UE propune standarde minime obligatorii pentru performanta energetica a cladirilor |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 23 Oct 2020 05:41 |
Comisia Europeana va propune standarde minime obligatorii cu privire la performanta energetica a cladirilor din Europa, in ideea de a reduce emisiile poluante si a crea locuri de munca in sectorul renovarii, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters si citat de Agrerpres.
Executivul comunitar a facut din strategia sa "Renovation Wave", care a fost publicata recent, o prioritate in cadrul planului sau destinat reducerii la zero a emisiilor de gaze cu efect de sera in blocul comunitar pana in 2050.
Cladirile cu un consum mare de energie, multe dintre ele fiind incalzite cu combustibili fosili, sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de CO2 ale Uniunii Europene si de asemenea pentru 40% din consumul de energie al blocului comunitar. Majoritatea cladirilor actuale vor fi utilizate si in 2050, ceea ce inseamna ca ar putea dejuca obiectivele UE daca nu vor fi modernizate.
"Obiectivul este cel putin dublarea ratei anuale de renovare energetica a cladirilor rezidentiale si non-rezidentiale pana in 2030", se precizeaza in proiectul de document consultat de Reuters.
In prezent, aproximativ 11% din cladirile existente in UE sunt renovate in fiecare an, insa majoritatea lucrarilor de renovare nu vizeaza si performantele energetice ale cladirilor iar la nivelul UE rata de renovare energetica a ramas blocata la 1%.
Reuters sustine ca unul dintre pilonii noii strategii "Renovation Wave" va fi introducerea unor standarde minime obligatorii cu privire la performanta energetica a cladirilor actuale din Europa. Executivul comunitar ar urma sa propuna aceste standarde anul viitor, la finalul unei analize care ii va permite sa decida cand vor intra in vigoare si ce nivel de economii de energie trebuie sa atinga fiecare cladire. Toate tipurile de cladiri vor fi acoperite de viitoarele standarde.
Obiectivul Comisiei este sa ii stimuleze pe proprietarii de cladiri sa isi modernizeze proprietatile la timp pentru a indeplini noile standarde, cu sprijin financiar venit de la mai multe surse, inclusiv de la fondul de revenire economica in valoare de 750 miliarde de euro. De asemenea, masura ar putea stimula gradul de ocupare dupa pandemie, adaugand un numar suplimentar de 160.000 de locuri de munca in sectorul constructiilor din UE pana in 2030, se arata in proiectul de document.
"Este o adevarata masina de creat locuri de munca", sustine Brook Riley, director pentru afaceri europene la producatorul de materiale de izolare Rockwool Group, potrivit caruia 2030 ar fi data ideala de la care ar putea fi impuse noile standarde UE, in ideea de a da timp investitorilor si proprietarilor de cladiri timpul necesar pentru a se pregati.
|