modificata printr-o serie de acte legislative, cum ar fi:
- Legea nr. 188/2019;
- Legea nr. 31/2019;
- Legea nr. 203/2018;
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74/2018;
- Legea nr. 166/2017;
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 68/2016.
 
3. Curiozitati despre deseurile din constructii si demolari
Aceste tipuri de deseuri din constructii si demolari sunt intalnite pe intreg teritoriul Romaniei, asa ca este nevoie de o implicare permanenta a tuturor pentru a colecta, recicla si elimina reziduurile in deplina siguranta. Informatiile sunt necesare in acest sens, consultarea unui ghid privind gestionarea deseurilor poate fi edificatoare, iar unele curiozitati cu privire la acest subiect pot starni interesul.
- Deseurile sunt, de regula, voluminoase si aglomereaza gropile de gunoi din tara;
- Firmele de constructie din Romania sunt obligate de lege sa sorteze, sa reutilizeze, sa recicleze si sa elimine deseurile de pe santiere;
- Persoanele care construiesc in regie proprie sunt obligate sa apeleze la firme specializate in colectarea, transportarea, reciclarea si eliminarea deseurilor rezultate din constructii si demolari;
- Aceste deseuri reprezinta o treime din totalul deseurilor;
- Rata de colectare a deseurilor provenite din constructii si demolari este sub 50%;
- 90% din deseurile din constructii si demolari sunt formate din ciment, caramida si piatra si pot fi reutilizate cu succes;
- Transportul deseurilor se face cu ajutorul unui personal instruit in incarcarea, transportul si descarcarea deseurilor in conditii de siguranta, dar si in interventia in cazul unor defectiuni sau accidente. Deseurile transportate nu trebuie abandonate pe traseu;
- Legea numarul 211/2011 spune ca abandonarea deseurilor se pedepseste cu amenda de la 3000 la 6000 lei pentru persoanele fizice, iar pentru cele juridice de la 20000 la 40000 de lei;
- Cei care sunt prinsi ca arunca deseurile ilegal vor fi obligati sa curete zona si sa plateasca amenda si costurile de eliminare a gunoaielor cu ajutorul unor societati specializate;
- In 2020, Romania a reusit sa recicleze doar 14% din deseuri, potrivit datelor oficiale, din care 8% provenite din Capitala.
In concluzie, firmele interesate de colectarea, transportarea, reciclarea si eliminarea deseurilor provenite din constructii si demolari trebuie sa stie care sunt prevederile legii in acest sens si ca este foarte usor sa-si externalizeze acest serviciu printr-o firma specializata, care cunoaste schimbarile legislative ce pot aparea in orice moment.
 
* Articol publicat de specialistii de la Stratos, companie ce ofera consultanta de mediu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
EURO BUILD
GEWISS
SSAB
noark
concelex
Arduro
SIGM
AED
konsent
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
quadratum
DRS
Acvatot 2019
BogArt
CDS
theda mar
MAKITA
strabag nivel 1
leviatan
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<