CE: Schimbarile climatice, poluarea si deseurile, cele mai mari probleme de mediu |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 04 Mar 2020 10:00 |
Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, 87% dintre cetatenii romani spun ca protectia mediului este importanta pentru ei (media europeana fiind de 94%). In plus, 45% dintre cetateni au afirmat ca, in Romania, poluarea aerului constituie cea mai importanta problema legata de mediu, in timp ce, la nivel european, 46% din cetatenii UE sunt de aceasta parere. Dintre respondentii romani, 41% (media europeana: 36%) considera ca sanatatea si viata de zi cu zi le sunt afectate de catre problemele de mediu. In ceea ce priveste deciziile luate referitor la protectia mediului, 41% din cetatenii romani (media europeana: 26%) considera ca acestea trebuie luate de catre guvern, in timp ce 56% (media europeana: 70%) considera ca aceasta sarcina trebuie gestionata in comun, in cadrul UE.
Sondajul publicat, arata ca cetatenii doresc sa se ia mai multe masuri de protectie a mediului si cred ca responsabilitatea ar trebui sa fie impartita intre marile companii si industrie, guvernele nationale si UE si cetatenii insisi. Cetatenii intervievati considera ca cele mai eficace metode de rezolvare a problemelor legate de mediu sunt „schimbarea modului in care consumam” si „schimbarea modului in care producem si comercializam”.
Comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Rezultatele acestui sondaj nu ne mira deloc. Exact acestea sunt preocuparile cetatenilor pe care dorim sa le abordam prin Pactul ecologic european. Ma incurajeaza sa vad ca exista sprijin pentru schimbarile fundamentale pe care le vom face in societatea noastra si in economia noastra si ca oamenii vor sa contribuie in mod activ la aceasta schimbare.”
Potrivit rezultatelor sondajului, cele mai importante probleme de mediu sunt schimbarile climatice, poluarea aerului si deseurile. Peste trei sferturi (78 %) dintre respondenti cred ca aspectele legate de mediu au un efect direct asupra vietii lor de zi cu zi si asupra sanatatii lor. Peste 80 % dintre cetateni sunt ingrijorati in privinta impactului substantelor chimice din produsele de uz zilnic.
Este recunoscut faptul ca ar putea fi nevoie de schimbari fundamentale. Masurile de politica ce vizeaza reducerea deseurilor de plastic si a aruncarii de gunoaie pe domeniul public se bucura de un sprijin puternic in randul celor peste 27 000 de persoane intervievate. De asemenea, potrivit rezultatelor sondajului, cetatenii cred ca produsele ar trebui concepute in asa fel incat sa fie facilitata reciclarea plasticului, industria si comerciantii cu amanuntul ar trebui sa faca un efort pentru a reduce ambalajele din plastic, cetatenii ar trebui invatati cum sa genereze mai putine deseuri de plastic, iar autoritatile locale ar trebui sa asigure instalatii de colectare mai multe si mai bune pentru deseurile din plastic.
De asemenea, sondajul a examinat atitudinile referitoare la industria imbracamintei, fiind inregistrate niveluri ridicate de ingrijorare in privinta problemelor legate de mediu si de conditiile de munca. Respondentii au declarat ca isi doresc imbracaminte care sa dureze mai mult si care sa fie facuta din materiale reciclabile.
In sfarsit, respondentii si-au exprimat sprijinul si pentru alte masuri, cum ar fi investitiile in cercetare si dezvoltare, desfasurarea mai multor activitati de informare si educare, incurajarea intreprinderilor in sensul implicarii in activitati sustenabile, precum si exercitarea unui control legislativ mai strict.
|